

LEHTIKUVA
Putkonen: Jos keskusta sanojensa mukaisesti haluaa estää polttoaineiden veronkorotukset, puolueen on irtisanouduttava hallitusohjelmasta
Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen totesi tiistain Tuumaustunnilla, että on tietoista poliittista epärehellisyyttä väittää, että nykyinen Suomen hallitus ei muka olisi korottamassa liikennepolttoaineiden veroja tai lopettamassa öljylämmitystä.
Matti Putkonen korostaa, että Sanna Marinin (sd) johtama hallitus on jo aiemmin päättänyt, että öljylämmitys lopetetaan vuoteen 2030 mennessä, ja että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.
– Hallitus on tehnyt hallitusohjelmaan perustuen hiilineutraali Suomi 2035 -toimenpideohjelman. Yksi keskeisimmistä toimista on puolittaa liikenteen päästöt puoleen vuoteen 2030 mennessä ja kieltää öljylämmitys vuoteen 2030 mennessä. Marinin/Saarikon hallituksen tavoite on tehdä hallituskautensa aikana näistä kaikista päätökset.
– Hallitusohjelman mukaan ilmastolakia uudistetaan ja vahvistetaan, jotta päätösten toteutuminen varmistetaan. Tavoite on säätää tulevia hallituksia sitova ilmastolaki, jotta sekä hiilineutraalisuus saavutetaan 2035 että vuoden 2035 jälkeisten vuosien hiilinegatiivisuustavoitteet. Siksi lakiin halutaan sisällyttää tulevia hallituksia velvoittavat päästövähennystavoitteet vuosille 2030, 2040 ja 2050, Putkonen sanoo.
Polttoaineille jopa 14 prosentin hinnankorotukset
Liikennepolttoaineiden vero koostuu energiasisältöverosta ja hiilidioksidiverosta. Energiasisältövero perustuu polttoaineen lämpöarvoon ja hiilidioksidivero elinkaaren aikaiseen keskimääräiseen kasvihuonepäästöön.
Putkonen esittää, että pelkkä liikennepolttoaineiden jakeluvelvoitteen nosto 30 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä nostaa dieseliin hintaa jakeluasemilla 4-9,7 senttiä litralta.
– Tämän lisäksi polttoaineiden hiilidioksidiveron kaksinkertaistaminen tasolta 62 euroa/tonni tasolle 125 euroa/tonni nostaisi bensiinin ja dieselin hintaa jakeluasemilla jopa 12-14 prosenttia. Arviot hintojen noususta perustuvat valtioneuvoston julkaisuun Biopolttoaineiden kustannustehokkaat toteutuspolut vuoteen 2030, Putkonen sanoo.
Hallitus keventämässä autoilijan kukkaroa
Hallituksen hiilineutraalisuuspolun pohjalta valtiovarainministeriö, liikenneministeriö, Sitra, Aalto-yliopisto ja monet tutkimuslaitokset ovat esittäneet erilaisia hinnoittelumalleja liikennepäästöjen vähentämiseksi.
Esitettyjä keinoja ovat liikenteen kotimainen päästökauppa, polttoaineveron korotukset, dieselin alennetun verokannan poistaminen sekä tie- ja ruuhkamaksut.
– Kaikissa näissä fossiilisten polttoaineiden veronkorotusten hintavaikutukset olisivat huomattavasti suurempia kuin Taloustutkimuksen vaikutusarvion laskentapohjana käytetty 30 senttiä litralta, Putkonen sanoo.
Kunnianhimoinen ilmastopolitiikka johtaa veronkorotuksiin
Putkonen korostaa, että Marinin/Saarikon hallitus tulee tosiasiallisesti tekemään rajut fossiilisten polttoaineiden veronkorotukset, mikäli hallitus ei päätä luopua hallitusohjelmaan kirjatusta vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteesta ja kaavaillusta hiilineutraaliuspolusta sekä maailman kunnianhimoisimmasta ilmastopolitiikasta että kaavaillusta sitovasta ilmastolaista vielä kuluvan vuoden aikana.
– Mikäli keskustalaiset ovat sanojensa mittaisia ja haluavat estää bensiinin – ja dieselin veronkorotukset – niin he sekä irtisanoutuvat hallitusohjelmasta että estävät velvoittavan ilmastolain säätämisen Suomeen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- päästövähennystavoitteet hiilineutraalius polttoaineen hinta veronkorotukset öljylämmitys ruuhkamaksut ilmastopolitiikka perussuomalaiset Liikenne Matti Putkonen hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ranne: Hiilineutraaliustavoite vie Suomen konkurssiin

Perussuomalaiset vaativat valtiovarainvaliokunnassa veroalea – polttoaineiden veronkorotukset peruttava

Vihreiden mielestä Suomi liikkuu polkupyörällä – perussuomalaiset tyrmää hallituksen intoilun ruuhkamaksuista: ”Sakkovero pienituloiselle työssäkäyvälle”

PS: Hallituksen joululahjat ovat veronkorotuksia ja rahan lappamista EU:lle

Puoluesihteeri Grönroos: Punavihreä veropolitiikka on karvasta myrkkyä, etenkin omakotitalossa asuville autoilijoille

Angela Merkel nojaa Venäjään – maakaasu korvaa ydinvoiman ja Sputnik V paikkaa EU:n rokotemunaukset

Autoliitto otti kantaa hallituksen toimiin – polttoaineen hinnan nousupaine jopa 40 senttiä litralta

Kiina päästää viidessä tunnissa sen, mitä Suomi vähentää liikennepäästöjä vuoteen 2030 mennessä – Ranne: “Kannattaako tämän kuittaamiseksi uhrata Suomen menestyminen?”

Urakoitsijajärjestö: “Hallitus tekee energia-alalla piperryspolitiikkaa, josta puuttuu ymmärrys kokonaiskuvasta”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää