SU
Putkonen: Ay-liikkeen naamiot putosivat – alta paljastui demaripoliitikon kasvot
Pitkän työuran muun muassa ay-liikkeessä, viime vuosikymmeninä perussuomalaisissa tehnyt työmies Matti Putkonen isännöi tänään viimeistä tuumaustuntia ennen siirtymistään eläkkeelle.
Tuumaustunnilla Matti Putkonen totesi kantavansa murhetta ay-liikkeen nykytilasta.
– Ikuisena ay-äijänä olen todella murheellinen, kun ay-liikkeen naamiot putosivat ja alta paljastuivat demaripoliitikon kasvot. Marinin hallituksen aikana ay-liike mukisematta hyväksyi yksipuoliset heikennykset kuten eläkeputken tukkimisen ja aktiivimalli kakkosen.
Putkonen korostaa, että uuden hallitusohjelman kirjaukset ovat huomattavasti inhimillisemmät. Samalla ay-liike on kuitenkin muuttanut tavoitteitaan.
– Ay-liikkeen kärkitavoitteena on nyt yrittää mollata perussuomalaisia. Se väittää, että olisimme myyneet maahanmuuttokirjauksilla vaaliohjelman muut tavoitteet. Tämä ei pidä paikkaansa. Vaaliohjelmassamme lupasimme säilyttää työehtosopimusten yleissitovuuden ja korostaa ay-liikkeen roolia. Nämäkin lupauksemme toteutimme kovan väännön ansiosta. Neuvottelut katkesivat jopa kaksi kertaa, mutta me emme taipuneet.
– Kokoomuksen tavoitteena oli ay-liikkeen jäsenmaksun verovähennysoikeuden poisto. Perussuomalaiset tappelivat viimeiseen tuntiin saakka. Jäsenmaksun verovähennysoikeus säilyi. Tästä ei ole ollut julkisuudessa kiitosmainintoja varsinkaan ay-liikkeen puolelta.
Teollisuusliitto levitti valheita
Ay-liike on nyt aloittanut pistelakkojen sarjan. Putkonen sanoo, ettei pidä sitä järkevänä, koska kolmikantaneuvottelut eivät ole vielä edes kunnolla alkaneet.
-Viestit, joilla kiihotettaan työntekijöitä lakkoiluun ovat pääsääntöisesti valheellisia ja asenteellisia. Hallituksen toimin ei kenenkään sairausajan palkka heikkene. Käytännössä nykyinen järjestelmä säilyy elleivät liitot toisin sovi.
-Irtisanominen ei tule helpottumaan. Se voidaan kolmikantaisesti varmistaa lain perusteluosaa neuvoteltaessa. Edellytys on kuitenkin se, että liitot tulevat neuvottelemaan. Näin tärkeää asiaa ei pidä liittojen jättää hallituksen ja työantajien päätettäväksi. Neuvotteluista pois jääminen olisi jäsenten pettämistä, Putkonen sanoo.
Hän harmittelee myös oman liittonsa retoriikkaa.
– Valitettavasti oma liittoni Teollisuusliittokin syyllistyy valheiden levittämiseen. Se väittää että hallitusohjelman paikallinen sopiminen mahdollistaa sen, että kaikkia sitova paikallinen sopiminen menee jopa ohi luottamusmiehen. Tämä on yksi törkeimmistä valheista. Hallitusohjelmassa sovittiin Teollisuusliiton sopimuksen mukaisesti paikallisen sopimisen laajentaminen järjestäytymättömiin yrityksiin. Liiton sopimuksen mukaisesti niissä yrityksissä, joissa ei ole luottamusmiestä niin esimerkiksi henkilöstö valitsee neuvottelijat keskuudestaan. Heillä on samat oikeudet ja irtisanomissuojat kuin liittojen luottamusmiehillä. Sen lisäksi sovittiin, että heille annetaan tarvittava koulutus.
Media laiminlöi faktojen tarkistuksen
Putkonen paheksuu myös median toimintaa.
– Ikävintä on, että tiedotusvälineet ovat levittäneet ilman faktatarkistuksia demareiden ja ay-liikkeen valheellisia ja asenteellisia väittämiä. Tämän takia laitan tämän viikon aikana toimituksiin asioita selventävän muistion.
– Uudistukset on tarkoitus toteuttaa kolmikantaisesti hyödyntäen sekä elinkeinoelämän että palkansaajien järjestöjen osaamista. Onnistuakseen kolmikantaneuvottelut perustuvat luottamukseen ja tahtoon hakea yhteistä nimittäjää.
Neuvottelut ovat Putkosen mukaan menossa pahasti kiville.
– Ay-liike syyttää työministeriä sanelusta ja haluttomuudesta aidosti neuvotella. Työnantajat vain seuraavat katseella ja kuvittelevat, että voivat ulkoistaa oman edunvalvontansa hallitukselle. Näin tästä ei tule mitään.
Suomi on sopimalla nostettu ahdingosta
Putkonen sanoo, että on tullut aika hakea uusi alku kohentamalla keskinäistä luottamusta.
– Kaikilta osapuolilta tarvitaan luovuutta ja juostavuutta. Työnantajien on tultava joustavalla sopimushakuisuudella mukaan. Ay- liikkeen on lopetettava hokemasta ”ei”, ”ei käy”. On aika tuoda muutosesitykset pöytään perusteluineen. Mikäli ay-liike jättäytyy pois neuvotteluista, on se pettämässä jäsenistönsä pahan kerran.
– Työministeri Satosen on otettava enemmän osapuolten välillä luotsin roolia. Satosen on haettava aktiivisesti ja maltilla eri reittejä, joilla päästään yhteisesti satamaan. Joskus kannattaa ottaa yksi askel taaksepäin, jos tällä tavoin pääsee kaksi askelta eteenpäin.
Putkonen muistuttaa, että Suomi on sopimisen mallimaa.
– Sopimalla on maamme nostettu ylös syvästäkin ahdingosta. On todella häpeällistä, jos nyt sopimisen malli rikotaan poliittisilla asenteilla ja jääräpäisellä väkisin puskemisella.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työmarkkinaosapuolet Teollisuusliitto työnantajat työntekijät demarit Yritykset Arto Satonen Sanna Marin Kolmikanta Hallitusohjelma Työmiehen tuumaustunti Ay-liike Vasemmisto Matti Putkonen media
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Rostila: Ay-liikkeen uhkailulle ei pidä antaa periksi
Ay-liike ”koijasi ”satojen miljoonien omaisuuden veronmaksajien rahoilla – verovapaita miljoonaosinkoja ohjataan vasemmiston vaalirahoitukseen
Purra: Uudistukset Suomen yhteinen pelastusoperaatio – ”Enemmän työtä, kasvua ja sitä myötä hyvinvointia”
SAK-pomo Jarkko Eloranta kaipaa työmarkkinoille lisää väkeä Afrikasta – Rakennusliiton pomoltakin täystyrmäys: ”Ei mitään järkeä”
Ay-liike uhittelee työtaistelutoimilla – jatkossa työllistyminen on helpompaa ja palkasta jää enemmän käteen – ”Työntekijän ei tarvitse olla huolissaan”
Keskituloiselle palkansaajalle yli 500 euroa vuodessa enemmän käteen – ”SAK pillastuu ja käynnistää lakkotoimet”
Kyselytunnin satoa: Tämän poliittisen lakkopäivän hinta on jopa 130 miljoonaa euroa
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.