Putinin puheet vetoavat tunteisiin – provosointi saattoi olla tarkoituksellista huomion hakemista
Venäjän presidentti Vladimir Putinin puheet G20-maiden huippukokouksen yhteydessä Japanin Osakassa puhuttavat edelleen. Putin haukkui lyttyyn eurooppalaisen liberalismin ja siihen liittyvät oudot käyttäytymismuodot. Putinin puheet on länsimaissa tulkittu demokratian vastaisiksi, vaikka kyseessä saattaa enemmänkin olla perinteinen muutosvastarinta ja harkittu keino hankkia huomiota provokatorisen viestinnän avulla.
Kohu alkoi Putinin haastattelusta Financial Timesissa (maksumuuri). Venäjän presidentti sanoi, että Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi ja kansallismielisten puolueiden menestys Euroopassa kertovat liberaalin demokratian kuolinkouristuksista.
– Liberaalit eivät voi enää sanella kansalle sitä, miten pitää käyttäytyä ja ajatella. Se on kansan enemmistön etujen vastaista, Putin ilmoitti.
Vahvan johtajan kaipuu
Länsimaisissa perinteisen median reaktiossa (FT, maksumuuri) haukottiin ensin henkeä ja puhjettiin sitten pilkkalauluun siitä, että näin puhuu henkilö, joka vaientaa vastustajansa väkivalloin ja on siinä sivussa pistänyt kavereitten kanssa taskuunsa valtion kassan. Toisaalta arvostelijat myöntävät, että Putin on edelleen vallassa, koska Venäjän kansan elintaso on noussut selvästi.
Median kommenteissa, muun muassa Aftonbladetissa, myönnetään myös, että liberaali demokratia on kriisissä hiukan siellä sun täällä. Euroopassa on aivan riittämiin nykyisiä ja tulevia haasteita, joihin ei löydy nopeita ratkaisuja. Nyt tarvittaisiin vahvaa johtajuutta. Eurooppa tarvitsisi kiistatonta tiennäyttäjää, joka voisi myös lunastaa lupauksensa. Kyseistä henkilöä ei toistaiseksi ole näkynyt Euroopan horisontissa.
”Kukin taaplatkoon tavallaan”
G20-kokouksen lehdistötilaisuudessa presidentti Putin puuttui CNN:n mukaan länsimaisten yhteiskuntien ”järjettömään monikulttuuriseen” menoon sekä seksuaaliseen monimuotoisuuteen. Putin kiisti ymmärtävänsä esimerkiksi sitä, mitä on viisi- tai kuusisukupuolinen identiteetti.
– Kukin taaplatkoon tavallaan, Putin sanoi. Mutta monimuotoisuus ei saa peittää alleen omaa kulttuuria, kansallisia perinteitä ja perhearvoja, jotka ovat niin monen ihmisen elämän perusta edelleen, Putin huomautti.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa
Vasemmiston meppi Li Andersson puhui äärivasemmistolaista katuväkivaltaa normalisoivassa tilaisuudessa keskiviikkona. Europarlamentin vasemmistoryhmän tapahtuma oli järjestetty Budapestin katupahoinpitelyistä epäiltyjen äärivasemmistolaisten tukemiseksi. Puheessaan Andersson oli erityisen tuohtunut siitä, että kansanedustaja Teemu Keskisarja piti puheen Suomen itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkueessa.
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Greta Thunberg esiintyi Saksassa: “Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!”
Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg piti puheen Palestiinaa tukevassa tapahtumassa Mannheimissa Saksassa. Puheen osuus, jossa hän huusi "Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!", tallentui videolle.
Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille
Valtiosääntöasiantuntija Martin Scheinin kirjoitti X:ssä viime viikolla viestiketjun, jossa hän esittää erikoisin perusteluin turvapaikanhakijoihin vetoamalla ettei Suomen pitäisi irtautua Ottawan sopimuksesta. Puolustusvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Miko Bergbom tyrmäävät professorin väitteet.
Rami Lehtinen: ”Pitääkö jonkun oikeasti kuolla ennen kuin äärivasemmiston uhka nousee todelliseen keskusteluun Suomessa?”
Suomessa on paljon keskusteltu ääriliikkeiden uhista. Keskusteluja on käyty mm. iltapäivälehdissä ja Ylen A-studiossa. - Keskusteluja vain leimaa yksi pieni yksityiskohta: aihe keskittyy väistämättä aina pelkästään äärioikeiston uhkaan, perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen sanoo.
Eduskunta äänesti pois ’’moninkertaisen ensikertalaisuuden’’ – Vigelius: ’’Rikoksenuusijat ansaitsevat ankarammat tuomiot’’
Eduskunta äänesti perjantaina niin kutsutusta ’’ensikertalaisuusalennuksesta’’. Ensikertalaisena tuomittu vapautuu vankilasta ehdonalaiseen normaalia aikaisemmin. Tähän asti rikoksentekijä on voitu tuomita ensikertalaisena myös, jos hän ei ole istunut vankilassa edeltäneenä viitenä vuotena.
Krista Kiurua lyöty kasvoihin
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.