LEHTIKUVA
Putin voi kompastua Krimin tataareihin – Turkin ja Venäjän valtahaaveet törmäyskurssilla Ukrainassa
Presidentti Recep Tayyip Erdogan totesi lauantaina Istanbulissa, että Turkki tukee Ukrainan itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta. Hänen vieressään seisoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Erdogan väläytti valtiomiestaitoaan sanomalla, että maiden tavoitteena on pitää Mustameri ”rauhan ja yhteistyön merenä”.
Valtionjohtajien tapaamisessa sovittiin muun muassa 500 talon rakentamisesta etnisille turkkilaisille. Rakennukset pystyttää turkkilainen yritys. Asiasta ilmoitti ympäristöministeri Murat Kurum.
– Tämä on ensimmäinen konkreettinen merkki sopimuksesta, jonka tarkoitus on pystyttää koteja kotimaastaan pakoon joutuneille Krimin tataareille, muotoili puolestaan Ukrainan varapääministeri Oleksii Reznikov.
Turkin motiiveista kertonee tosin sekin, että Erdogan sanoi, ”etteivät valtioiden yhteiset sotilasteknologiset hankkeet miehittämättömien lentokoneiden ja sotalaivojen kehittämiseksi ole tähdätty ketään vastaan”.
Tataarit ahtaalla Krimillä
Venäjän liitettyä Krimin itseensä alkuvuonna 2014 siellä asui noin kaksi miljoonaa ihmistä. Asukkaista 12 prosenttia oli turkinsukuisia tataareja. Tuolloin Turkin silloinen ulkoministeri ja myöhemmin myös pääministeri Ahmet Davutoglu muistutti tataarien suvereeneista oikeuksista asuinalueellaan:
– Turkki ei luovu periaatteesta, että tataarit saavat asua Krimillä rauhassa tasa-arvoisina kansalaisina. Tataarit ovat asuneet siellä vuosisatoja ja asuvat jatkossakin. Turkin valtio tukee heitä jatkossakin.
Venäjän interventio Krimille laukaisi etnisiä mielenilmauksia tataareita kohtaan. Heidän asumuksiaan kerrottiin merkityn vihamielisillä tunnuksilla ja osa tataareista pakeni miehityksen ja kansanäänestyksen jälkeen Länsi-Ukrainaan.
Takana loistava menneisyys
Samassa yhteydessä kävi selväksi, että Krimin ja Ukrainan kohtalot kietoutuvat laajempaan kokonaisuuteen, johon kuuluvat Turkin mielestä Ukrainan naapurivaltio Moldova sekä Georgia ja Azerbaidžan Mustameren toisella puolen.
Erdoganin vaaleanpunaisissa ajatuksissa saattavat siintää myös muinainen Osmanien valtakunta sekä Keski-Aasian tasavallat, joilla on etnisiä siteitä turkkilaisuuteen.
Venäjän ja ennen kaikkea presidentti Putinin intohimoksi on tulkittu entisen Venäjän ja ennen kaikkea Neuvostoliiton hegemonian palauttaminen niin pitkälle kuin mahdollista. Venäjän silmissä siintänee tsaarinaikainen Novorossijan maakunta, joka tarkoittaa Krimin puoleista Etelä-Ukrainaa sekä mahdollisesti Transnitriaa Moldovan ja Ukrainan välissä.
Venäjän liikkeistä Ukrainan rajoilla on erityisen kiinnostunut myös Pohjois-Atlantin puolustusliitto Nato. Raskaimman konkreettisen vastuun kantaa Yhdysvaltain kuudes laivasto, jonka ensimmäinen alus tiettävästi saapuu Mustamerelle keskiviikkona 14.4.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Ahmet Davutoglu Novorossija Keski-Aasian tasavallat Osmanien valtakunta Oleksii Reznikov Murat Kurum Volodymyr Zelenskyi Mustameri Georgia Transnistria Moldova Azerbaidžan Recep Tayyip Erdoğan Krim Ukraina Turkki Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Angela Merkel nojaa Venäjään – maakaasu korvaa ydinvoiman ja Sputnik V paikkaa EU:n rokotemunaukset
Väestönvaihtokeskustelu leimahti, Halla-aho tylyttää Hesaria: toimii Venäjän turvallisuuspalvelun pelikirjan mukaan – hivuttaa ja vihjailee
Takaako EU Suomen turvallisuuden? – Niikko: ”Jokainen kansa joutuu edelleen huolehtimaan omasta uskottavasta puolustuksestaan”
Niikko: Venäjän demokratiakehitystä tuetaan parhaiten hyvällä diplomatialla – ”Suomi osoittanut siinä osaamistaan jo vuosikausia”
Yhdysvallat ja Ukraina huolissaan Venäjän joukoista rajaseudulla – Ukraina pelkää uutta hyökkäystä talvella
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää