LEHTIKUVA
Putin voi kompastua Krimin tataareihin – Turkin ja Venäjän valtahaaveet törmäyskurssilla Ukrainassa
Presidentti Recep Tayyip Erdogan totesi lauantaina Istanbulissa, että Turkki tukee Ukrainan itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta. Hänen vieressään seisoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Erdogan väläytti valtiomiestaitoaan sanomalla, että maiden tavoitteena on pitää Mustameri ”rauhan ja yhteistyön merenä”.
Valtionjohtajien tapaamisessa sovittiin muun muassa 500 talon rakentamisesta etnisille turkkilaisille. Rakennukset pystyttää turkkilainen yritys. Asiasta ilmoitti ympäristöministeri Murat Kurum.
– Tämä on ensimmäinen konkreettinen merkki sopimuksesta, jonka tarkoitus on pystyttää koteja kotimaastaan pakoon joutuneille Krimin tataareille, muotoili puolestaan Ukrainan varapääministeri Oleksii Reznikov.
Turkin motiiveista kertonee tosin sekin, että Erdogan sanoi, ”etteivät valtioiden yhteiset sotilasteknologiset hankkeet miehittämättömien lentokoneiden ja sotalaivojen kehittämiseksi ole tähdätty ketään vastaan”.
Tataarit ahtaalla Krimillä
Venäjän liitettyä Krimin itseensä alkuvuonna 2014 siellä asui noin kaksi miljoonaa ihmistä. Asukkaista 12 prosenttia oli turkinsukuisia tataareja. Tuolloin Turkin silloinen ulkoministeri ja myöhemmin myös pääministeri Ahmet Davutoglu muistutti tataarien suvereeneista oikeuksista asuinalueellaan:
– Turkki ei luovu periaatteesta, että tataarit saavat asua Krimillä rauhassa tasa-arvoisina kansalaisina. Tataarit ovat asuneet siellä vuosisatoja ja asuvat jatkossakin. Turkin valtio tukee heitä jatkossakin.
Venäjän interventio Krimille laukaisi etnisiä mielenilmauksia tataareita kohtaan. Heidän asumuksiaan kerrottiin merkityn vihamielisillä tunnuksilla ja osa tataareista pakeni miehityksen ja kansanäänestyksen jälkeen Länsi-Ukrainaan.
Takana loistava menneisyys
Samassa yhteydessä kävi selväksi, että Krimin ja Ukrainan kohtalot kietoutuvat laajempaan kokonaisuuteen, johon kuuluvat Turkin mielestä Ukrainan naapurivaltio Moldova sekä Georgia ja Azerbaidžan Mustameren toisella puolen.
Erdoganin vaaleanpunaisissa ajatuksissa saattavat siintää myös muinainen Osmanien valtakunta sekä Keski-Aasian tasavallat, joilla on etnisiä siteitä turkkilaisuuteen.
Venäjän ja ennen kaikkea presidentti Putinin intohimoksi on tulkittu entisen Venäjän ja ennen kaikkea Neuvostoliiton hegemonian palauttaminen niin pitkälle kuin mahdollista. Venäjän silmissä siintänee tsaarinaikainen Novorossijan maakunta, joka tarkoittaa Krimin puoleista Etelä-Ukrainaa sekä mahdollisesti Transnitriaa Moldovan ja Ukrainan välissä.
Venäjän liikkeistä Ukrainan rajoilla on erityisen kiinnostunut myös Pohjois-Atlantin puolustusliitto Nato. Raskaimman konkreettisen vastuun kantaa Yhdysvaltain kuudes laivasto, jonka ensimmäinen alus tiettävästi saapuu Mustamerelle keskiviikkona 14.4.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Ahmet Davutoglu Novorossija Keski-Aasian tasavallat Osmanien valtakunta Oleksii Reznikov Murat Kurum Volodymyr Zelenskyi Mustameri Georgia Transnistria Moldova Azerbaidžan Recep Tayyip Erdoğan Krim Ukraina Turkki Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Angela Merkel nojaa Venäjään – maakaasu korvaa ydinvoiman ja Sputnik V paikkaa EU:n rokotemunaukset
Väestönvaihtokeskustelu leimahti, Halla-aho tylyttää Hesaria: toimii Venäjän turvallisuuspalvelun pelikirjan mukaan – hivuttaa ja vihjailee
Takaako EU Suomen turvallisuuden? – Niikko: ”Jokainen kansa joutuu edelleen huolehtimaan omasta uskottavasta puolustuksestaan”
Niikko: Venäjän demokratiakehitystä tuetaan parhaiten hyvällä diplomatialla – ”Suomi osoittanut siinä osaamistaan jo vuosikausia”
Yhdysvallat ja Ukraina huolissaan Venäjän joukoista rajaseudulla – Ukraina pelkää uutta hyökkäystä talvella
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää