MATTI MATIKAINEN
Purra: Yksi vaalikausi ei riitä valtiontalouden tasapainottamiseen – Mäkelä muistuttaa, että jostain on silti aloitettava: ”Suunta on nyt enemmän oikea kuin väärä”
Hallitusohjelman kirjattuna tavoitteena on vahvistaa julkista taloutta, jonka osana ovat kuuden miljardin euron sopeutustoimet vaalikauden aikana. Valtiovarainministeri Riikka Purra ja perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä kuitenkin muistuttavat kansalle haasteen valtavista mittasuhteista: edes kuuden miljardin sopeutus ei vielä saa velkaantumista täysin pysähtymään. – Epätäydellisessä maailmassa jostain on kuitenkin aloitettava, Mäkelä sanoo.
Perussuomalaiset on sitoutunut hallitusohjelman mukaisiin julkisen talouden sopeutustoimiin. Valtiovarainministeri Riikka Purra esittää, että nykyiseen tilanteeseen on osin päädytty sosialistisen talousajattelun seurauksena.
– Suomessa usein valtio tulee apuun kaikkeen. Voimme vain pyytää uusia oikeuksia ja tehtäviä, ja ne ikään kuin vain tulevat jostain. Itse kyseenalaistan tätä lähtökohtaa. Toivoisin esimerkiksi, että kouluissa nuorille ihmisille opetettaisiin selvemmin julkisen talouden kokonaisuutta. Mietittäisiin, mistä rahaa tulee, eli työn tekemisestä, yrittämisestä ja vientituloista, fiskaalikonservatiiviksi tunnustautuva Purra sanoo.
Valtiovarainministeri Purra kannattaa ajattelua, jossa tulot ja menot ovat paremmin tasapainossa kuin nyt.
– Fiskaalikonservatiivisessa ajattelussa nähdään, että valtion pitää pyrkiä hoitamaan perustehtäväänsä paremmin kuin nyt. Tällä hetkellä esimerkiksi terveydenhuoltopalvelut eivät ole tasolla, jossa toivoisimme niiden olevan. Kuitenkaan toissijaiseen ja haitalliseen ei pidä käyttää veronmaksajilta kerättyä rahaa.
– Konkreettisesti toki valtion budjetti, julkisen talouden suunnitelma ja kehyspäätös, joita ministerinä edistän, niin muutokset ovat pienempiä kuin ne, mitä voitaisiin ajattelullisella tasolla tehdä.
Säästöjä tehdään heti
Purra muistuttaa kuitenkin vaikeasta talouden kokonaistilanteesta.
– Vaikka hallitusohjelma on kunnianhimoinen ja vaikka onnistuisimme tekemään neljässä vuodessa sopeutustoimet, niin siitäkin huolimatta hallituskauden lopussa velkaa otetaan vielä paljon ja alijäämät ovat suuria. Hallitusohjelma ei siis ratkaise näitä asioita. Tarvittaisiin vähintään kaksi vaalikautta, ja senkin jälkeen tarvitaan muutosta siinä, miten näemme valtion tehtävät ja verorahoitteiset palvelut.
Purra katsoo, että julkisen talouden ja valtiontalouden tasapainotus olisi pitänyt aloittaa jo aikaa sitten.
– Mutta ainakin se aloitetaan nyt. Säästöjä tehdään heti. Vastuullinen taloudenhoito on ollut liian kauan kadoksissa, ja niinpä meillä on entistä työläämpi tehtävä. Emme aio jatkaa edellisten hallitusten vastuuttomalla talouslinjalla ylivelkaantumalla tulevien sukupolvien kustannuksella.
Myös maalaisjärkeä ja ketteryyttä tarvitaan
Myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä muistuttaa kansaa valtiontalouden kunnostamisen haasteen valtavista mittasuhteista: edes kuuden miljardin sopeutus tällä vaalikaudella ei vielä saa velkaantumista täysin pysähtymään.
– Sopeutus taittaa velan kasvun suhteessa bruttokansantuotteen odotettuun nousuun. Velan takaisinmaksuun tällä ei päästä, mutta epätäydellisessä maailmassa on jostain aloitettava. Suunta on enemmän oikea kuin väärä, Mäkelä sanoo.
Hän jatkaa, että myös maalaisjärkeä ja ketteryyttä tarvitaan. Rahankäytön ohjaamisen ohella myös henkisessä ilmapiirissä tarvittaisiin muutosta.
– Monia asioita voitaisiin meillä tehdä ketterämmin ja tehokkaammin, Viron tapaan. Monessa suhteessa Suomi on yhteiskunta, jossa on ongelma jokaiseen ratkaisuun, vaikka pitäisi olla ratkaisu joka ongelmaan. Tätä suhdetta pitäisi pystyä kääntämään toiseen suuntaan purkamalla normeja.
Mäkelän mukaan Suomi on sääntelemässä itsensä hengiltä EU:ssa.
– Monia normeja tulkitaan liian tiukasti, ja suomalainen virkamies on usein liian EU-uskovainen. Muissa maissa normeja tulkitaan Suomea löysemmin, millä muut maat saavat kilpailuetua.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- velan maksu fiskaalikonservatiivisuus talouden tasapainottaminen valtiontalous Sääntely Julkinen talous Riikka Purra Sosialismi Hallitusohjelma Säästöt Jani Mäkelä Sopeutus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Hallitus tavoittelee työtä ja työpaikkoja – vasemmisto-oppositio tavoittelee tuensaajia ja verorahoitteisia oikeuksia
Mäkelä: Vaalitulos ei ollut useimmille toimittajille mieleen – ”Monen mielestä yli 620 000 suomalaista äänesti väärin”
Purra: Me näemme Suomen, jonka hyvinvointi perustuu työlle ja jossa on myös velvollisuuksia
Marinin hallituksen jäljiltä jäi vain savuavat rauniot – PS lähti uuteen hallitukseen palvelemaan kansaa ja luomaan toivoa paremmasta
Junnila eduskuntaryhmän varapuheenjohtajaksi
Valtiovarainministeriön budjettiehdotus julki: Työn ja liikkumisen verotus kevenee, kehitysapuun leikkauksia, merkittäviä panostuksia turvallisuuteen ja hyvinvointiin
Marinin hallitus jätti seuraajalleen perinnöksi valtavat velat – valtion budjetista ensi vuonna 3,2 miljardia pelkästään velan korkomenoihin
Uusi hallitus siivoaa velkakuplassa eläneen vasemmiston jälkiä – Bergbom: Oppositio voisi katsoa peiliin
Strandman: Hallitusohjelma edistää yrittäjyyttä ja työllisyyttä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää