

MATTI MATIKAINEN
Purra: Vuoden 2015 siirtolaiskriisiä edeltäneet tapahtumat verrattavissa nykytilanteeseen – “Tavoitteena pitää olla nolla turvapaikanhakijaa”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kokee, että oleellisin ero tämän päivän tapahtumilla ja vuoden 2015 siirtolaiskriisiä edeltäneillä tapahtumilla on se, että yleisesti hyväksytty yhteiskunnallinen narratiivi on nyt “hybriditoiminta” – kun se vuonna 2015 oli “pakolaisuus”.
– Jopa Suomen ja Euroopan vihreimmissä ja sosialistisimmissa piireissä on ainakin osittain hyväksytty se tosiasia, että Valko-Venäjä ajaa siirtolaisia tarkoituksella EU:ta kohti ja että tämän tarkoitus on horjuttaa kohdemaita ja unionia, Riikka Purra toteaa.
Mahdollisuus käytetään hyväksi
Hän huomauttaa, että käytännössä tilanne ei kuitenkaan ole juuri erilainen vuoden 2015 tapahtumiin verrattuna.
– Kehitysmaat ovat täynnä ihmisiä, jotka hyvin pienellä houkuttelulla lähtevät ilomielin kohti Eurooppaa, olipa heillä varsinaisia kansainvälisen suojelun saamisen edellytyksiä tai ei. Niin kauan kuin tilanne on tämä – eli että ihmisillä on mahdollisuus päästä korkean elintason maihin ja saada loppuelämän ylläpito – mikään ei muutu.
Turvapaikkajärjestelmä on ollut kestämätön pitkään
Purra muistuttaa, ettei turvapaikkajärjestelmä ei ole vuosikymmeniin toiminut, kuten sen ajateltiin toimivan. Se ei ole mennyt rikki nyt, kun presidentti Lukashenka lennättää koneellisia irakilaisia ja syyrialaisia Minskiin.
– Koska tilanne ei siis oikeasti ole kovin erilainen vuoden 2015 tapahtumiin verrattuna, ei se tule myöskään kestävällä tavalla ratkeamaan, ennen kuin ymmärretään, että koko järjestelmä pitää uudistaa. Tai oikeastaan purkaa.
Turvaa tarjottava ongelmamaiden lähialueilla
Purran mukaan linkki auttamisen ja siirtolaisuuden välillä pitää katkaista. Humanitaarinen ja muu auttaminen täytyy irrottaa kokonaan kohdemaita peruuttamattomasti muuttavasta siirtolaisuudesta.
Mikäli turvapaikkajärjestelmä tulevaisuudessa säilyy, turvaa tulee tarjota ongelmamaiden lähialueilla eli ulkoistettuna, kuten Tanska on jo esittänyt.
– Tavoitteen tulee siksi olla nolla turvapaikanhakijaa – riippumatta siitä, puhutaanko “ystävällisestä” länsirajasta vai “epäystävällisestä” itärajasta.
Muilla puolueilla ei tahtoa uudistaa järjestelmää
Toinen asia on, onnistuttaisiinko järjestelmää koskaan uudistamaan järkevästi, koko globaali todellisuus ja valtavat tyytymättömät väestömassat huomioiden. Perussuomalaisten esitykset sosiaaliperustaisen maahanmuuton kitkemiseksi ovat kaikuneet kuuroille korville.
– Todennäköisempi vaihtoehto ehkä on, että koko järjestelmä ajaa seinään ja kaatuu kokonaan – jossain vaiheessa sen jälkeen, kun Eurooppa näyttää vielä huomattavasti vähemmän Euroopalta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kohdemaat Aljaksandr Lukašenka Hyvesignalointi hybridivaikuttaminen Valko-Venäjä auttaminen turvapaikkajärjestelmä Eurooppa Tanska Siirtolaisuus Suomi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vaalipaniikki iski kokoomukseen – Riikka Purran jämäkkä linjaus pakotti Petteri Orpon selittelemään

Vihreiden ministereiden sekavat ja ristiriitaiset puheet herättävät hämmennystä – Antikainen: Miksi vihreitä kiinnostavat kansallisen turvallisuuden sijasta vain turvapaikanhakijat?

EU-asiakirjan mukaan Suomi on laittomien siirtolaisten pääkohde – Purra: ”Lainsäädännöllisillä muutoksilla ja rajatoimilla on nyt todella kiire”

Perussuomalaisilta välikysymys hallituksen maahanmuuttopolitiikasta: On säädettävä hätätilapykälä, jonka nojalla turvapaikkahakemuksia ei vastaanoteta poikkeustilanteessa

Yhdysvallat ja Ukraina huolissaan Venäjän joukoista rajaseudulla – Ukraina pelkää uutta hyökkäystä talvella

Liverpoolin itsemurhapommittaja sai kielteisen turvapaikkapäätöksen jo 2015 – sisäministeri haluaa rajoittaa valituskierrettä

Uusia pakolaisleirejä nousee kanaalin rannoille – Britannia ja Ranska ottavat yhteen Euroopan herruudesta

Liettualla tiukka linja: Turvapaikka vain kahdeksalle yli kahdesta tuhannesta hakijasta

Antikainen: Puolan rajalla kiviä heittelevät väkivaltaiset nuoret miehet eivät ole hädänalaisia
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää