MATTI MATIKAINEN
Purra vahvistaisi valtion ohjausta koulutuspolitiikassa: ”Oppilaitokset kouluttavat aloille, joilla ei välttämättä edes ole tarjolla työpaikkoja”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo, ettei työvoimapulaa voi paikata EU:n ulkopuolisella maahanmuutolla, vaan puuttumalla niihin syihin, joista työvoimapula johtuu. Purra nostaa esille myös koulutuspolitiikan merkityksen.
Suomen taloudessa on alkanut kasvupyrähdys, jonka aikana yritysten kasvu ja investoinnit ovat myös osaltaan kiinni osaavan työvoiman saatavuudesta.
Kokoomus esitteli äskettäin 15 keinon listan työvoimapulan helpottamiseksi. Vaikka Suomessa on satoja tuhansia ihmisiä työtä vailla ja monet vajaatyöllistetyjä, kokoomus pyrkii helpottamaan työperäistä maahanmuuttoa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toteaa, että työvoimapulan syitä on kuitenkin lähemmin tarkasteltava eri ammattialoilla.
– Työvoimapulan syyt vaihtelevat sektorilta toiselle. Esimerkiksi hoitoalan ja sote-hosektorin työvoimapulan syyt ovat erilaiset kuin vaikka Helsingissä ravintola-alalla.
Hoitoalan ongelmia ei voi ratkaista ilman rahaa
Purra huomauttaa, että erityisesti hoitoalalta on paennut hoitajia työolojen, matalan palkan ja ylipäätään työn kuormittavuuden takia.
– Näitä ongelmia ei voida ratkaista ilman rahaa. Julkisessa terveydenhuollossa on liian vähän resursseja ja vakansseja. Toisaalta edes koulutus ei pysty tuottamaan ihmisiä, jotka haluaisivat työskennellä nykyisellä palkkatasolla ja nykyisissä työoloissa. Ratkaisu EU:n ulkopuolisesta maahanmuutosta ei korjaa näitä alan sisäisiä ongelmia, vaan ainoastaan siirtää niitä.
Ravintola-alalla pääkaupunkiseudulla moni työntekijä on jo nyt ulkomaalaistaustainen.
– Myös ravintola-alan työvoimapulan taustalla monissa tapauksissa kyse saattaa olla siitä, että tosiasiassa pulaa on palkan maksajista. Pääkaupunkiseudulla moni ei tule palkallaan toimeen, koska jo asuminen on niin kallista. Palkan päälle tarvitaan erilaisia sosiaaliturvaetuuksia ja palveluita, jotka veronmaksaja joutuu maksamaan.
Koulutuspaikan sijainnillakin on merkitystä
Purra nostaa myös lähemmin esille koulutuspolitiikan seuraukset työvoimapulan taustalla.
Perussuomalaisten puheenjohtajan mukaan valtion – koulutuspolitiikan ohjaajana ja maksajana – tulisi vaikuttaa enemmän siihen, mille aloille, miten ja missä päin Suomea koulutetaan.
– Suomessa oppilaitoksista valmistuu myös nuoria, joilla ei ole edellytystä toimia niissä tehtävissä, joihin heidät on koulutettu. Toisaalta, oppilaitokset myös kouluttavat aloille, joilla ei välttämättä edes ole tarjolla työpaikkoja.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- EU:n ulkopuolinen maahanmuutto palkkataso ravintola-ala oppilaitokset työvoima hoitoala Riikka Purra Työvoimapula työllisyys koulutus nuoret
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Puheenjohtaja Riikka Purran puhe eduskuntaryhmän kesäkokouksessa – “Yritysten on Suomessa välttämätöntä kyetä toimimaan ja kasvamaan”
Pääministeri haluaa korkeakoulutetun nuorison – Juvonen: “Kenen pääministeri uskoo hoitavan vanhustenhoidon asiakkaat tulevaisuudessa ja millä palkalla?”
Kepu, vihreät, vasemmistoliitto ja Liike Nyt haikailevat yhä lisää halpatyövoimaa EU:n ulkopuolelta – perussuomalaisten Purra huomautti, että veronmaksaja joutuu kompensoimaan heikkoja palkkoja
Perussuomalaisten puoluejohto tyrmää väitteet työvoimapulasta ja työperäisen maahanmuuton tarpeesta: ”Suomesta löytyy aina työntekijöitä, jos palkka on kohdallaan”
Perussuomalaiset: Nuorten koulutustaso kääntynyt jyrkkään laskuun – koulutuspolitiikassa on palattava perusasioihin ennen kuin aletaan hienostella
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.