

PS ARKISTO
Purra vaatii vastuun kantamista Uniper-sotkusta: ”Omistajaohjaus on Suomessa surkeassa jamassa”
Valtionyhtiö Fortumin tytäryhtiön Uniperin pelastamiseksi viime viikolla väännetty kokonaisuus ei kerää kehuja perussuomalaisilta. Tuoreessa kolumnissaan perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo ihmettelevänsä, miten huolettomasti Suomen hallitus asiaan suhtautuu. – Pääministeri ja valtiovarainministeri eivät vaivaudu edes vastaamaan asiasta.
Valtion enemmistöosakkuus Fortumissa ja Fortumin enemmistöosakkuus saksalaisessa Uniperissa on Riikka Purran mukaan luonut 1990-luvun alun pankkikriisiin verrattavissa olevan tikittävän aikapommin.
– Sitä ei uskoisi, kun seuraa, miten huolettomasti hallitus asiaan suhtautuu. Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) mainosti perjantaina ”parasta mahdollista kompromissia”, jolla Saksa ostaa Uniperia pilkkahinnalla, yhtiön arvon pudotus on järjetön ja muutenkin Fortum ja suomalaiset jäivät enemmänkin nuolemaan näppejään. Lomailevista pääministeristä ja valtiovarainministeristä ei ole kuulunut sitäkään vähää, Purra kirjoittaa tuoreessa kolumnissaan Maaseudun Tulevaisuudessa.
Fortum on sijoittanut Uniperiin lähes seitsemän miljardia ja lisäksi reilu puoli vuotta sitten myöntänyt uutta rahoitusta kahdeksan miljardia euroa.
Suomen ei tule tukea Saksan kotitalouksia
Purra toteaa, että Uniperin vaikeudet johtuvat sen kiinteistä sopimuksista.
– Vaikka kaasun hinta on noussut valtavasti, Uniper on sitoutunut toimittamaan kotitalouksille ja yrityksille sitä huomattavasti markkinahintaa matalampaan hintaan. Uuden ”pelastuspaketin” myötä vasta lokakuussa hinta voidaan nostaa lähemmäksi todellista.
– Suomi maksoi jo eurokriisissä saksalaisten pankkien sijoitusseikkailujen tappioita. Enää sen ei pidä tehdä niin. Mikäli Saksa haluaa tukea kotitalouksiaan ja yrityksiään energiakriisissä, sen tulee tapahtua Saksan valtion toimesta – ei suomalaisten, jotka maksavat energiastaan muutenkin korkeaa hintaa ja esimerkiksi bensiinistä EU:n korkeinta.
Purra kirjoittaa pitävänsä selvänä, että omistajaohjaus on Suomessa surkeassa jamassa.
– Toisin kuin Tuppurainen väitti, ei ole “normaalia omistajaohjausprosessia”, että hallitus on epävarmuuden ja kasvavien riskien tilanteessa hyväksynyt kahdeksan miljardin tukipaketin Uniperille tultuaan siitä informoiduksi. Hätärahoituksen, jota ei suinkaan käytetty johdannaisten vakuuksiin vaan saksalaisten kaasulaskujen tukemiseen. Ennen Venäjän hyökkäystä.
Kyvyttömille ministereille löytyy ratkaisu
Purra huomauttaa, että Uniper-tukipaketti oli suuruudeltaan yli kymmenen prosenttia valtion budjetin kokonaissummasta.
– Hallitus luottaa siihen, että äänestäjä unohtaa, montako nollaa summassa nyt olikaan. Nyt kansan pitäisi uskoa ”kaikkia osapuolia tyydyttävä hyvä kompromissi”, josta arvioiden mukaan kertyy jokaista Suomen kansalaista kohden tappiota lähes 1 700 euroa.
– Millä tiedolla hallitus antoi valtuudet tukipakettiin? Olivatko johdannaisriskit tiedossa? Entä pidettiinkö Fortumin pienosakkaat ajan tasalla? Esittämiimme kysymyksiin ei ole saatu lainkaan vastauksia. Siksi vaadimme eduskuntaa koolle ja ministereitä kantamaan vastuuta. Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kokea tuskanhikeä Saksan epäonnistuneen energiapolitiikan takia, varsinkaan kun omankin maan politiikassa on aivan tarpeeksi tuskanhielle aihetta. Kyvyttömille ministereille parlamentaarisessa järjestelmässä on ratkaisunsa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- miljarditappiot kaasu kyvyttömyys Tukipaketti Uniper omistajaohjausministeri ministerit rahoitus äänestäjät veronmaksajat Energian hinta riskit Tytti Tuppurainen Riikka Purra Fortum Energiapolitiikka Saksa hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomi pelaa veronmaksajien rahoilla jättimäistä energiarulettia ja ottaa jatkuvasti turpiinsa – talousammattilaiselta karu arvio holtittomista pelureista

Perussuomalaiset vaatii hallitusta torjumaan miljardien tulonsiirrot Saksalle

Ranne: Suomen ei pidä joutua Saksan energiapoliittisten töppäysten maksajaksi

Veronmaksajan tuskanhiki Uniper-sotkusta kasvaa – Purra vaatii ministereitä esiin ja eduskuntaa koolle

PS vaatii hallitukselta vastauksia Uniperin miljardiskandaalista: Suomalaisille veronmaksajille on aiheutumassa miljardien, jopa yli kymmenen miljardin menetykset

Tavio: Uniper-Saksa diilillä kiire – Saksan ei saa antaa vedättää Suomea

Ranne: Valtion omistajaohjaus petti täysin – ”Ministeri Tuppuraisen on kannettava poliittinen vastuunsa ja erottava”

Reijonen: Miksi Fortumin hallituksessa on runsaasti muiden maiden kansalaisia?

Reijonen vaatii Fortumin hallituksen eroa – “Kyseessä ovat suomalaisten rahat”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää