Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Purra vaatii vastuun kantamista Uniper-sotkusta: ”Omistajaohjaus on Suomessa surkeassa jamassa”

25.07.2022 |17:20

Valtionyhtiö Fortumin tytäryhtiön Uniperin pelastamiseksi viime viikolla väännetty kokonaisuus ei kerää kehuja perussuomalaisilta. Tuoreessa kolumnissaan perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo ihmettelevänsä, miten huolettomasti Suomen hallitus asiaan suhtautuu. – Pääministeri ja valtiovarainministeri eivät vaivaudu edes vastaamaan asiasta.

Valtion enemmistöosakkuus Fortumissa ja Fortumin enemmistöosakkuus saksalaisessa Uniperissa on Riikka Purran mukaan luonut 1990-luvun alun pankkikriisiin verrattavissa olevan tikittävän aikapommin.

– Sitä ei uskoisi, kun seuraa, miten huolettomasti hallitus asiaan suhtautuu. Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) mainosti perjantaina ”parasta mahdollista kompromissia”, jolla Saksa ostaa Uniperia pilkkahinnalla, yhtiön arvon pudotus on järjetön ja muutenkin Fortum ja suomalaiset jäivät enemmänkin nuolemaan näppejään. Lomailevista pääministeristä ja valtiovarainministeristä ei ole kuulunut sitäkään vähää, Purra kirjoittaa tuoreessa kolumnissaan Maaseudun Tulevaisuudessa.

Fortum on sijoittanut Uniperiin lähes seitsemän miljardia ja lisäksi reilu puoli vuotta sitten myöntänyt uutta rahoitusta kahdeksan miljardia euroa.

Suomen ei tule tukea Saksan kotitalouksia

Purra toteaa, että Uniperin vaikeudet johtuvat sen kiinteistä sopimuksista.

– Vaikka kaasun hinta on noussut valtavasti, Uniper on sitoutunut toimittamaan kotitalouksille ja yrityksille sitä huomattavasti markkinahintaa matalampaan hintaan. Uuden ”pelastuspaketin” myötä vasta lokakuussa hinta voidaan nostaa lähemmäksi todellista.

– Suomi maksoi jo eurokriisissä saksalaisten pankkien sijoitusseikkailujen tappioita. Enää sen ei pidä tehdä niin. Mikäli Saksa haluaa tukea kotitalouksiaan ja yrityksiään energiakriisissä, sen tulee tapahtua Saksan valtion toimesta – ei suomalaisten, jotka maksavat energiastaan muutenkin korkeaa hintaa ja esimerkiksi bensiinistä EU:n korkeinta.

Purra kirjoittaa pitävänsä selvänä, että omistajaohjaus on Suomessa surkeassa jamassa.

– Toisin kuin Tuppurainen väitti, ei ole “normaalia omistajaohjausprosessia”, että hallitus on epävarmuuden ja kasvavien riskien tilanteessa hyväksynyt kahdeksan miljardin tukipaketin Uniperille tultuaan siitä informoiduksi. Hätärahoituksen, jota ei suinkaan käytetty johdannaisten vakuuksiin vaan saksalaisten kaasulaskujen tukemiseen. Ennen Venäjän hyökkäystä.

Kyvyttömille ministereille löytyy ratkaisu

Purra huomauttaa, että Uniper-tukipaketti oli suuruudeltaan yli kymmenen prosenttia valtion budjetin kokonaissummasta.

– Hallitus luottaa siihen, että äänestäjä unohtaa, montako nollaa summassa nyt olikaan. Nyt kansan pitäisi uskoa ”kaikkia osapuolia tyydyttävä hyvä kompromissi”, josta arvioiden mukaan kertyy jokaista Suomen kansalaista kohden tappiota lähes 1 700 euroa.

– Millä tiedolla hallitus antoi valtuudet tukipakettiin? Olivatko johdannaisriskit tiedossa? Entä pidettiinkö Fortumin pienosakkaat ajan tasalla? Esittämiimme kysymyksiin ei ole saatu lainkaan vastauksia. Siksi vaadimme eduskuntaa koolle ja ministereitä kantamaan vastuuta. Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kokea tuskanhikeä Saksan epäonnistuneen energiapolitiikan takia, varsinkaan kun omankin maan politiikassa on aivan tarpeeksi tuskanhielle aihetta. Kyvyttömille ministereille parlamentaarisessa järjestelmässä on ratkaisunsa.

 

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää