LEHTIKUVA
Purra vaatii sote-uudistukselta priorisointia ”Meidän verorahamme, hyvinvointijärjestelmämme ja meidän sotemme on tarkoitettu ensisijaisesti suomalaisille”
Riikka Purran mukaan se, että uudessa hallitusohjelmassa halutaan kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, ei tunnu uskottavalta, kun samalla rajojen ylitse halutaan maahan lisää huono-osaisuutta, lisää potilaita, lisää työttömiä ja lisää terapian tarpeessa olevia kotouttamistoimenpiteiden kohteita.
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtajaksi noussut kansanedustaja Riikka Purra moitti ankarasti edellisen hallituksen sote-sähläystä, johon haaskattiin vuosien aikana paljon rahaa, mutta juuri mitään ei saatu aikaiseksi.
Purra puhui perussuomalaisten puoluekokouksessa Tampereella.
– Viime hallituskauden tärkeimmän uudistuksen oli määrä olla sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Poliittisesti se kääntyi keskusteluksi suuryrityksistä, valinnanvapaudesta, maakuntahallinnosta, leveämmistä hartioista, horisontaalisesta ja vertikaalisesta integraatiosta eli suomeksi siitä, että asiat toimisivat ja niin edelleen.
– Koko uudistusta väritti valtavan räikeä poliittinen lehmänkauppa – yhdelle puolueelle hillotolppia maakuntahallintoon, toiselle puolueelle monikansallisia suuryrityksiä kuppaamaan veronmaksajan rahaa ja kolmannelle, no ihan mitä vain.
Sipilän hallitus unohti uudistuksen tarkoituksen
Perussuomalaiset oli mukana kirjoittamassa edellisen hallituksen hallitusohjelman sote-kantoja. Purra esitti, että sen jälkeen kun perussuomalaiset oli heitetty ulos hallituksesta, hallitun sote-uudistuksen valmistelu tyssäsi.
– Potkimisemme ulos hallituksesta ja sitä seurannut hilloloikka löivät osaltamme järkevän sote-uudistuksen oven kiinni ja mahdollistivat sen, että jäljelle jääneet porukat pääsivät kiilto silmissään vaatimaan ihan mitä kehtasivat.
– Uudistuksessa oli valtavia ongelmia, joita kritisoimme pitkin matkaa. Merkittävintä oli se, että itse tarkoitus tuntui unohtuneen. Se, että ihminen saisi riittävän nopeasti riittävän hyvää hoitoa yhä haasteellisemmassa taloustilanteessa, ikääntymisen, kestävyysvajeen ja pakenevien palveluiden kurjimuksessa.
Sote kaatui ja lopulta hallituskin
Purra muistutti, että perussuomalaisille olisi käynyt maakuntauudistus, jos sen rinnalla olisi saatu kunnollinen sote.
– Mitään tarkoitusta pelkälle maakuntauudistukselle ei kuitenkaan ole, varsinkaan jos hyvä sote saataisiin muulla keinoin paremmin aikaiseksi. Meille olisi käynyt myös valinnanvapaus, kunhan se olisi tehty hallitusohjelman kirjausten mukaan ja hallitusti, Purra totesi.
– Me emme kavahda yksityisiä toimijoita, mutta kansalaisten veroeurojen syytäminen suurille firmoille, jotka eivät edes maksa verojaan Suomeen, ei todellakaan kuulu arvopohjaamme. Sote kaatui, hallituskin lopulta. Kului hyvin paljon rahaa, mutta juuri mitään ei saatu aikaiseksi.
Vaalitappion kärsinyt keskusta sählää hallituksessa
Suurimman vaalitappion kärsinyt ja edellisellä hallituskaudella epäonnistunut keskusta nousi jälleen hallitukseen. Purran mielestä tämä on käsittämätöntä.
– Keskustan tärkein tavoite on saada maakuntauudistus tällä kaudella maaliin. Se haluaa saada kannatuksensa nousuun tarjoamalla tällä kertaa ei-kokoomuslaista politiikkaa, ei-sipiläläistä puheenjohtajuutta ja tietysti maakunnan väelle tehtäviä ja tolppia.
– Sote-uudistuksen lähtökohdat eivät ole muuttuneet. Väestökehitys on entistä huolestuttavampaa, jaettavaa rahaa ei ole liiaksi, ihmiset sairastuvat, masentuvat, hyvinvointijärjestelmämme rakoilee, syrjäseutujen palvelut harvenevat entisestään. Pääministeripuolue on sdp, joka toki ei vaadi valinnanvapautta, mutta jolla on myös hyvin vähän varsinaisia konkreettisia ratkaisuehdotuksia asiaan – edes sellaisia, jotka jo eroaisivat ehdotetuista.
Arvomaailman muutos perusterveydenhuoltoon
Purran mukaan se, että uudessa hallitusohjelmassa halutaan kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, ei tunnu uskottavalta, kun samalla rajojen ylitse halutaan maahan lisää huono-osaisuutta, lisää potilaita, lisää työttömiä ja lisää terapian tarpeessa olevia kotouttamistoimenpiteiden kohteita.
– Sellaista on nykyään vasemmistolainen ajattelu. Todella kaukana sisäisestä solidaarisuudesta. Uskon, että sillä noin neljällä miljardilla, jota tämäkin hallitus kaavailee paitsi maahanmuuton kuluihin myös lisääntyvään kehitysapuun, saatettaisiin saada hieman sote-sektoria korjattua
Purran mukaan perussuomalaiset eivät usko, että sote-sektorin ongelmat korjaantuvat lisäämällä digitalisaatiota tai antamalla monikansallisten suuryritysten hoitaa kansalaisiamme.
– Emme myöskään usko, että ongelmat korjataan niin, että vihervasemmistohallitus avaa rahahanoja yhä isommalle. Perusterveydenhuollon ongelmia ei korjata ilman lisärahaa, mutta yksin tämä ei riitä. Ennen kaikkea vaaditaan arvomaailman muutosta – sitä, että me ymmärrämme, että meidän verorahamme, meidän hyvinvointijärjestelmämme ja meidän sotemme on tarkoitettu ensisijaisesti meille, suomalaisille.
– Perussuomalaisen soten ensimmäinen periaate on sama kuin muillakin sektoreilla: suomalaisten veroeurot tulee käyttää suomalaisten hyväksi. Arvostamme ihmisoikeuksia, mutta niiden nauttijoita ei tule haalia maahamme lisää, Purra painotti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lehmänkauppa hyvinvointi Maakuntauudistus sote-uudistus palvelut Valinnanvapaus Riikka Purra Terveydenhuolto Vasemmisto Puoluekokous perussuomalaiset SDP hallitus Keskusta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Uusi puoluesihteeri Simo Grönroos lähtee kiertämään kenttää – ”Jäsenistö vahvasti mukaan puolueen kehittämiseen”
Jussi Halla-ahon puhe Tampereella – “Linja pitää!”
Puheenjohtaja Halla-aho ylisti vastavalittuja varapuheenjohtajia ja puoluesihteeriä: ”Kokemusta, asennetta, aatteellisuutta, uskallusta ja osaamista riittää”
Uusi puoluesihteeri Simo Grönroos: ”Samalla linjalla jatketaan”
Hallitukselta ei aitoja työllisyystoimia – Purra: ”Sinne tänne viskeltyjä miljoonia, joihin voidaan vedota, kun joku kysyy, mitä olette tehneet”
Monikulttuurisuus rasittaa kouluterveydenhoitoakin – maahanmuuttajien terveystarkastuksista ei tingitä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää