Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Purra tyrmää vanhojen puolueiden selitykset työvoimapulasta: Työmarkkinoiden ongelmien syynä työn heikot kannustimet

31.03.2023 |12:31

Sunnuntaina äänestyskopissa on mahdollista ottaa kantaa siihen, ryhdytäänkö Suomen työmarkkinoille, lähinnä palvelualojen töihin, tuomaan yhä lisää ja lisää ihmisiä maailman toiselta puolelta vai parannetaanko sen sijaan työnteon kannustimia ja korjataanko koulutuspolitiikkaa, jotta jatkossa oppilaitoksista valmistuu ammattitaitoisia osaajia juuri niihin tehtäviin, joihin kotimaisissa yrityksissä on tarvetta.

Kokoomus, keskusta, vasemmistoliitto, vihreät ja SDP ovat eduskuntavaalien alla usean viikon ajan esittäneet työvoimapulapuhetta. Vanhojen puolueiden mukaan väitettyyn ongelmaan hopealuotiratkaisu olisi tuoda Suomeen suuressa määrin maahanmuuttajia EU:n ulkopuolelta.

Työvoimapulapuheen esittämistä ei ole mitenkään haitannut se tosiasia, että Suomessa olisi jo nyt reservissä satojatuhansia työnhakijoita ja lisäksi runsaasti vajaatyöllistettyjä, joista moni haluaisi lisää työtunteja. Kotimaisten työnhakijoiden murheet eivät kuitenkaan näytä kiinnostavan.

Työntekijät karkaavat naapurimaihin

Ylen puoluejohtajien vaalitentissä eilen perussuomalaisten Riikka Purra tyrmäsi puheet yleisestä työvoimapulasta ja muistutti, että työvoimapulan ja niin sanotun kohtaanto-ongelman taustalla olevat syyt vaihtelevat eri aloilla.

Usein työvoimapula-alana mainitaan hoiva-ala. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo olisikin valmis tuomaan alalle Suomeen töihin jopa 200 000 maahanmuuttajaa.

Purra nosti esille syitä sotesektorin työvoimapulalle.

– Sotesektorilla työn kuormittavuus ja henkilökunnan vähäinen määrä aiheuttaa noidankehän suhteessa palkkaan, joka on selvästi matalampi kuin naapurimaissa. Tästä syystä esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan menee Suomesta hoitajia töihin. Ongelmaa ei voi korjata sillä, että tuodaan Suomeen suurissa määrin lisää hoitajia ulkomailta.

Kannustinloukut kaikkien ongelma

Purra painotti, että Suomen järjestelmän kannustinongelmat ovat syynä monien palvelualojen työvoimapulalle.

– Esimerkkinä voidaan nostaa siivousala. Siivoojista on jatkuvasti pulaa, vaikka Suomeen tulee koko ajan ulkomailta siivoojia. Mistä tämä tilanne johtuu? Se johtuu siitä, että riippumatta siivoojan etnisyydestä tai kotimaasta, tässä maassa, Suomessa, ei vain yksinkertaisesti kannata toimia siivoojana suhteessa korkeaan sosiaaliturvaan.

Purra huomautti, että tilanne on täysin sama kaikille, niin kotimaisille kuin ulkomaalaisillekin työntekijöille.

– Matalan palkan sektoreille töihin tulevien maahanmuuttajien työllisyys heikkenee tasaisesti maahantulon jälkeen nimenomaan siitä syystä, että heidän ei kannata pysyä työssä. Se ei siis johdu kenenkään taustasta, vaan kyseessä on järjestelmätason ongelma.

Vihreät tarjoavat perustuloa koko maailmalle

Kuten ennenkin, perustelut eivät kelvanneet vanhojen puolueiden johtajille, jotka Ylen vaalitentissä heittelivät ilmaan erilaisia lukuja Suomeen muka tarvittavien maahanmuuttajien määrästä – sen kummemmin tarkentamatta, mille aloille maahanmuuttajat tulisivat työllistymään sekä perustelematta, miksi Suomessa jo olevat työntekijät eivät voisi työllistyä avoimiin työpaikoihin.

Vihreiden Maria Ohisalon mielestä Suomessa tulisi olla tarjolla veronmaksajien kustantama universaali perustulo, jonka päälle voisi tehdä töitä. Ohisalo siis olisi valmis suomalaisen veronmaksajan kustannuksella avaamaan perustulon kaikille, jotka Suomeen vain ulkomailta onnistuvat saapumaan. Ohisalon mukaan vihreät myös esittää ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta luopumista

– Sitten voisi tehdä vaikka yhden päivän viikossa töitä, Ohisalo päästeli.

Työmarkkinajärjestöiltäkin kritiikkiä

Työperäisen maahanmuuton voimakas lisääminen on ollut yksi pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen kärkihankkeista. Purra toi kuitenkin esille, että myös ammattiliitot ovat yhä enemmän esittäneet kritiikkiä matalapalkkamaahanmuuttoa kohtaan.

– Muun muassa SAK on kertonut usein matalapalkkamaahanmuuton ongelmista. Myös hoitajajärjestöt ovat kertoneet kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia työpaikoilla.

– Kymmenien tuhansien ihmisten tuominen Suomeen työn verukkeella tulee pitkällä aikavälillä tuhoamaan ammattiliittojärjestelmän. Se tulee tuhoamaan myös Suomen sosiaaliturvajärjestelmän, koska meillä ei yksinkertaisesti ole varaa tulijoiden ylläpitoon, Purra sanoi.

Halpatyövoimaa ja uusia äänestäjiä

Ajatuspaja Suomen Perustan toiminnanjohtajan Simo Grönroosin analyysissä Ketkä hyötyvät maahanmuutosta? tuodaan esille, että veronmaksajille kalliiksi käyvästä maahanmuutosta oudolla tavalla hyötyvät sekä vihervasemmisto että elinkeinoelämän tukema oikeisto.

Vihervasemmisto haalii maahanmuuttajia Suomeen toivoen saavansa näistä uusia äänestäjiä. Elinkeinoelämä puolestaan ottaa mielellään vastaan ulkomailta työntekijöitä, jotka ovat valmiita tekemään töitä suomalaisia heikommalla palkalla ja huonommilla työehdoilla. Loppupeleissä lasku maahanmuutosta lankeaa aina suomalaisen veronmaksajan harteille.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää