

LEHTIKUVA
Purra tyrmää vanhojen puolueiden selitykset työvoimapulasta: Työmarkkinoiden ongelmien syynä työn heikot kannustimet
Sunnuntaina äänestyskopissa on mahdollista ottaa kantaa siihen, ryhdytäänkö Suomen työmarkkinoille, lähinnä palvelualojen töihin, tuomaan yhä lisää ja lisää ihmisiä maailman toiselta puolelta vai parannetaanko sen sijaan työnteon kannustimia ja korjataanko koulutuspolitiikkaa, jotta jatkossa oppilaitoksista valmistuu ammattitaitoisia osaajia juuri niihin tehtäviin, joihin kotimaisissa yrityksissä on tarvetta.
Kokoomus, keskusta, vasemmistoliitto, vihreät ja SDP ovat eduskuntavaalien alla usean viikon ajan esittäneet työvoimapulapuhetta. Vanhojen puolueiden mukaan väitettyyn ongelmaan hopealuotiratkaisu olisi tuoda Suomeen suuressa määrin maahanmuuttajia EU:n ulkopuolelta.
Työvoimapulapuheen esittämistä ei ole mitenkään haitannut se tosiasia, että Suomessa olisi jo nyt reservissä satojatuhansia työnhakijoita ja lisäksi runsaasti vajaatyöllistettyjä, joista moni haluaisi lisää työtunteja. Kotimaisten työnhakijoiden murheet eivät kuitenkaan näytä kiinnostavan.
Työntekijät karkaavat naapurimaihin
Ylen puoluejohtajien vaalitentissä eilen perussuomalaisten Riikka Purra tyrmäsi puheet yleisestä työvoimapulasta ja muistutti, että työvoimapulan ja niin sanotun kohtaanto-ongelman taustalla olevat syyt vaihtelevat eri aloilla.
Usein työvoimapula-alana mainitaan hoiva-ala. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo olisikin valmis tuomaan alalle Suomeen töihin jopa 200 000 maahanmuuttajaa.
Purra nosti esille syitä sotesektorin työvoimapulalle.
– Sotesektorilla työn kuormittavuus ja henkilökunnan vähäinen määrä aiheuttaa noidankehän suhteessa palkkaan, joka on selvästi matalampi kuin naapurimaissa. Tästä syystä esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan menee Suomesta hoitajia töihin. Ongelmaa ei voi korjata sillä, että tuodaan Suomeen suurissa määrin lisää hoitajia ulkomailta.
Kannustinloukut kaikkien ongelma
Purra painotti, että Suomen järjestelmän kannustinongelmat ovat syynä monien palvelualojen työvoimapulalle.
– Esimerkkinä voidaan nostaa siivousala. Siivoojista on jatkuvasti pulaa, vaikka Suomeen tulee koko ajan ulkomailta siivoojia. Mistä tämä tilanne johtuu? Se johtuu siitä, että riippumatta siivoojan etnisyydestä tai kotimaasta, tässä maassa, Suomessa, ei vain yksinkertaisesti kannata toimia siivoojana suhteessa korkeaan sosiaaliturvaan.
Purra huomautti, että tilanne on täysin sama kaikille, niin kotimaisille kuin ulkomaalaisillekin työntekijöille.
– Matalan palkan sektoreille töihin tulevien maahanmuuttajien työllisyys heikkenee tasaisesti maahantulon jälkeen nimenomaan siitä syystä, että heidän ei kannata pysyä työssä. Se ei siis johdu kenenkään taustasta, vaan kyseessä on järjestelmätason ongelma.
Vihreät tarjoavat perustuloa koko maailmalle
Kuten ennenkin, perustelut eivät kelvanneet vanhojen puolueiden johtajille, jotka Ylen vaalitentissä heittelivät ilmaan erilaisia lukuja Suomeen muka tarvittavien maahanmuuttajien määrästä – sen kummemmin tarkentamatta, mille aloille maahanmuuttajat tulisivat työllistymään sekä perustelematta, miksi Suomessa jo olevat työntekijät eivät voisi työllistyä avoimiin työpaikoihin.
Vihreiden Maria Ohisalon mielestä Suomessa tulisi olla tarjolla veronmaksajien kustantama universaali perustulo, jonka päälle voisi tehdä töitä. Ohisalo siis olisi valmis suomalaisen veronmaksajan kustannuksella avaamaan perustulon kaikille, jotka Suomeen vain ulkomailta onnistuvat saapumaan. Ohisalon mukaan vihreät myös esittää ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta luopumista
– Sitten voisi tehdä vaikka yhden päivän viikossa töitä, Ohisalo päästeli.
Työmarkkinajärjestöiltäkin kritiikkiä
Työperäisen maahanmuuton voimakas lisääminen on ollut yksi pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen kärkihankkeista. Purra toi kuitenkin esille, että myös ammattiliitot ovat yhä enemmän esittäneet kritiikkiä matalapalkkamaahanmuuttoa kohtaan.
– Muun muassa SAK on kertonut usein matalapalkkamaahanmuuton ongelmista. Myös hoitajajärjestöt ovat kertoneet kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia työpaikoilla.
– Kymmenien tuhansien ihmisten tuominen Suomeen työn verukkeella tulee pitkällä aikavälillä tuhoamaan ammattiliittojärjestelmän. Se tulee tuhoamaan myös Suomen sosiaaliturvajärjestelmän, koska meillä ei yksinkertaisesti ole varaa tulijoiden ylläpitoon, Purra sanoi.
Halpatyövoimaa ja uusia äänestäjiä
Ajatuspaja Suomen Perustan toiminnanjohtajan Simo Grönroosin analyysissä Ketkä hyötyvät maahanmuutosta? tuodaan esille, että veronmaksajille kalliiksi käyvästä maahanmuutosta oudolla tavalla hyötyvät sekä vihervasemmisto että elinkeinoelämän tukema oikeisto.
Vihervasemmisto haalii maahanmuuttajia Suomeen toivoen saavansa näistä uusia äänestäjiä. Elinkeinoelämä puolestaan ottaa mielellään vastaan ulkomailta työntekijöitä, jotka ovat valmiita tekemään töitä suomalaisia heikommalla palkalla ja huonommilla työehdoilla. Loppupeleissä lasku maahanmuutosta lankeaa aina suomalaisen veronmaksajan harteille.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työtunnit työn kannustimet kielitaidottomuus palkkataso siivoojat työnhakijat hallituspuolueet matalapalkka-alat hoitajat Työmarkkinat veronmaksajat tulonsiirrot halpatyövoima Maria Ohisalo Riikka Purra Ammattiliitot Sanna Marin Petteri Orpo Norja Sosiaaliturva Ruotsi perussuomalaiset SDP Simo Grönroos Työvoimapula Kokoomus verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kokoomus haluaa Suomeen töihin bussikuskeja ja hoitajia kehitysmaista – Riikka Purran mukaan kokoomuksen malli on utopiaa: ”Ei ole positiivista julkisen talouden kestävyyden kannalta”

Suomessa yli 250 000 työtöntä työnhakijaa – Rantanen: Vanhojen puolueiden hokema työvoimapulasta tarkoittaa oikeasti halpatyövoimapulaa

Purra viittasi hoitoalan järjestön asiantuntijalausuntoon: Maahanmuutto heikentää alaa ja kielitaidottomat hoitajat ajavat muita hoitajia pois alalta – Helsingin Sanomat aloitti vääristelyn heti

Teknologiateollisuuden pomon mielestä Suomi tarvitsee liki 1,4 miljoonaa maahanmuuttajaa muka töitä tekemään – Purra: ”Todellisuudesta irronnutta ja vastuutonta puhetta”

Marin ajelee kaksilla rattailla – hamuaa työperäistä maahanmuuttoa, mutta ei ymmärrä mallia, jossa työnantajan palkkakuluja siirtyy yhteiskunnan maksettavaksi

Jättipankin analyysi kyseenalaistaa laskelmat työvoiman tarpeesta: Sadat miljoonat työpaikat uhattuina – neljännes töistä katoaa kokonaan

Perussuomalaisten kannatus Pirkanmaalla poikkeuksellisen hyvää – ”Lopputulos tulee olemaan todella kova”

Nyt puhuvat hoitajat: Halutaanko sotealalle todella rakentaa ohituskaista kielitaidottomille maahanmuuttajille?

Valiokuntien puheenjohtajuudet jaettu – ”Perussuomalaisten politiikan ydin tulee esille valinnoissa hyvin”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää