Turvapaikanhakijoita Kemin rautatieasemalla 14. syyskuuta 2015. / LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Purra: Turvapaikkajärjestelmä rapautuu sen väärinkäytön takia
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International moittii vuosiraportissaan Suomea turvapaikkapolitiikasta ja muutamasta muusta seikasta, kuten transasioista ja raiskauslainsäädännöstä. Järjestö väittää, että turvapaikkajärjestelmä on rapautunut, koska Suomi rikkoi viime vuonna Euroopan ihmisoikeussopimuksen (EIT) artiklaa, jossa turvataan jokaisen oikeus elämään.
Tapauksessa Suomi ei myöntänyt turvapaikkaa irakilaiselle henkilölle. Tämä palasi vapaaehtoisesti kotimaahansa ja sai kolme viikkoa paluunsa jälkeen surmansa. Kuolintodistuksen aitoutta ei ole todistettu.
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra ihmettelee Amnestyn analyysia.
– On mielestäni hyvin kornia, että Amnesty puhuu turvapaikkajärjestelmän rapautumisesta viitatessaan EIT:n päätökseen. Nimenomaan se, että vääristä positiivisista päätöksistä ei välitetä ja että maahan saa jäädä negatiivisesta päätöksestä huolimatta – ja näin juuri amnestylaisen eetoksen mukaan pitää ollakin – on rapauttanut turvapaikkajärjestelmän, Purra kirjoittaa Facebookissa.
Kohu jokaisesta kielteisestä päätöksestä
Purran mukaan jokaisesta ”väärästä negatiivisesta” nousee valtava kohu, olipa syytä mahdollista vierittää Maahanmuuttovirastolle ja poliitikoille tai ei, mutta järjestelmän hyväksikäyttö ja ”väärät positiiviset” jäävät kokonaan käsittelemättä.
– Niistä ei oikeastaan edes sovi puhua. Vallitsevan amnestylaisen totuuden mukaan, jota muuten noudattavat monet päätöksentekijätkin, turvapaikkajärjestelmä toimii käytännössä sitä paremmin, mitä enemmän positiivisia päätöksiä se tuottaa. Ja päinvastoin, Purra kritisoi.
Turvapaikasta on tullut maahanmuuttoa
Purran mukaan myös se rapauttaa turvapaikkajärjestelmän hyväksyttävyyttä, että turvapaikkapolitiikkaa käytetään siirtolaisuuden kanavana. Turvapaikkamaahanmuutto ei ole väliaikaista vaan pysyvää.
– Turvapaikasta on tullut maahanmuuttoa. Siitä on tullut pysyvä tie kansalaisuuteen, ja se on osa niin kutsuttua monikulttuurisuutta. Tällä ei ole yhtään mitään tekemistä pakolaisinstituution alkuperäisen tavoitteen ja ajatuksen kanssa, Purra sanoo.
Kansalaisjärjestöjen rooli muuttunut
Purran mukaan Amnestyn kuten monien muidenkin ihmisoikeussektorilla toimivien kansalaisjärjestöjen rooli on koko ajan siirtynyt yhä vahvemmin edustamaan maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden oikeuksia saapua maahan, jäädä maahan, saada erilaisia palveluksia ja muiden velvollisuuksia hoitaa nämä.
– Kyseessä on yhä enemmän etujärjestö, joka ajaa tiettyjen ihmisten asioita hyvin tiiviissä yhteydessä valtioon ja etenkin sen humanitaarisiin painotuksiin.
– Turvapaikkajärjestelmä on todella rapautunut, mutta ei syystä, jota Amnesty esittää, Purra toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kielteinen päätös kansalaisjärjestöt väärinkäyttö turvapaikkajärjestelmä Amnesty International Riikka Purra Turvapaikanhakijat perussuomalaiset maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset ihmettelevät Ohisalon linjaa – Huhtasaari: ”Turvapaikanhakijat menevät kaiken muun edelle, vaikka olisimme konkurssissa”
Purra: Miksi hallitus ei kykene panemaan asioita tärkeysjärjestykseen?
Turvapaikanhakijat voivat lampsia maahan, vaikka rajat suljetaan – Purra: Hallituksen linjaus on periaatteena irvokas
Amnesty levittää poliittista propagandaa kouluissa: Valjasti oppilaat vetoamaan pääministeriin translain puolesta
Järjestöjohtajilla muhkeat tulot: SPR:n pääsihteeri tienaa liki 9 000 euroa kuukaudessa
Asuntomurtojen määrä on romahtanut – ihmiset ovat kotona, eivätkä rikolliset pääse maahan
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja tuhannen ja yhden turvapaikanhakijan tarinoita – Purra: Loppu turvapaikkateatterille
Purra: Kriisi antaa röyhkeille yhä terävämmät kyynärpäät ja aina vaativille yhä kovemman äänen – ”Kun valtio jakaa rahaa, sille on ottajia”
Rajavalvonta tepsii – monikansallinen rikollisjoukko jäi kiinni rajalla
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.