Viikonloppuna julkaistiin kaksi kansalaisten suhtautumista talouspolitiikkaan mittaavaa mielipidekyselyä. Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS selvitti suomalaisten käsityksiä hyvinvointiyhteiskunnasta uusimmassa Kuntailmapuntari-kyselyssään.
Siinä huomattavan moni näkee järjestelmän toiminnassa trimmaamisen varaa. Tehottomuus- ja tuhlaussyyte ”toimii tehottomasti, palvelut heikkoja verojen korkeuteen nähden” pikemminkin hyväksytään kuin kiistetään. Helsingin Sanomat puolestaan kysyi gallupissaan: ”Ovatko tähänastiset säästötoimet olleet oikein vai väärin?” Vastaus noudatteli melko hyvin vastaajien puoluekantaa: vasemmalla vastustettiin, oikealla kannatettiin.
Oppositiolta riittää kritiikkiä, mutta ei vaihtoehtoja
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra otti gallupeihin kantaa viestipalvelu X:ssä.
– Se, että vain niukasti yli puolet tuomitsee hallituksen säästöt, on edelleen yllättävän maltillinen osuus verrattuna siihen, miten yksipuolisesti talous- ja finanssipolitiikasta uutisoidaan. Vastaavasti kun oppositiolta riittää pelkkä kritisointi – ilman mitään realistisia vaihtoehtoja.
– Eilen julkaistussa KAKS:in kyselyssä saatiin kuitenkin selville, että merkittävän suuri osa kansasta ymmärtää, että vanhaan malliin ei voida jatkaa – nimenomaan mikäli HALUAMME SÄILYTTÄÄ hyvinvointiyhteiskunnan. Tosin siinäkin nähtiin, että keskustaoikeisto ja punavihreät elävät kuin eri todellisuuksissa.
HS hakee vastakkainasettelua
Purran mukaan Helsingin Sanomat hakee vastakkainasettelua, hyvä/paha-akselia.
– HS-gallup lähestyy asiaa toisin. Siinä leikkaukset ikään kuin vain ovat valinta, jonka takana ei ole mitään perusteltavissa olevaa.
– Gallupin kysymys tosiaan oli, onko ”oikein vai väärin” tehdä leikkauksia. Säästöpolitiikasta tehtiin toisin sanoen moraalinen kysymys. Sekään ei yllätä. Oikeistohallitus on paha, vasemmisto-oppositio on hyvä -narratiivi on vahva. Ja kun yli puolet toteaa leikkausten olevan ”väärin”, he siis ”tuomitsevat” leikkaukset.
– Mietitäänpä, mitä muuta me voisimme tuomita ja mikä on väärin: On väärin lisätä menoja velaksi, jotka joka tapauksessa tulevaisuudessa pitää maksaa takaisin. On väärin elää tulevien veronmaksajien piikkiin. On väärin kalastella ääniä tulevien sukupolvien kustannuksella. On väärin esittää äänestäjille, että on mahdollista jatkaa kuin ennenkin, vaikka työikäinen väestö vähenee ja vanhusväestö kasvaa.
Hyvinvointiyhteiskuntaa tulee trimmata
Kunnallisalan kehittämissäätiön gallupin Purra näkee kuvaavan hyvin perussuomalaisten kannattajien näkemystä hyvinvointiyhteiskunnasta ja sen ongelmista.
– On luvattu enemmän julkisia hyvinvointipalveluita, kuin mihin on taloudellisesti varaa. Jätetään tuleville sukupolville perinnöksi lohduttoman suuri velkataakka. Hyvinvointiyhteiskunta toimii tehottomasti ja sen palvelut ovat heikkoja verojen korkeuteen nähden. Se myös tarjoaa liikaa etuja ihmisille, jotka eivät apua tarvitsisi. Nykyinen hyvinvointiyhteiskunta holhoaa ja passivoi kansalaisia.
Purra nostaa X:ssä KAKSin tutkimuksesta esiin pari olennaista lausetta:
– Hyvinvointiyhteiskunnalla on hyvä kaiku, mutta sitä tulisi trimmata. Keskusta-oikeistolaiset ja vihervasemmistolaiset elävät eri todellisuudessa.