Merkittävä osa Suomen kuntien rahoista hupenee koulutukseen.
Oppilaskohtaiset kustannukset eri kunnissa vaihtelevat suuresti, silti oppimistulokset heikkenevät tasaisesti. Tulevat kuntapäättäjät ovatkin avainasemassa kääntämässä suomalaisnuorten osaamisen jälleen nousuun.
Ylen järjestämässä Suuressa vaalikeskustelussa eilen puoluejohtajilta kysyttiin, miten luokkahuoneisiin palautetaan rauha ja miten oppimistuloksia vahvistetaan.
Valtiovarainministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra muistutti, että hallitus lisää perusopetukseen määrärahoja. Vaalikauden aikana peruskoulujen rahoituksen tasoa vahvistetaan pysyvästi 200 miljoonalla.
Lisärahan lisäksi tarvitaan muutakin
Purra kuitenkin huomautti, että rahallisten lisäpanostusten ohella tarvitaan muutakin.
– Kun nyt katsotaan, missä tilassa meidän koululaitos on: erilaisia kouluongelmia ja suoranaisia käytöshäiriöitä. Monissa kouluissa tietyillä alueilla opettajat eivät onnistu työssään, he eivät saa siitä sitä kokemusta, johon heidät on koulutettu.
– Täytyy myös ymmärtää se, että Suomessa on tehty sekä pedagogisella tasolla että muuten sellaisia virheitä, joihin ei edes liity raha. Esimerkiksi pelkästään se, että opettajan auktoriteettia ja oppimisvaatimuksia on pikkuhiljaa hinattu alas niin kantaväestölle, mutta myös maahanmuuttajille, Purra sanoi.
Hän huomautti, että keskustelua oppimistuloksista ei voida käydä ilman, että samalla ymmärretään, että Suomen väestö muuttuu voimakkaasti.
– Tällä on selvä vaikutuksensa Pisa-tuloksiin niin Suomessa kuin muissakin maissa, ja silti tätä aihetta kierrellään kuin kuumaa puuroa.
Perussuomalaiset ei kannata inkluusion jatkamista
Perussuomalaiset katsoo, että peruskoulun tehtävä on taata kaikille suomalaisille riittävät taidot ja tiedot toimia kansalaisena, päästä opiskelemaan lukioon tai ammattikouluun ja lopulta työllistyä.
Perussuomalaiset eivät kannata niin sanottua inkluusiomallia, eli kaikentasoisia ja -taustaisia oppilaita opiskelemassa samalla luokalla.
Purra on itse usein käyttänyt hyvänä esimerkkinä Tyrnävän Kuulammen koulua, joka on Suomen ykkönen Pisassa. Siellä osaaminen on saatu huomattavaan nousuun, ja lisäksi koulutyytyväisyys ja opettajien työtyytyväisyys ovat erittäin korkealla.
Kuulammen koulussa on tehty tasoryhmiä oppilaiden omat näkemykset edellä esimerkiksi sen mukaan, mitä arvosanaa oppilas tavoittelee.