Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Purra: Suomen hiilineutraalisuustavoite siirrettävä vuoteen 2050 – ”Hallitus ei saa hyväksyä uusia EU-tukipaketteja”

12.10.2021 |08:25

Euroopan energiakriisi on nostanut keskusteluun ilmastopolitiikan seuraukset. Sekä EU-komission että Suomen hallituksen on tunnustettava tosiasiat. EU:n energiatuotanto on riippuvainen vielä ainakin 30 vuotta fossiilisista polttoaineista, koska niin sanottu vihreä energia ei pysty tuotantomäärillä eikä hinnoilla korvaamaan perinteistä tuotantoa, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

– Nyt asetetut kunnianhimoiset aikataulut hiilineutraalisuuden osalta ovat mahdottomia, koska ne nostavat energian hinnat, erityisesti sähkön ja fossiilisten polttoaineiden hinnat korkeammalle kuin kansalaisten ja teollisuuden maksukyky sallivat, Riikka Purra toteaa.

Uusia EU-tukipaketteja tulossa

Purra tiedusteli kyselytunnilla 7. lokakuuta hallituksen kantaa EU:n uusiin ilmastopolitiikan varjolla esiteltäviin tukivälineisiin.

– Kuten ennenkin, pääministeri kierteli eikä vastannut. Vaikuttaa selvältä, että komissio esittää pakettia, jossa suomalaiset veronmaksajat pääsevät maksamaan itä- ja eteläeurooppalaisten kaasulaskuja ja energiaremontteja.

– Kun tämä yhdistetään hallituksen oman ilmastopolitiikan hintalappuun, jälki tulee suomalaiselle olemaan rumaa, Purra arvioi.

Nostaa autoilun ja asumisen hintaa

EU:ssa on jo nyt miljoonia ”energiaköyhiä”, joiden rahat eivät riitä sähkö- ja lämmityslaskun maksamiseen.

– Monet suomalaiset perheet voivat kohdata saman tosiasian ensi kertaa tulevan talven pakkasilla.

Jotta energiasiirtymä kyetään toteuttamaan kansalaisten maksukyvyn puitteissa, on Purran mukaan ryhdyttävä kiireellisiin toimiin sekä kansallisella että EU-tasolla ilman ylikansallisia tulonsiirtoja.

– Suomen hallituksen ajamaa maailman kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa on pakko maltillistaa ja hiilineutraalisuustavoite on siirrettävä vuoteen 2050 eli samaan vuoteen kuin EU:n tavoite, Purra vaatii.

– On kyettävä ymmärtämään, että maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka nostaa autoilun ja asumisen hintaa, ruoan hintaa, muun liikkumisen hintaa, yrittämisen hintaa, teollisuuden hintaa. Ei kyse ole vain kunnianhimosta tai ilmastomyönteisyydestä vaan rahasta. Missä menee raja, kuinka paljon suomalaisen pitää maksaa?

Sähkön ja lämmitysaineiden vero minimiin

Purran mukaan myös kotitalouksien sähkön ja lämmityspolttoaineiden verotusta on kevennettävä kohti EU:n minimitasoa.

– Teollisuuden sähkövero on perussuomalaisten vuosikymmenen painostuksen jälkeen laskemassa jo EU:n minimiin, mikä on hyvä asia. Kotitalouksien sähköverolle pitää tehdä samoin.

– Kun hiilineutraalisuustavoite siirretään vuoteen 2050, säästyneitä miljardeja voidaan kohdistaa kotitalouksiin kohdistuvien verojen ja maksujen alentamiseen, jolloin arjen kustannukset eivät nouse liikaa.

Lisää päästöoikeuksia markkinoilla

Purran mukaan komissiolta pitää löytyä tahtoa pelastaa EU-maiden kansalaisia energiaköyhyydeltä ilman uusia tulonsiirto- ja tukipaketteja.

EU:ssa aloitti vuonna 2019 päästökaupan markkinavakausvaranto (MSR), joka poistaa ylimääräisiä päästöoikeuksia markkinoilta. Markkinavakausvarantoa on käytetty ainoastaan päästöoikeuksien poistamiseen, millä on yritetty hintoja keinotekoisesti nostamalla pakottaa vihreään siirtymään vailla vaihtoehtoja.

– Komissio on esittänyt varannon kiristämistä entisestään, ja Suomen hallitus peesaa. Mutta päästökaupan markkinavakausvaranto mahdollistaa päästöoikeuksien lisäämisen tarpeen tullen. Ja nyt on tarve. Energian hinnat ovat pilvissä ja siksi markkinoille on palautettava riittävä määrä päästöoikeuksia. Päästöoikeuksia lisäämällä voidaan laskea sähkön ja polttoaineiden hintaa, Purra vaatii.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää