

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Purra: Sote-sektorille ei ole laittaa enempää resursseja, jos niitä ei oteta ensin jostain muualta pois – ”Suomessa on rahaa, se vain menee tällä hetkellä vääriin kohteisiin”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra muistutti Ylen aluevaalitentissä eilen, että uusien hyvinvointialueiden rahoitus on suurelta osin valtion varassa. Valtion kaikilla muilla menokohteilla on siis suora yhteys siihen, kuinka paljon ja kuinka laadukkaita sote-palveluja suomalaisille jatkossa voidaan tarjota. Valtio käyttää vuosittain miljardeja euroja haitalliseen maahanmuuttoon, kehitysapuun, EU-tukipaketteihin ja ylikunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin.
Aluevaaleissa uusille hyvinvointialueille valittavat valtuutetut saavat vastuulleen kunnilta siirtyvän terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisen. Aluevaltuutetut eivät tee päätöksiä maahanmuutosta tai polttoaineen hinnasta, eivätkä aluevaltuutetut suunnittele ilmastopolitiikkaa.
Kaikki maksetaan yhteisistä verovaroista
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi eilen Ylen aluevaalitentissä, että politiikassa kuitenkin asiat aina liittyvät ja linkittyvät toisiinsa.
– Vaaleissa ehdokkaita asettavat samat puolueet, jotka päättävät asioista eduskunnassa ja hallituksessa. Vaikka eräät hallituspuolueet haluaisivat aluevaalikentillä unohtaa tekevänsä näitä päätöksiä, niin kyse on viime kädessä yhteisistä verorahoista, joita käytetään tietyllä tavalla.
– Mikäli Suomi käyttää miljardeja vuodessa johonkin muuhun kuin suomalaisten sosiaali- ja terveysjärjestelmään, niin myös maahanmuutto liittyy tähän, sillä maahanmuutto valitettavasti kuormittaa huomattavan paljon sote-palveluja.
Ilmastotoimet verottavat ostovoimaa
Suomessa polttoaine on EU-vertailussa ennätyskallista. Perussuomalaisten aluevaalikampanjassa on ollut esillä myös polttoaineiden hinnat. Purra huomautti, että polttoaineiden hinnoista ja samalla myös hallituksen ilmastotavoitteista kannattaa tässä yhteydessä puhua.
– Sote- ja pelastuspuolella on hyvin paljon erilaisia kuljetustehtäviä, esimerkiksi ihmisiä viedään takseilla terveysasemille, joten bensan hinta liittyy osaltaan myös aluevaaleihin. Ja niin kauan kuin puhutaan hallituksen kunnianhimoisesta ilmastopolitiikasta ja siinä yhteydessä bensan hinnasta, ylipäätään ihmisten ostovoimasta, on hyvin oleellista, kuinka paljon ihmiselle jää käteen ostaa itselleen palveluja sekä asua ja elää.
Palveluihin päästävä nopeasti
Perussuomalaiset ovat esittäneet kritiikkiä hallituksen valmistelemalle sote-mallille. Purra kuitenkin nosti esille, että Suomen sote-järjestelmän ongelmat eivät liity malliin sinänsä, vaan siihen, että nykyisin sote on riittämättömästi resursoitu.
– Sotessa on varmasti ongelmia johtajuudessa ja prosesseissa, jotka vaikuttavat ja joita voidaan korjata. Nämä eivät kuitenkaan ole niin suuria asioita, ja ne päätetään erityisesti sitten tulevilla hyvinvointialueilla, ei niinkään hallituksessa.
Perussuomalaisten sote-mallissa olennaista ja keskeistä on se, että perusterveydenhuollon piiriin pääsemistä nopeutetaan.
– Yksityiskohtaisiin lupauksiin ei ole tarvetta, vaan me tarkastelemme sitä, että ihmisille on saatavilla palveluita. Jos verrataan toisiinsa vaikka hyvin pientä kuntaa ja esimerkiksi kaupungin asuinaluetta, jossa palveluja ei ehkä enää ole, niin ei voida sanoa, että jokaisessa kunnassa olisi oltava erikseen sote-asema. Jokaisella kunnan asukkaalla tulee kuitenkin olla mahdollisimman hyvä pääsy palveluihin.
Palveluautot paikkaamaan vajetta
Perussuomalaiset tarjoaa aluevaaliohjelmassaan tähän tarkoitukseen erilaisia malleja. Esimerkiksi, että palveluja voidaan tuoda ihmisten lähelle sinne, missä palveluyksikön seiniä ei enää ole jäljellä.
Perussuomalaiset esittää terveyskeskuspalveluautoja täydentämään sotea. Terveyskeskuspalveluauto olisi ratkaisu kaikkiin niihin tilanteisiin, joissa lähipalvelua ei ole saatavilla.
– Tällaisia autoja on tälläkin hetkellä käytössä eri puolilla Suomea. Autoihin voidaan suunnitella erilaisia palveluja, sen mukaan mitä alueella tarvitaan. Autossa voi olla laboratoriopalveluita, hoitajia tai lääkärin vastaanotto, Purra totesi.
Vanhukset ansaitsevat ihmisarvoista hoitoa
Perussuomalaiset haluaa puuttua vanhus- ja vammaispalveluiden epäkohtiin ja laiminlyönteihin, joita on ilmennyt viime vuosina erityisesti yksityisten yritysten tarjoamissa palveluissa.
Perussuomalaiset esittääkin, että jos yksityisissä hoivayksiköissä tapahtuu räikeää hoidon laiminlyöntiä tai jopa rikkomuksia, tulee vastuullisille yrityksille asettaa tuntuvat sanktiot.
– Monissa palveluissa on tälläkin hetkellä sekä yksityisiä että julkisia palveluntuottajia. Perussuomalaisilla ei ole ideologista ristiriitaa asiaan liittyen, mutta palvelut pitää tietenkin pyrkiä järjestämään parhaalla mahdollisella tavalla, jossa on huomioitava sekä veronmaksajan että itse palvelun asiakkaan etu.
– Suurin ongelma on usein ollut se, että kunnat ovat rahapulassaan ostaneet palveluja sieltä, mistä niitä on saatu halvimmalla. Rahasta on siis viime kädessä aina kyse riippumatta siitä, puhutaanko yksityisistä vai julkisista palveluista. Me kuitenkin haluamme, että asiat toimivat. Vanhusten täytyy saada ihmisarvoista hoitoa, eikä heitä saa jättää heitteille, Purra sanoi.
Hoiva-alan ongelmat on korjattava
Sote-alueille tarvitaan lisää hoitavia käsipareja. Useiden arvioiden mukaan Suomeen tarvitaan tällä vuosikymmenellä jopa 30 000 uutta hoitajaa, sillä lähivuosina alalta eläköityy runsaasti ammattilaisia ja samaan aikaan vanhusväestön määrä kasvaa.
Hallituspuolueiden ja oppositiopuolue kokoomuksen ratkaisu olisi tuoda hoitajat Suomeen EU:n ulkopuolelta, esimerkiksi Filippiineiltä. Perussuomalaiset torjuvat tämän ratkaisun.
Perussuomalaiset haluaa tehdä hoiva-alan houkuttelevammaksi lähihoitajille ja sairaanhoitajille. Samalla yhteiskunnan on annettava vahva signaali siitä, että hoitajien työ on arvokasta.
Maahanmuutto ei ole ratkaisu
Purran mukaan olisi aika lopettaa väitteet, että kuka tahansa voi tulla ulkomailta Suomeen tekemään hoivatyötä.
– On selvää, että sote-sektorille tarvitaan lisää käsiä, mikä itsessään auttaa siihen, että työn kuorma ei ole niin suuri. Pitäisi kuitenkin lopettaa esittämästä, että maahanmuutolla voidaan korjata hoiva-alan sisäiset ongelmat, jotka liittyvät palkkatasoon, työn kuormittavuuteen ja siihen, ettei virkoja ole riittävästi, jolloin vuorossa olevilla hoitajilla on liikaa töitä palkkatasoon nähden.
Perussuomalaiset myös edellyttää, ettei hoitohenkilökunnan ja potilaan välillä ole kielimuuria.
– Me olemme huolissamme siitä, että tällä hetkellä suomalainen ei saa palvelua omalla kielellään, suomeksi tai ruotsiksi. Tämä on valitettavaa todellisuutta länsinaapurissamme Ruotsissa jo nyt. Mediasta on luettavissa lähes viikoittain erilaisia ongelmia, erityisesti vanhustenhoidossa ja muistisairaiden hoidossa. Me emme halua tätä Suomeen.
Suomalainen tulee ensin
Uusien hyvinvointialueiden rahoitus siis perustuu suurelta osin valtion rahoitukseen, joten valtion menokohteilla on suora yhteys siihen, kuinka paljon ja kuinka laadukkaita sote-palveluja suomalaisille voidaan tarjota.
– Koska alueet ovat valtion rahoituksen varassa, ratkaisuja pitää tehdä valtakunnan tasolla. Meillä ei ole laittaa sote-sektorille enempää resursseja, jos niitä ei oteta jostain muualta pois. Se vaatii uudenlaista arvojärjestystä, sitä, että Suomessa laitetaan asiat tärkeysjärjestykseen. Perussuomalaisille tämä on yksinkertaista: suomalainen tulee ensin.
– Haitalliseen maahanmuuttoon menee vuosittain miljardeja. Suomi maksaa kehitysapua yli miljardin joka vuosi. Lisäksi miljardeja hupenee EU-tukipaketteihin ja ylikunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin. Suomessa on siis rahaa, se vain menee tällä hetkellä vääriin kohteisiin, Purra sanoi.
Tiukka ei maakuntaverolle
Punavihreä hallitus kaavailee sote-palveluiden kattamista myöhemmin maakuntaverolla, josta kuitenkin on tällä hetkellä erimielisyyttä hallituksen sisällä.
Perussuomalaiset torjuu maakuntaveron.
– Suomalaista verotetaan tällä hetkellä jo liikaa. Kyse ei ole vain työn verotuksesta, vaan myös monista arkipäivään kohdistuvista maksuista. Esimerkiksi voidaan ottaa vaikka autoilu, asuminen, lämmitys ja monet muut arkiset menot.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- menokohteet maakuntavero EU-tukipaketit ulkomaalainen työvoima tärkeysjärjestys verovarat rahoitus sote-uudistus haittamaahanmuutto hoitoala palvelut Riikka Purra perussuomalaiset hallitus Kokoomus kehitysapu vanhukset verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Miten sote-rahat saadaan riittämään? – Purra: ”Voidaan tehdä erilaisia tärkeysjärjestyksiä ja arvovalintoja”

Hyvinvointialueiden valtuustoryhmille ylimääräistä hillotolpparahaa jopa 6 000-10 000 euroa per valtuutettu – suurista puolueista ainoastaan perussuomalaiset vastustaa: “Piilopuoluetukea”

Jopa 72 000 koulutettua sote-ammattilaista vaihtanut alaa heikon palkan ja huonojen työolojen vuoksi – hallituksen vastaus: Haetaan osaajat ulkomailta

Mäkelä: Hallitus teki arvovalinnan viedessään miljardeja euroja ulkomaille – ”Ne rahat voitaisiin käyttää suomalaisten hoitoon”

Kokoomus hakisi hoitajat Filippiineiltä ja Ukrainasta – perussuomalaiset haluaa työllistää suomalaisia ammattilaisia: ”Potilaalla ja hoitajalla täytyy olla yhteinen kieli”

Pääministeri Marin hoitajapulasta: ”Tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa” – Purra: ”Jätetään taloudellisesti haitallinen maahanmuutto pois”

Suomen Perustan Grönroos ulkomaisesta työvoimasta: “Suomesta ei löydy hoitajia” ja pari muuta ajankohtaista hokemaa

Purra: Äänestysaktiivisuuden alhaiseksi jääminen ei haittaisi useimpia puolueita – ”Kansalaisten aktiivisesta passivoittamisesta on valitettavasti hyötyä monille”

Suomalainen hyötyy koko ajan yhä vähemmän maksamistaan veroista
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää