PS ARKISTO
Purra: Seuraavaan hallitusohjelmaan kirjaukset, mitä valtion menoja supistetaan
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra nostaa Suomen talouden keskeiseksi ongelmaksi työn heikot kannustimet, jotka samalla hidastavat talouskasvua. Perussuomalaiset katsoo, että veronalennuksiin on mahdollista mennä sen jälkeen, kun julkinen talous on ensin tasapainotettu menoleikkausten kautta.
Perussuomalaiset vaatii velanottoa kuriin ja julkisen talouden tasapainottamista. Perussuomalaisten tuoreessa vaihtoehtobudjetissa esitetäänkin leikkauksia muun muassa Sitraan, Yleisradioon, kehitysapuun ja maahanmuuttoon.
Ylen Politiikkaradiossa tänään vieraillut perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra arvioi leikkaustarpeeksi seuraavalla vaalikaudella 2,5-3,5 tai jopa 4 miljardia. Perussuomalaiset esittää kuitenkin muitakin toimia kuin vain leikkauksia.
– Tarkkaa summaa on vaikea sanoa, koska kokonaisuus riippuu siitä, mitä toimia tehdään. Säästetäänkö esimerkiksi pienituloisten etuuksista vaiko suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden kannalta toissijaisista kohteista, joita leikkauksia perussuomalaiset on pitänyt esillä.
Leikkauksia hallintoon ja ympäristöministeriöön
Perussuomalaiset leikkaisi myös hallinnosta, kuten ministeriöistä, ja tehostaisi yleisesti julkista sektoria säästökeinona. Toimet eivät kuitenkaan koskisi suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden kannalta tärkeitä toimintoja, kuten esimerkiksi poliisia, hoitajia ja Puolustusvoimia.
– Olemme ehdottaneet ympäristöministeriön lakkauttamista. Tärkeimmät osat siirrettäisiin muualle, maa- ja metsätalousministeriö voisi ottaa suurimman osan.
Suomessa sanotaan olevan työvoimapula. Purran mukaan perussuomalaiset on valmis siihen, että julkiselta sektorilta irrotettaisiin osaajia yksityissektorin käyttöön työvoimapula-aloille.
– Se olisi win-win-tilanne, joka myös leikkaa menoja ja kaventaa verokiilaa. Samalla se mahdollistaa veronalennukset myöhemmin.
Välittömät säästöt kehitysavusta ja maahanmuutosta
Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetissa välittömät säästöt kehitysavusta ja maahanmuutosta ovat miljardiluokkaa. Lisäksi tarvitaan rakenteellisia muutoksia.
Purra muistuttaa, että maahanmuuton kokonaiskustannukset koostuvat suureksi osaksi siitä, että tulijat keskimääräisesti vastaanottavat kantaväestöä enemmän tulonsiirtoja, käyttävät enemmän julkisia palveluja ja maksavat vähemmän veroja.
– Mikäli toteutetaan perussuomalaista maahanmuuttopolitiikkaa, saadaan kasaan suuremmat säästöt kuin esimerkiksi tuoreessa valtiovarainministeriön raportissa, jossa on muuten monipuolinen luettelo talouden korjaamistoimenpiteistä.
Perussuomalaisten linja kuitenkin on, että maahanmuuton säästöt eivät koskisi Ukrainan pakolaisia.
– Olemme sitoutuneita ukrainalaisten auttamiseen. Se on koko Euroopan kysymys ja samalla osa omaa turvallisuuspolitiikkaamme. Se on juuri sitä lähialueella tapahtuvaa auttamista, joka on perussuomalaisten mielestä järkevää.
Ukrainalaiset saavat Suomessa tilapäistä suojelua.
– Meidän mielestämme kaiken kansainvälisen suojelun tuleekin olla tilapäistä. Kun suojelun tarve päättyy, niin oikeus suojeluun lakkaa.
Verotusta ei saa kiristää
Purra nostaa Suomen talouden keskeiseksi ongelmaksi työn heikot kannustimet.
– Työn heikko kannustavuus liittyy paitsi ansiotuloverotukseen myös arjen kustannusten inflaatioon. Sähkö, asuminen ja liikkuminen on hyvin kallista. Verokiila on kova, eikä käteen jää työn tekemisestä paljoa rahaa. Se näivettää taloutta. Jos haluamme aitoa talouskasvua ja talouden dynamiikkaa, verotuksen tasoa on tarkasteltava.
Perussuomalaiset kuitenkin katsoo, että vielä hallituskauden alussa ei voida tehdä veronalennuksia, sillä julkinen talous on niin huonossa kunnossa. Ensin julkinen talous on tasapainotettava menoleikkausten kautta.
– Ensin hallitusohjelmaan pitää saada kirjaukset, mitä valtion menoja supistetaan. Todennäköisesti se edellyttää joidenkin valtion ja kuntien tehtävien uudelleentarkastelua. Emme kuitenkaan esitä uusia veroja, koska Suomen kokonaisveroaste on jo nyt suhteellisen korkea.
Purra ei lämpene valtiovarainministeriön virkamiesten äskettäin esiin nostamalle arvonlisäverokantojen korottamiselle.
– Se tarkoittaisi ruuan ja lääkkeiden kallistumista tilanteessa, jossa ne ovat jo nyt hyvin kalliita.
Suomalaisille lisää työtunteja
Perussuomalaiset pyrkii vahvistamaan taloutta myös tarjoamalla suomalaisille lisää työtunteja.
– Suomessa on 200 000 osa-aikatyön tekijää, jotka haluaisivat enemmän työtä. Se luonnollisesti tarkoittaisi myös sitä, että he tulisivat palkallaan paremmin toimeen ja riippuvuus tulonsiirroista vähenisi.
Perussuomalaiset on esittänyt poolimallia, jossa erilaisia työtehtäviä tekevä voisi tehdä töitä useammalle työnantajalle tai useammalla sektorilla.
– Tämä olisi positiivista työntekijälle itselleen, mutta samalla se helpottaisi myös työnantajaa. Meillä on esimerkiksi isoja konserneja, joilla on sekä ravintolatoimintaa että kaupan alan toimintaa. Yksittäinen ihminen voisi tehdä työtunteja molemmissa ja siten saada enemmän työtä viikkoonsa.
– Perussuomalaisten lähtökohta on myös se, että työllä pitäisi tulla toimeen. Se liittyy myös työperäiseen maahanmuuttoon siten, että tilastollisesti Suomeen tullaan yleensä matalapalkkatöihin, jolloin työllä ei tule toimeen, ja he saavat palkan lisäksi tulonsiirtoja. Se ei vahvista julkista taloutta, Purra sanoo.
Hänen mukaansa suomalaisen ammatillisen koulutuksen järjestelmän tulee varmistaa se, että valmistuvilla nuorilla on niin hyvä osaamistaso, että he kelpaavat yrityksiin töihin.
– Ammatillisesta järjestelmästä pitää tulla osaajia oikeille aloille ja oikeille alueille.
Työperäiselle maahanmuutolle vähimmäispalkkaraja
Perussuomalaiset asettaisi työn perässä Suomeen muuttaville 3 200 euron vähimmäispalkkarajan kuukaudessa. Purra huomauttaa, että vastaavia vähimmäistulorajoja on muuallakin Euroopassa, esimerkiksi Tanskassa.
– Työvoimapulaa ei siis ratkaista filippiiniläisillä hoitajilla tai muutenkaan tuomalla työvoimaa Euroopan ulkopuolelta. Esimerkiksi voidaan nostaa Ruotsi, joka on vastaanottanut runsaasti maahanmuuttoa sote-sektorille, mutta kärsii edelleen hoitoalan työvoimapulasta.
Kuuntele koko Purran haastattelu tästä.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- talouden tasapainottaminen työn kannustimet menoleikkaukset veronalennukset valtion menot Yleisradio Osa-aikatyö Vaihtoehtobudjetti Työperäinen maahanmuutto Sitra Maahanmuuttopolitiikka Julkinen talous Riikka Purra Hallitusohjelma Talouskasvu Velanotto talous kehitysapu verotus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Nyt on veronmaksajille luvassa kylmää kyytiä: Näin hallitus lisää maahanmuuttajien kotouttamishyysäämistä – enää ei puutu kuin torvisoittokunta ja punainen matto
Immonen: Suomeen tarvitaan isänmaallista talouspolitiikkaa – “Nykyhallituksen harjoittama velkaralli ei voi enää jatkua”
Kokoomus ailahtelee eikä osaa päättää, kuinka monta miljardia leikkaisi ensi kaudella valtion menoista – puoluejohdon puheissa numerot vaihtelevat kuin huutokaupassa
Maahanmuutto kasvattaa huono-osaisuutta, joka ei ratkea kotouttamisella – Purra: ”Se ei ole perussuomalaisten visio hyvästä Suomesta”
Leena Meri: Veronkorotusten tie on käyty loppuun – ”Suomalaisilla ei ole ostovoiman puolesta mahdollisuutta maksaa enempää”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.