PS ARKISTO
Purra saa päivittäin yhteydenottoja energian hintojen vuoksi hädässä olevilta kansalaisilta: ”Talvi on tulossa, mutta monet pohtivat jo, täytyykö lämmitys lopettaa”
Pääministeri Sanna Marinin johtama hallitus esitteli sähkön hinnannousuun vastaavan tukipaketin, johon sisältyy esimerkiksi määräaikainen sähkön alv-ale sekä kotitalousvähennyksen yhteyteen tuleva sähkövähennys. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuitenkin moittii hallituksen toimia ”hätälaastaritueksi”, joka sorvattiin valmiiksi viime hetkellä ja jolla ei ole vaikutuksia energian hinnanmuodostukseen.
Perussuomalaiset moittii hallituksen tukitoimia vastauksena energian hintojen nousuun riittämättömiksi, koska hallitus ei ole tuonut pöydälle itse sähkön hintaan vaikuttavia toimia.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra moittii hallituksen toimia ”hätälaastaritueksi” joka saatiin kasaan viime hetkellä.
– Samaan aikaan olisi kyettävä porautumaan sähkön hinnan muodostukseen. Sitä voidaan tehdä kansallisesti, mutta pääasiallisesti yhteisillä markkinoilla EU:n ja muiden pohjoismaiden kanssa. Tätä olisi kuitenkin pitänyt tehdä jo koko viime kesä sen sijaan, että nyt, kun ongelmat katuvat päälle, viikonlopun aikana sorvataan jotain pystyyn ja tuodaan eduskuntaan, Purra sanoo.
Hän oli eilen haastateltavana Ilta-Sanomien Haapala-tv:ssa.
Energiakriisillä myös seurauksia työllisyyteen
Purra sanoo, että hän ottaa joka päivä vastaan kymmeniä tai jopa satoja hätääntyneitä yhteydenottoja ihmisiltä, joiden rahat ovat loppumassa nousevien energian hintojen vuoksi.
– Tilanne on hirvittävä. Minulle tulee viestejä tavallisilta perheiltä, joissa on kaksi työssäkäyvää ihmistä ja jotka asuvat sähkölämmitteisissä taloissa. Heillä kerta kaikkiaan ei ole varaa, eivätkä he tiedä, miten voivat maksaa laskut. Talvi on tulossa, mutta monet pohtivat, täytyykö lämmitys jo lopettaa.
Energiakriisillä on hyvin todennäköisesti vakavia seurauksia myös työllisyyteen.
– Kun talvi tulee ja suomalainen energiaintensiivinen teollisuus alkaa lomauttamaan ja irtisanomaan ihmisiä, me olemme entistä suuremmissa ongelmissa.
Suomessa kansa ei vielä toistaiseksi ole jalkautunut kaduille protestoimaan kohoavia energian kustannuksia vastaan. Jos hallituskokoonpano olisi toisenlainen, Purra arvioi, että kansan liikehdintääkin olisi jo nähty.
– Mikäli meillä olisi oikeistohallitus, toreilla oltaisiin jo joka päivä osoittamassa mieltä. Mielenosoituksia ei kuitenkaan vielä olla nähty, koska meillä on päätöksiä tekemässä vasemmistohallitus, joka ei kuitenkaan kykene ratkaisemaan ongelmia.
Uniper-keskusteluihin olisi pitänyt lähettää ykköskaarti
Perussuomalaiset on kesällä ottanut voimakkaasti kantaa sen puolesta, että Suomen valtion enemmistöomistaman Fortumin saksalaisen tytäryhtiön Uniperin tappiot Saksan kaasumarkkinoilla eivät saa kaatua suomalaisten veronmaksajien niskaan.
Purra sanoo, että Uniperin pelastuspaketissa lopputuloksena Suomelle jäi luu käteen ja että perussuomalaiset tulee vaatimaan pääministeri Sanna Marinilta (sd) perusteellista selvitystä Uniper-sopimuksesta.
Pääministeri Marin ei itse osallistunut kesällä Saksassa keskusteluihin Uniperin tilanteesta, vaan asiaa hoitamaan lähetettiin omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd), jonka apuna olivat valtiosihteeri, omistajaohjausyksikön virkamies, erityisavustaja ja suurlähettiläs. Heillä vastassaan oli raskas ja kokenut 17 hengen saksalaisryhmä. Asetelma on herättänyt epäilyksiä siitä, hutiloitiinko neuvottelut Suomen puolelta.
– On selvää, että neuvotteluissa paikalla olisi tuolloin pitänyt olla Suomesta hallituksen ykkösministerit ja kokenut neuvotteluporukka tätä hoitamassa, Purra sanoo.
Perussuomalaisilla keinot käytössä selvityksen saamiseksi
Uniper-kriisi räjähti käsille heinäkuussa pääministeri Marinin kesäloman aikaan. Äskettäin on käynyt ilmi, että vaikka valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ehdotti tilanteen ollessa päällä talouspoliittisen ministerivaliokunnan kokousta Uniper-sopimuksen vuoksi, Marin ei kutsunut sitä koolle.
Perussuomalaiset on heinäkuusta saakka vaatinut pääministeriä ja valtiovarainministeriä esiin ja eduskuntaa koolle antamaan selvitystä tapahtumista, mutta vastauksia ei ole saatu.
– Olen jo kesällä sanonut, että perussuomalaiset perkaa tämän, ja me aiomme saada vastaukset tavalla tai toisella. Kaikki keinot ovat käytössä. Perussuomalaiset ei luota yhteenkään ministeriin, joka on ollut tekemisissä näiden asioiden kanssa, Purra sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hätä Annikka Saarikko sähkölaskut sähkön hinnannousu energiakriisi vastuunkanto neuvottelut lomautukset Uniper lämmityskustannukset ministerit Energian hinta kotitaloudet Tytti Tuppurainen Riikka Purra Sanna Marin Luottamus Fortum Saksa perussuomalaiset hallitus talous työllisyys Teollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
EU:n sähkömarkkina epäonnistui – ”Kansa joutuu maksajaksi”
Ministeri Tuppuraiselta kevyt vinkkivitonen energian säästämiseksi: Hiustenkuivaajan ja kihartimien tilalle papiljotit – ”Eivät vaadi sähköä”
Purra: Energiakriisin perussyihin on puututtava – ”Pussi päässä harjoitettu ja todellisuutta pakeneva ilmastopolitiikka”
Tavio: Valtion tuettava suoraan sähkölaskujen maksamista – jälkikäteen myönnettävä tuki ei auta heti
Purra ja Tavio: Hallitukselta veronmaksajien selkänahasta revittävä vaalibudjetti – itse sähkön hintaan ei vaikutusta eikä edes haitallisista valtion menoista tingitä
Porin Tahkoluodon voimalaitoksen käyttöönotto selvitettävä
Energiatekniikan professori varoittaa kasvavista omavaraisuusvaatimuksista: Sähkön vientikiellot voivat johtaa tuontikieltoihin ja kauppasotaan
Perussuomalaiset tekee välikysymyksen: ”Olemme vaatineet vastauksia heinäkuusta asti – näitä ei edelleenkään tullut”
Perussuomalaiset tyytymättömiä hallituksen toimiin ja viestintään energiakriisissä: ”Ongelmalliseen energia- ja ilmastopolitiikkaan puuttuminen ei näytä maistuvan”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.