

PS ARKISTO
Purra: Rikoslain kiihotuspykälällä kavennetaan sananvapautta – vihapuhepolitiikan juuret ovat Neuvostoliitossa
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra katsoo, että rikoslain pykälää kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on alettu Suomessa käyttää poliittisten tarkoitusperien edistämiseksi.
Riikka Purran mukaan kiihotuspykälän uusilla tulkinnoilla kavennetaan vaarallisesti kansalaisten perusoikeuksiin kuuluvaa sananvapautta.
– Taustalla vaikuttaa relativismia korostava ”ylivalveutunut” ja yleensä monikulttuurinen ideologia, jota progressiivisiksi itseään nimittävät tahot junttaavat syvälle suomalaiseen yhteiskuntaan, Purra kirjoittaa.
Purra arvostelee blogikirjoituksessaan rikostutkintoja, joita on aloitettu useita poliitikkoja kohtaan. Hän mainitsee muun muassa kansanedustaja Päivi Räsäseen (kd) kohdistuvat tutkinnat, jotka on aloittanut ylin valtakunnansyyttäjä.
Purran mielestä viranomaiset ovat alkaneet käyttää kiihotuspykälää vaientaakseen normaalin poliittisen keskustelun oikeudellisin keinoin.
Sananvapauden puolustaminen unohtunut
Purra käy blogikirjoituksessaan läpi sananvapauslainsäädännön historiaa aina 1960-luvulta nykypäivään. Hän toteaa, että monet läntiset yhteiskunnat, Suomi mukaan lukien, ovat hylänneet sananvapauden puolustamisen ihmis- ja perusoikeutena.
Nykyisen vihervasemmiston ajama, sananvapautta kaventava vihapuhepolitiikka juontaa Purran mukaan juurensa 1960-luvulla solmittuihin YK-sopimuksiin. Niiden pohjalle on sittemmin rakennettu sekä kansainvälinen että kansallinen sananvapautta sekä vähemmistösuojaa koskeva lainsäädäntö.
Kun sopimusten sanamuodoista kiisteltiin aikanaan YK:ssä, jäivät sananvapautta korostaneet länsimaat vähemmistöön, ja Neuvostoliittoa seurannut itäinen blokki pääsi vaikuttamaan sopimusten sisältöön.
– Neuvostoliitolla sekä sen kommunismiin alistamilla satelliittivaltioilla oli erittäin suuri merkitys Euroopan – ja Suomen – sananvapauslainsäädännön sekä ”vihapuheen” vastaisen politiikan vähittäisessä muovautumisessa, Purra toteaa blogissaan.
Tavalliset kansalaiset ihmeissään
Purran mukaan rikoslain kiihotuspykälän tulkinnat ovat nykyisin menneet selkeästi yli siitä, mitä kansalaisten perusoikeuksia varjelevissa länsimaissa edellytetään.
Tilanne on Purran mielestä hämmentävä paitsi poliittisen keskustelun kannalta myös tavallisille kansalaisille, jotka ovat saaneet sakkorangaistuksia arvostellessaan somekirjoituksissaan Suomen maahanmuuttopolitiikkaa mutta käyttäneet viranomaisten laittomaksi tulkitsemia ilmaisuja.
– Mikäli kansalaisten poliittisten oikeuksien pohjana pidetään laajaa sananvapautta, pitäisi kiihottamislain tarkkarajaisuutta tarkastella uudelleen, ja tärkeimpänä lähtökohtana tulisi pitää tavallisen kansalaisen oikeusturvaa.
– Liberaalien, moniarvoisten yhteiskuntien yhteinen tavoite oli pitkään edistys, jota on mitattu kansalaisvapauksien ja -oikeuksien lisääntymisellä suhteessa valtioon. Tähän läntiseen ideaaliin ylimmän valtakunnansyyttäjän viime vuosina toistuvasti ilmaisemat halut muun muassa sananvapaustuomioiden koventamiseen sekä poliisin jo kerran tutkimien juttujen uudelleen tutkimiseen sopivat huonosti, Purra kirjoittaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rikoslaki Kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Neuvostoliitto Riikka Purra Päivi Räsänen Vihapuhe Sananvapaus perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Keskustelu kiihottamispykälän muuttamisesta kiihotti eduskuntaa: ”Siellä, missä poltetaan kirjoja, poltetaan lopulta myös ihmisiä”

Perussuomalaiset kannattaa laajaa sananvapautta: Ei koske vain myönteisiä tietoja ja asioita – “Ihmisten ja vallanpitäjien tulee kestää myös loukkaavaa ja häiritsevää tekstiä”

Tavio tyrmää Kulmunin ehdottaman EU:n oman nettiselaimen

Ronkainen vanhojen tv-ohjelmien tutkintapyynnöistä: ”Voi tätä loukkaantumisen määrää!”

Ohisalo olisi jäädyttänyt Trumpin Twitter-tilin jo aiemmin, Halla-aho huolestui somejättiläisten mielivallasta – ”Nyt suljetaan suut epämieluisilta poliitikoilta”

Purra: Eristämisestä sosiaalisessa mediassa ei seuraa mitään hyvää

Antikainen: Miksi valtakunnansyyttäjä keskittyy vihapuheen eikä terrorismin torjuntaan?

Ruotsissa maahanmuuttokriitikoilta suljetaan pankkitilit

Iranilainen ihmisoikeusaktiivi ja journalisti: Miksi Facebook ja Twitter toimivat diktatuurin hyväksi?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää