PS ARKISTO
Purra: Rikoslain kiihotuspykälällä kavennetaan sananvapautta – vihapuhepolitiikan juuret ovat Neuvostoliitossa
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra katsoo, että rikoslain pykälää kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on alettu Suomessa käyttää poliittisten tarkoitusperien edistämiseksi.
Riikka Purran mukaan kiihotuspykälän uusilla tulkinnoilla kavennetaan vaarallisesti kansalaisten perusoikeuksiin kuuluvaa sananvapautta.
– Taustalla vaikuttaa relativismia korostava ”ylivalveutunut” ja yleensä monikulttuurinen ideologia, jota progressiivisiksi itseään nimittävät tahot junttaavat syvälle suomalaiseen yhteiskuntaan, Purra kirjoittaa.
Purra arvostelee blogikirjoituksessaan rikostutkintoja, joita on aloitettu useita poliitikkoja kohtaan. Hän mainitsee muun muassa kansanedustaja Päivi Räsäseen (kd) kohdistuvat tutkinnat, jotka on aloittanut ylin valtakunnansyyttäjä.
Purran mielestä viranomaiset ovat alkaneet käyttää kiihotuspykälää vaientaakseen normaalin poliittisen keskustelun oikeudellisin keinoin.
Sananvapauden puolustaminen unohtunut
Purra käy blogikirjoituksessaan läpi sananvapauslainsäädännön historiaa aina 1960-luvulta nykypäivään. Hän toteaa, että monet läntiset yhteiskunnat, Suomi mukaan lukien, ovat hylänneet sananvapauden puolustamisen ihmis- ja perusoikeutena.
Nykyisen vihervasemmiston ajama, sananvapautta kaventava vihapuhepolitiikka juontaa Purran mukaan juurensa 1960-luvulla solmittuihin YK-sopimuksiin. Niiden pohjalle on sittemmin rakennettu sekä kansainvälinen että kansallinen sananvapautta sekä vähemmistösuojaa koskeva lainsäädäntö.
Kun sopimusten sanamuodoista kiisteltiin aikanaan YK:ssä, jäivät sananvapautta korostaneet länsimaat vähemmistöön, ja Neuvostoliittoa seurannut itäinen blokki pääsi vaikuttamaan sopimusten sisältöön.
– Neuvostoliitolla sekä sen kommunismiin alistamilla satelliittivaltioilla oli erittäin suuri merkitys Euroopan – ja Suomen – sananvapauslainsäädännön sekä ”vihapuheen” vastaisen politiikan vähittäisessä muovautumisessa, Purra toteaa blogissaan.
Tavalliset kansalaiset ihmeissään
Purran mukaan rikoslain kiihotuspykälän tulkinnat ovat nykyisin menneet selkeästi yli siitä, mitä kansalaisten perusoikeuksia varjelevissa länsimaissa edellytetään.
Tilanne on Purran mielestä hämmentävä paitsi poliittisen keskustelun kannalta myös tavallisille kansalaisille, jotka ovat saaneet sakkorangaistuksia arvostellessaan somekirjoituksissaan Suomen maahanmuuttopolitiikkaa mutta käyttäneet viranomaisten laittomaksi tulkitsemia ilmaisuja.
– Mikäli kansalaisten poliittisten oikeuksien pohjana pidetään laajaa sananvapautta, pitäisi kiihottamislain tarkkarajaisuutta tarkastella uudelleen, ja tärkeimpänä lähtökohtana tulisi pitää tavallisen kansalaisen oikeusturvaa.
– Liberaalien, moniarvoisten yhteiskuntien yhteinen tavoite oli pitkään edistys, jota on mitattu kansalaisvapauksien ja -oikeuksien lisääntymisellä suhteessa valtioon. Tähän läntiseen ideaaliin ylimmän valtakunnansyyttäjän viime vuosina toistuvasti ilmaisemat halut muun muassa sananvapaustuomioiden koventamiseen sekä poliisin jo kerran tutkimien juttujen uudelleen tutkimiseen sopivat huonosti, Purra kirjoittaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rikoslaki Kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Neuvostoliitto Riikka Purra Päivi Räsänen Vihapuhe Sananvapaus perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Keskustelu kiihottamispykälän muuttamisesta kiihotti eduskuntaa: ”Siellä, missä poltetaan kirjoja, poltetaan lopulta myös ihmisiä”
Perussuomalaiset kannattaa laajaa sananvapautta: Ei koske vain myönteisiä tietoja ja asioita – “Ihmisten ja vallanpitäjien tulee kestää myös loukkaavaa ja häiritsevää tekstiä”
Tavio tyrmää Kulmunin ehdottaman EU:n oman nettiselaimen
Ronkainen vanhojen tv-ohjelmien tutkintapyynnöistä: ”Voi tätä loukkaantumisen määrää!”
Ohisalo olisi jäädyttänyt Trumpin Twitter-tilin jo aiemmin, Halla-aho huolestui somejättiläisten mielivallasta – ”Nyt suljetaan suut epämieluisilta poliitikoilta”
Purra: Eristämisestä sosiaalisessa mediassa ei seuraa mitään hyvää
Antikainen: Miksi valtakunnansyyttäjä keskittyy vihapuheen eikä terrorismin torjuntaan?
Ruotsissa maahanmuuttokriitikoilta suljetaan pankkitilit
Iranilainen ihmisoikeusaktiivi ja journalisti: Miksi Facebook ja Twitter toimivat diktatuurin hyväksi?
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää