PS ARKISTO
Purra: Rajojen vastustajilta unohtuu, että demokratiaa ei voi olla olemassa kuin suljetuissa yhteisöissä
Suomi-Areenassa keskusteltiin tänään teemoista, jotka koskivat rajojen ja rajanvedon merkitystä ihmiselämälle. Paneelikeskusteluun osallistuneet kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten kansanedustajat Atte Kaleva, Hilkka Kemppi ja Riikka Purra olivat hieman eri painotuksin samanmielisiä siitä, että rajoja tarvitaan. Vaikka eduskunnassa tunnetusti esiintyy täysin toisenlaistakin ajattelua, perussuomalaisten Purra muistutti, että rajojen merkitys konkretisoituu monille vasta silloin, kun eteen on kasautunut ongelmia.
Mitä rajat merkitsevät ihmisyhteisölle? Voiko ilman rajoja olla turvaa? Voiko samanaikaisesti olla olemassa hyvinvointivaltio ja täysin avoimet valtiorajat? Muun muassa näistä teemoista kertoivat näkemyksiään kansanedustajat Atte Kaleva (kok), Hilkka Kemppi (kesk) ja perussuomalaisten Riikka Purra Suomi-Areenan paneelikeskustelussa maanantaina iltapäivällä.
Paikoin filosofisen debatin rajapintaa tavoittaneen keskustelun pohjana oli sosiologian emeritusprofessori Frank Furedin kirja Rajat merkitsevät, josta on äskettäin ilmestynyt suomennos Suomalaisuuden Liiton toimesta.
Kuilu kasvaa poliittisen eliitin ja kansan välillä
Furedin kirja puolustaa rajojen ja rajanvedon merkitystä ihmiselämälle. Kirja pohjautuu havainnolle, jonka mukaan länsimaiset yhteiskunnat ovat vähitellen vieraantuneet rajoista ja rajan vetämisestä, mikä näkyy elämää merkityksellisesti perustavanlaatuisten erotteluiden ja rajojen kyseenalaistamisena.
Rajojen, kuten kansallisvaltion rajojen tai vaikka sukupuolien välisten rajojen, puolustajan eteen saatetaan nostaa esimerkiksi rasistikortti, tarkoituksena keskustelun tyrehdyttäminen. Purra kuitenkin totesi, että tavan kansalaiselle on vaikea ymmärtää, miten esimerkiksi sosialismista kumpuava liittovaltion ajaminen voisi olla järkevää.
– Tässä on nähtävissä ero poliittisen ja akateemisen eliitin ja tavallisten kansalaisten välillä. Suurin osa suomalaisista haluaa, että meillä on rajat ja kansa myös ymmärtää, että miehen ja naisen välillä on ero ja niin edelleen.
Keskustan Kemppi oli samoilla linjoilla ja totesi, että turvallisuuden näkökulmasta rajoja tarvitaan.
– Se keskustelu, mitä eduskunnassa on käyty, esimerkiksi itärajan sulkemisen ympärillä, on erittäin tärkeää, Kemppi sanoi.
Perussuomalaiset sai rajavartiolakiin läpi pitkäaikaisen vaatimuksensa siitä, että itäraja voidaan vihamielisen hybridivaikuttamisen tapahtuessa sulkea kokonaan. Purra huomautti, että perussuomalaiset on ajanut läpi hätätilapykälää lakiin jo vuosikaudet, mutta vasta nyt eduskunnasta löytyi vastakaikua.
Kansallisvaltioiden merkitys korostui pandemiassa
Kokoomuksen Kaleva ihmetteli, että usein samat ryhmät, jotka haluavat poistaa kansallisvaltioiden rajoja, kuitenkin samaan aikaan haluavat ylläpitää yksityisiä ”turvallisen tilan” rajoja.
– Woke-porukoiden sisäinen paradoksi on, että rajoja poistetaan vain silloin, kun se sopii heille, mutta toisissa yhteyksissä muureja pystytetään voimakkaasti.
Toisaalta juuri valtioiden välisiä rajoja on voimakkaasti madallettu esimerkiksi EU-alueella, jossa jäsenvaltioiden kansalaiset voivat ylittää toisten EU-valtioiden rajoja melko vapaasti.
Purra huomautti, että ongelmia on nähty, esimerkiksi koronapandemian alussa, jolloin EU-jäsenvaltiot eivät kyenneet sopimaan keskenään rokotteista ja suojavälineistä.
– EU:sta kansallisvaltioiden suvereniteetti nousi välittömästi suojaamaan jäsenvaltioiden omia kansalaisia, kuten toki kuuluu ollakin.
Purra jatkoi, että rajattomasta utopiasta unelmointi on noussut vahvaan asemaan yliopistomaailmassa, erityisesti yhteiskuntatieteellisessä tutkimuksessa.
– Yliopistoissa opiskelijoita ja tutkijoita sosiaalistetaan ajattelutapaan, jonka mukaan rajoja ei ole tai ei ainakaan pitäisi olla. On jopa eräitä hyvin korkeassa asemassa olevia kansainvälisen politiikan professoreita, jotka ovat sitä mieltä, että rajavalvonta on moraalisesti väärin ja että ulkomaalaisilla tulisi olla samat demokraattiset oikeudet maan sisällä kuin maan omilla kansalaisilla, koska muu olisi syrjintää. Arkijärjellä ajateltuna tuossa ei kuitenkaan ole mitään järkeä, Purra sanoi.
EU hamuaa yhä lisää valtaa
Keskusteluun osallistuneet kansanedustajat olivat keskenään melko samanmielisiä siitä, että rajoja tarvitaan. Suomen eduskunnassa, erityisesti vihervasemmiston piirissä, tunnetusti kuitenkin myös esiintyy täysin päinvastaista ajattelua.
Purra totesi, että rajojen tarpeellisuus konkretisoituu monille vasta silloin, kun eteen on kasautunut ongelmia.
– Rajoja vastustavilta tahoilta monesti unohtuu, että demokratiaa ei voi olla olemassa muualla kuin suljetuissa yhteisöissä. Vastaavasti antelias tulonsiirtojärjestelmä, kuten Suomessa, voi olla mahdollinen vain rajatulla alueella.
Purra huomautti, että EU hamuaa itselleen yhä enemmän valtaa jäsenvaltioilta. Tällä hetkellä Suomessa kärvistellään esimerkiksi sen kanssa, voidaanko Brysselissä päättää jo Suomen metsäpolitiikasta, eli kuinka paljon Brysselissä voidaan tehdä päätöksiä, joihin Suomen kansalaiset eivät voi vaikuttaa.
– Kuitenkin juuri siihen suuntaan ollaan menossa, eli EU on kehittymässä kohti liittovaltiota. Mikäli eduskunnasta löytyy perussuomalaisten lisäksi muitakin, jotka vastustavat tätä kehitystä, nyt tarvittaisiin lisää ääntä.
Joko Putin-kortin heiluttelu loppuisi?
Purra esitti, että nykypäivänä ihmisillä on kuitenkin mahdollisuuksia miettiä ja valita mitä rajoja itse noudattaa.
– En kuitenkaan voi sietää rajattomuusideologioiden hieromista toisten naamaan. Valitettavasti se on nykyään hyvin yleistä.
Rasistikortin lisäksi suomalaisessa politiikassa tunnetaan myös niin sanottu Putin-kortti, jota käytetään usein erimielisyyksien vaientamiseksi.
Purra muistutti, että kun eduskunnassa käsiteltiin surullisenkuuluisaa EU-elvytyspakettia, perussuomalaisille nostettiin Putin-korttia.
– Tällä hetkellä tilanne on aika erilainen. Suurin osa Euroopan maista on sijoittunut, voimakkaastikin, Venäjää ja Putinia vastaan. Mutta jos EU:ssa lähiaikoina jälleen esitetään uusia ja vaikeita asioita, jotka tarkoittaisivat Suomelle lisää maksettavaa ja tottelemista, niin nähtäväksi jää, nouseeko Putin-kortti jälleen. Vai onko jo tänään sallittua vastustaa liittovaltiokehitystä ja EU:n ongelmallisia puolia, vai onko se edelleen jonkun mielestä pelaamista Putinin pussiin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Frank Furedi Hilkka Kemppi rasismikortti tulonsiirrrot rajavartiolaki Woke EU-elvytyspaketti koronapandemia kansallisvaltiot liittovaltiokehitys vihervasemmisto Atte Kaleva Rajavalvonta Riikka Purra Sosialismi Demokratia Turvallisuus Venäjä Suomalaisuuden liitto EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Antikainen: Perustuslakivaliokunnan lausunto todisti, että rajan sulkeminen on mahdollista – ”Vihervasemmisto oli jälleen väärässä”
Perussuomalaiset sai pitkäaikaiset vaatimuksensa läpi: Rajavartiolakia korjattiin hallintovaliokunnassa
Vihreät ja vasemmistoliitto haluvat palauttaa rajalakiuudistuksen perustuslakivaliokuntaan – Purralta täystyrmäys: ”Perusteluita asian uudelleen arvioinnille ei ole”
Rajalakiuudistus on perussuomalaisille poliittinen työvoitto – Purra: ”Suomalaiset voivat nyt nukkua yönsä paremmin”
Uzbekistan on Keski-Aasian leipäkori ja ulkovaltojen nälkä kasvaa maan rajoilla
Vihervasemmisto puhuu mielellään ihmisoikeuksista, mutta valikoivasti – ”Suomalaisten ihmisoikeudet näyttävät olevan sivuseikka”
Huhtasaari Strasbourgissa: “Eurooppa pelastuu kyllä ja eurooppalaiset pärjäävät, kunhan nykymuotoisesta EU:sta päästään eroon”
Hakkarainen ei hyväksy heikennyksiä EU-jäsenmaiden rajavalvonnan suvereniteettiin: “Kun Ruotsi huutaa armeijaa ja Suomen poliisia apuun, ehkä monikulttuurisuus on viimein mennyt liian pitkälle”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää