LEHTIKUVA
Purra: Puoluejohtajien sote-paneeleissa puhutaan aivan liian vähän siitä, mistä tarvittavia rahoja otetaan
Sote-uudistuksessa hupenee rahaa paitsi terveydenhuoltoon ja pelastustoimeen myös työntekijöiden palkkojen yhdenmukaistamiseen eli palkkojen harmonisointiin, kun työntekijöitä siirtyy kuntien ja kuntayhtymien palveluksesta uusille hyvinvointialueille. Harmonisoinnista saattaa tulla liki puolen miljardin euron hintalappu kaikkien muiden kustannusten päälle.
Helsingin Sanomien järjestämässä aluevaalitentissä tänään eduskuntapuolueiden puheenjohtajat keskustelivat sote-uudistuksen rahoituksesta. Uudistukseen kasautuu jo nyt valtavasti taloudellisia paineita. Sote-kulujen on myös arvioitu valtakunnallisesti kasvavan jopa miljardilla eurolla vuodessa nykyisestä runsaan 20 miljardin tasosta.
Sote-uudistuksessa uusilla hyvinvointialueilla hupenee rahaa paitsi terveydenhuoltoon ja pelastustoimeen myös työntekijöiden palkkojen yhdenmukaistamiseen. Käytännössä puhutaan palkankorotuksista, kun työntekijöitä siirtyy kuntien ja kuntayhtymien palveluksesta uusille hyvinvointialueille. Tällä tarkoitetaan palkkojen harmonisointia.
Yksistään palkkojen harmonisoinnin hintalapuksi on arvioitu jopa 400-500 miljoonaa euroa. Hallituksen oman arvion mukaan palkkojen yhteensovittamisen hintalapuksi tulisi kuitenkin vain 124–434 miljoonaa euroa vuodessa, mikä useiden muiden arvioiden mukaan on satoja miljoonia euroja liian vähän.
Saarikon mukaan korvamerkittyä muutosrahaa järjestyy
Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) mukaan sote-uudistukseen olisi erikseen olemassa korvamerkittyä muutosrahaa, jota palkkaharmonisoinnin lisäksi kuluu myös ICT-järjestelmiin. Saarikon mielestä on selvää, että palkat pitää yhtenäistää.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi, että soten muutoskustannuksiin, joihin siis kuuluvat myös ICT-kustannukset, ei tosiasiassa ole varattu riittävästi rahaa.
– Useampi hyvinvointialue on jo ilmoittanut huolensa siitä, että uudistus ei käynnisty ajallaan, mikäli rahoitukseen ei tule korjausta. Tietysti on hyvä, että lisäbudjetti on tulossa, mutta se ei tule olemaan riittävä. Esimerkiksi Länsi-Uusimaa on jo kertonut, että hyvinvointialuetta on vaikea saada käyntiin ajallaan.
Kaikki haluavat kaikkea lisää, mutta mistä rahat?
Purra totesi, että kun aluevaalien alla puhutaan palkkojen harmonisoinnista ja samaan aikaan kaikki puoluejohtajat haluavat sote-sektorille lisää resursseja ja parempia palveluja, niin kukaan ei halua puhua siitä, mistä tarvittavia rahoja otetaan.
Soten rahoitus perustuu valtion rahoitukseen, eikä maakuntaveroa ole näillä näkymin tulossa. Purra huomautti, että jos kehysten sisällä halutaan tehdä asioita ilman velanottoa, se ei ole mahdollista ellei rahaa oteta ensin jostain muualta pois.
– Näistä asioista puheenjohtajapaneeleissa ei haluta puhua. Kun perussuomalaiset esittää omia esityksiään, ne halutaan sivuuttaa, Purra ihmetteli.
Päästökauppatulot ohjattava soteen
Perussuomalaiset esitti viime viikolla, että Suomen päästökauppatulot ohjattaisiin sote-alan rahoitusvajeen korjaamiseen. Suomelle kertyi vuonna 2021 päästöoikeuksien huutokaupoista yhteensä noin 409 miljoonaa euroa tuloja.
– Miksi me emme voisi tehdä niin? Päästökauppatulojen perässä on esimerkiksi EU-komissio, joka haluaisi käyttää rahoja esimerkiksi sosiaalirahastoon ilmastopolitiikassa, jota onneksi hallitus toistaiseksi vastustaa. Hyvä kysymys kuitenkin on, miksi me emme koskaan puhu siitä, mistä saataisiin lisää rahaa? Purra kysyi.
Mistä rahaa saadaan palkkojen harmonisointiin ja kaikkeen kivaan, mitä puoluejohtajat ovat pitäneet esillä aluevaalien alla, on todellakin hyvä kysymys.
Vihreiden Iiris Suomelan mukaan rahat ”tulevat veronmaksajilta, jota rahaa saataisiin, kun yhteiskunta pyörii”. Pääministeri Sanna Marin (sd) puhui yhtä epämääräisesti, sillä Marinin mukaan ”rahaa riittää, jos tarpeita ilmenee”.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- päästökauppatulot Iiris Suomela resurssit työntekijät rahoitus veronmaksajat palkkaharmonisointi sote-uudistus Annika Saarikko Riikka Purra Sanna Marin Pelastustoimi Terveydenhuolto perussuomalaiset talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Päästökauppatulot ohjattava sote-alan rahoitusvajeen korjaamiseen
Ranne: Sote-uudistus romuttaa talouden ja palvelut, jos vanha valta jatkaa
Saarikko puolusteli taas aluevaltuustoille jaettavia hillotolpparahoja – Purra: ”Miksi keskustalle ei kelpaa menokohteiden laittaminen tärkeysjärjestykseen?”
Mäkelä: Hallitus teki arvovalinnan viedessään miljardeja euroja ulkomaille – ”Ne rahat voitaisiin käyttää suomalaisten hoitoon”
Miten sote-rahat saadaan riittämään? – Purra: ”Voidaan tehdä erilaisia tärkeysjärjestyksiä ja arvovalintoja”
Purra: Aluevaalien suurin ongelma kilpistyy rahasta puhumisen sivuuttamiseen – ”On demokratian irvikuva, että äänestäjiä jälleen kerran höynäytetään”
Miten bensan hinta ja kehitysapu liittyvät aluevaaleihin? – Leena Meri: “Kyse on samoista resursseista ja rahat otetaan samasta rahapussista”
Purra: Pelkkä kasvu tai työllisyyden nousu eivät riitä kustantamaan sote-menoja – ”Nyt on välttämätöntä puhua siitä, mistä raha saadaan”
Reijonen: Maakuntaveron valmistelu on lopetettava välittömästi
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Yliopistotutkimuksen karu tulos: Ulkomaalaistaustaisten yliedustus raiskauksissa jopa 7-kertainen – syrjäytyminen ei ole syynä
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.