

LEHTIKUVA
Purra: Puoluejohtajien sote-paneeleissa puhutaan aivan liian vähän siitä, mistä tarvittavia rahoja otetaan
Sote-uudistuksessa hupenee rahaa paitsi terveydenhuoltoon ja pelastustoimeen myös työntekijöiden palkkojen yhdenmukaistamiseen eli palkkojen harmonisointiin, kun työntekijöitä siirtyy kuntien ja kuntayhtymien palveluksesta uusille hyvinvointialueille. Harmonisoinnista saattaa tulla liki puolen miljardin euron hintalappu kaikkien muiden kustannusten päälle.
Helsingin Sanomien järjestämässä aluevaalitentissä tänään eduskuntapuolueiden puheenjohtajat keskustelivat sote-uudistuksen rahoituksesta. Uudistukseen kasautuu jo nyt valtavasti taloudellisia paineita. Sote-kulujen on myös arvioitu valtakunnallisesti kasvavan jopa miljardilla eurolla vuodessa nykyisestä runsaan 20 miljardin tasosta.
Sote-uudistuksessa uusilla hyvinvointialueilla hupenee rahaa paitsi terveydenhuoltoon ja pelastustoimeen myös työntekijöiden palkkojen yhdenmukaistamiseen. Käytännössä puhutaan palkankorotuksista, kun työntekijöitä siirtyy kuntien ja kuntayhtymien palveluksesta uusille hyvinvointialueille. Tällä tarkoitetaan palkkojen harmonisointia.
Yksistään palkkojen harmonisoinnin hintalapuksi on arvioitu jopa 400-500 miljoonaa euroa. Hallituksen oman arvion mukaan palkkojen yhteensovittamisen hintalapuksi tulisi kuitenkin vain 124–434 miljoonaa euroa vuodessa, mikä useiden muiden arvioiden mukaan on satoja miljoonia euroja liian vähän.
Saarikon mukaan korvamerkittyä muutosrahaa järjestyy
Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) mukaan sote-uudistukseen olisi erikseen olemassa korvamerkittyä muutosrahaa, jota palkkaharmonisoinnin lisäksi kuluu myös ICT-järjestelmiin. Saarikon mielestä on selvää, että palkat pitää yhtenäistää.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi, että soten muutoskustannuksiin, joihin siis kuuluvat myös ICT-kustannukset, ei tosiasiassa ole varattu riittävästi rahaa.
– Useampi hyvinvointialue on jo ilmoittanut huolensa siitä, että uudistus ei käynnisty ajallaan, mikäli rahoitukseen ei tule korjausta. Tietysti on hyvä, että lisäbudjetti on tulossa, mutta se ei tule olemaan riittävä. Esimerkiksi Länsi-Uusimaa on jo kertonut, että hyvinvointialuetta on vaikea saada käyntiin ajallaan.
Kaikki haluavat kaikkea lisää, mutta mistä rahat?
Purra totesi, että kun aluevaalien alla puhutaan palkkojen harmonisoinnista ja samaan aikaan kaikki puoluejohtajat haluavat sote-sektorille lisää resursseja ja parempia palveluja, niin kukaan ei halua puhua siitä, mistä tarvittavia rahoja otetaan.
Soten rahoitus perustuu valtion rahoitukseen, eikä maakuntaveroa ole näillä näkymin tulossa. Purra huomautti, että jos kehysten sisällä halutaan tehdä asioita ilman velanottoa, se ei ole mahdollista ellei rahaa oteta ensin jostain muualta pois.
– Näistä asioista puheenjohtajapaneeleissa ei haluta puhua. Kun perussuomalaiset esittää omia esityksiään, ne halutaan sivuuttaa, Purra ihmetteli.
Päästökauppatulot ohjattava soteen
Perussuomalaiset esitti viime viikolla, että Suomen päästökauppatulot ohjattaisiin sote-alan rahoitusvajeen korjaamiseen. Suomelle kertyi vuonna 2021 päästöoikeuksien huutokaupoista yhteensä noin 409 miljoonaa euroa tuloja.
– Miksi me emme voisi tehdä niin? Päästökauppatulojen perässä on esimerkiksi EU-komissio, joka haluaisi käyttää rahoja esimerkiksi sosiaalirahastoon ilmastopolitiikassa, jota onneksi hallitus toistaiseksi vastustaa. Hyvä kysymys kuitenkin on, miksi me emme koskaan puhu siitä, mistä saataisiin lisää rahaa? Purra kysyi.
Mistä rahaa saadaan palkkojen harmonisointiin ja kaikkeen kivaan, mitä puoluejohtajat ovat pitäneet esillä aluevaalien alla, on todellakin hyvä kysymys.
Vihreiden Iiris Suomelan mukaan rahat ”tulevat veronmaksajilta, jota rahaa saataisiin, kun yhteiskunta pyörii”. Pääministeri Sanna Marin (sd) puhui yhtä epämääräisesti, sillä Marinin mukaan ”rahaa riittää, jos tarpeita ilmenee”.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- päästökauppatulot Iiris Suomela resurssit työntekijät rahoitus veronmaksajat palkkaharmonisointi sote-uudistus Annika Saarikko Riikka Purra Sanna Marin Pelastustoimi Terveydenhuolto perussuomalaiset talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Päästökauppatulot ohjattava sote-alan rahoitusvajeen korjaamiseen

Ranne: Sote-uudistus romuttaa talouden ja palvelut, jos vanha valta jatkaa

Saarikko puolusteli taas aluevaltuustoille jaettavia hillotolpparahoja – Purra: ”Miksi keskustalle ei kelpaa menokohteiden laittaminen tärkeysjärjestykseen?”

Mäkelä: Hallitus teki arvovalinnan viedessään miljardeja euroja ulkomaille – ”Ne rahat voitaisiin käyttää suomalaisten hoitoon”

Miten sote-rahat saadaan riittämään? – Purra: ”Voidaan tehdä erilaisia tärkeysjärjestyksiä ja arvovalintoja”

Purra: Aluevaalien suurin ongelma kilpistyy rahasta puhumisen sivuuttamiseen – ”On demokratian irvikuva, että äänestäjiä jälleen kerran höynäytetään”

Miten bensan hinta ja kehitysapu liittyvät aluevaaleihin? – Leena Meri: “Kyse on samoista resursseista ja rahat otetaan samasta rahapussista”

Purra: Pelkkä kasvu tai työllisyyden nousu eivät riitä kustantamaan sote-menoja – ”Nyt on välttämätöntä puhua siitä, mistä raha saadaan”

Reijonen: Maakuntaveron valmistelu on lopetettava välittömästi
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää