Psykoterapiakeskus Vastaamon logoja kuvattuna yrityksen nettisivuilta ja somekanavista Helsingissä 3. marraskuuta 2020. / LEHTIKUVA
Purra: Psykoterapiatietoja ei pitäisi kirjata Kanta-palveluun
Monelle ihmiselle on jopa elintärkeää pystyä luottamaan psykoterapeuttiinsa. Ihmisen synkimmät ja syvimmät tunteet, kokemukset ja ajatukset kerrotaan terapeutille luottaen siihen, että nämä eivät vahingossakaan vuoda vääriin käsiin. Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purran mielestä arkaluontoisten tietojen kirjaaminen Kantaan voi tuhota elintärkeän luottamuksen, millä voisi olla hyvin ikäviä seurauksia.
Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra muistuttaa, että vaikka terapiassa käyminen on koko ajan tavanomaisempaa ja hyväksytympää, osalle potilaista pelkästään se, että joku saisi tietää terapiassa käynnistä, voi aiheuttaa ahdistusta.
– Pahimmillaan pelko voisi johtaa siihen, ettei ihminen uskalla hakea tarvitsemaansa apua. Tällä voisi olla hyvin ikäviä seurauksia, Purra sanoo.
Vastaamon tietomurto koskettaa tuhansia
Purran mukaan poikkeuksellisen laaja, tuhansia ihmisiä koskettanut tietomurto psykoterapiakeskus Vastaamossa vuonna 2020 on karmea esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, kun asiakaskäyntien kirjaukset joutuvat vääriin käsiin.
– Myöskään Kanta-palvelu ei ole haavoittumaton eikä vapaa väärinkäytöksistä. Siellä tietoturvariskiä suuremman riskin muodostavat yksittäiset käyttäjät hoitohenkilökunnassa. Lehdistä saamme lukea vain pahimmista tapauksista, joiden tekijät ovat jääneet kiinni, Purra huomauttaa.
Purra on laatinut kirjallisen kysymyksen ministerille koskien psykoterapiatietojen kirjaamista Kanta-palveluun. Kirjaamista perustellaan muun muassa sillä, että se parantaisi asiakkaan kokonaisvaltaista hoitoa ja tiedonvälitystä eri hoitotahojen välillä. Useat terapeutit ovat itse vastustaneet julkisuudessa asiaa.
Enemmän riskejä kuin hyötyä
– Pahimmillaan terapiapotilaiden tietojen kirjaaminen Kantaan voi tuhota psykoterapian ydinasian eli luottamuksen. Siitä ei nähdä useissa tapauksissa olevan potilaalle mitään hyötyä, Purra sanoo.
Purra kysyy kirjallisessa kysymyksessään, miten hallitus aikoo turvata psykoterapian asiakkaan ja terapeutin välisen elintärkeän luottamuksen ja onko hallitus tehnyt vaikutusarvion siitä, miten terapiatietojen siirtäminen Kantaan vaikuttaa ihmisten haluun mennä psykoterapiaan ja uskoutua terapeutille.
Ministeri Krista Kiuru ei vastauksessaan vastaa näihin kysymyksiin, vaan luettelee esimerkiksi tällä hetkellä voimassa olevia käytäntöjä ja ohjeita. Ministeri myös selittää, miten Kanta-palvelu on pyritty tekemään mahdollisimman tietoturvalliseksi.
Sosiaali- ja terveysministeriössä on käynnistymässä laaja sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallintasäädösten kokonaisuudistus, jossa ministerin mukaan on mahdollista arvioida muutostarpeita psykoterapiaa koskevien potilasasiakirjojen laatimiseen. Myös potilasasiakirjoja koskevaa ohjeistusta päivitetään samassa yhteydessä.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Reijonen: Miksi kansanedustajia ei tiedotettu eduskuntaan kohdistuneesta kyberhyökkäyksestä?
Uskonnon oikeuttamaa eläinrääkkäystä – Purra: Rituaaliteurastus lopetettava
Purra: Viihteellinen hijab-päivä on loukkaus moneen suuntaan
Maahanmuuttajavaltaisten alojen väärinkäytöksiä yritetään suitsia – Purra: Esitys lisää ongelmia
Tutkintaryhmä selvittämään Helsingin kaupunkiin kohdistunutta tietomurtoa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää