MATTI MATIKAINEN
Purra: Perussuomalaisissa valmiutta vastata turvallisuuspolitiikan uusiin kysymyksiin ripeästi
Puheenjohtaja Riikka Purra kertoo perussuomalaisten käyvän tiivistä turvallisuuspoliittista keskustelua puolueen eri tasoilla. Puolueella on valmiutta vastata turvallisuuspolitiikan uusiin kysymyksiin ripeästi,
Venäjän käynnistämä sota Ukrainassa ja vanhan turvallisuusjärjestelmän romahtaminen ovat sysänneet suomalaiset puolueet uudenlaiseen turvallisuuspoliittiseen keskusteluun. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo myös perussuomalaisten käyvän tiivistä keskustelua puolueen eri tasoilla.
– Tällä viikolla perussuomalaisten eri elimissä on käynnistynyt välitön ja vakava keskustelu muuttuneen turvallisuusympäristön vaikutuksesta Suomen omiin linjoihin, turvallisuuspoliittiseen asemaan ja puolueen kantaan. Mukana on luonnollisesti mahdollisuus hakeutua puolustusliitto Naton jäseneksi, Purra sanoo.
Purra on jo ennen kriisin kärjistymistä kertonut, että puolue on laatimassa uutta ulko- ja turvallisuuspoliittista ohjelmaa. Voimassa oleva ohjelma on vuodelta 2015, ja moni asia on muuttunut.
– Puolueohjelman laatiminen on pidempi prosessi, mutta mikäli ja kun Suomen turvallisuuspolitiikka vaatii päivitystä ja kannanottoa eduskunnassa hallituksen selonteon päivitykseen liittyen, perussuomalaiset on valmis ripeään vastaukseen, Purra sanoo.
Purra täsmentää, että sekä eduskuntaryhmässä että puoluehallituksessa on jo keskusteltu asiasta. Puolueen muista elimistä kevään aikana kokoontuvat normaalisti puoluevaltuusto ja puolueneuvosto. Myös laajan jäsenkentän ajatusten kuuleminen on tärkeää.
Kansalaisten Nato-kannat voimakkaassa muutoksessa
Eri mielipidetiedustelujen mukaan suomalaisten suhtautumisessa Nato-jäsenyyteen on tapahtunut nopeita muutoksia jäsenyyden kannattamisen suuntaan. Tämä on Purran mukaan ymmärrettävää.
– Toisaalta epäilyjäkin on. Kyse on erittäin suurista asioista.
Purran mukaan tilanteen leimaavin piirre on huolen ohella epävarmuus.
– Edes parhaan tilannekuvan omaavilla ei ole yksiselitteisiä vastauksia siihen, mikä olisi oikea vaihtoehto. Analyysia ja lopulta päätöksiä pitää tehdä vähintään jonkinlaisessa epävarmuudessa. Suomen turvallisuuden ja itsenäisyyden takaaminen on tietenkin kaikkein tärkein arvo. Erilaisia riskejä täytyy arvioida ja vertailla kylmäpäisesti, Purra sanoo.
Perussuomalaiset on aiemmin korostanut puolustusmäärärahojen kasvattamisen tärkeyttä ja esimerkiksi jalkaväkimiinojen palauttamista keinovalikoimaan.
– Vahva kansallinen puolustus ja suomalaisten korkea maanpuolustustahto ovat joka tapauksessa ensisijaisia. Perussuomalaisten aina korostama asioiden tärkeysjärjestys oman maamme hyväksi on nyt konkreettisempaa kuin pitkään aikaan, Purra sanoo.
Kansallinen yhtenäisyys tärkeää
Perussuomalaisten puheenjohtaja kiittää valtiojohtoa siitä, että oppositiopuolueet on pidetty tiiviisti mukana tilannekuvan analyysissa ja keskusteluissa. Eduskunnan rooli on tärkeä.
– Suomalaisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linja nojaa voimakkaaseen kansalliseen yhtenäisyyteen. Tämä koskee yhtä lailla helppoja kuin vaikeitakin aikoja. Kaikki eivät ole samaa mieltä asioista, mutta kansakunnan suurimmissa asioissa politiikan repivyyttä kannattaa välttää ja pitää pää kylmänä, Purra toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Mäkelä: Turvallisuusympäristömme on muuttunut – “Suomen on otettava käyttöön kaikki tarvittavat keinot”
Ruotsidemokraatit kääntymässä Nato-jäsenyyden kannalle – tiukka paikka demareille
Saksalaisprofessori: “Hypernationalistinen” Ukraina, jossa siviilit pysäyttävät tankkeja paljain käsin, ei kelpaa EU:n jäseneksi
Staffanstorpin kunta toivottaa Ukrainan pakolaiset tervetulleiksi – Ruotsin Yle paheksuu
Venäjän rajaoperaatioiden riski kasvaa – Purra: Siirtolaismassalta suojautuminen vaatii välittömiä lainsäädäntömuutoksia
Suomen Pankki haluaa turvata riittävät käteispalvelut – Mäenpää vaatii hallitukselta pikaisia toimia
Leena Meri: Nato-päätöksenteossa tulee olla laaja yhteinen tahtotila
Suomalaisten kiinnostus vapaaehtoiseen maanpuolustukseen on kasvanut entisestään – Lehto: Hallituksen lisättävä maanpuolustus- ja reserviläisjärjestöjen rahoitusta jo tänä vuonna
Venäjältä pyritään nyt länteen Suomen kautta, koska Suomi myöntää yhä viisumeita – rajan yli jopa 3 600 tulijaa päivässä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää