PS ARKISTO
Purra: Perussuomalaiset on turvallisuuspuolue, joka puolustaa itsenäistä Suomea ja suomalaisten erityisyyttä
Venäjän hyökkäys Ukrainaan merkitsi yhden aikakauden päättymistä myös Suomen ja Venäjän välisissä suhteissa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra oli maanantai-iltana Turun Paasikivi-seuran vieraana. Hän käsitteli puheenvuorossaan akuuttia turvallisuustilannetta, perussuomalaisten painopisteitä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ja Nato-keskustelua.
– Kuvitelma siitä, että politiikan erikoisuus olisi jäänyt yli kaksi vuotta levinneeseen kulkutautiin, ja sitten pääsisimme takaisin niin sanottuun normaaliin, oli tyystin väärä, Riikka Purra sanoi ja kuvasi politiikan arkea huhtikuussa 2022.
Sitä värittää kaikilla puolueen ja politiikan teon tasoilla Nato-keskustelu. Ulko- ja turvallisuuspolitiikasta on tullut myös kansalaiskeskustelun ykkösaihe.
– Kylmän sodan aika opetti suomalaiset tasapainoilemaan ja olemaan ylivarovaisia näissä kysymyksissä. Tämä jatkui pitkään sen jälkeenkin, kun ei olisi enää tarvinnut. Tällä hetkellä taas yhteiskunnallinen keskustelu on erittäin vilkasta ja etenkin sosiaalisen median Nato-keskustelu polarisoitunutta. Venäjän täysin epäinhimillinen ja rikollinen toiminta aiheuttaa kansalaisissa vihaa, Purra kuvaa.
EU ja pohjoismainen yhteistyö
Purra käsitteli puheenvuorossaan perussuomalaisten näkemyksiä EU-politiikasta ja sen merkittävistä ongelmista. Brysselin vaatimukset Suomea rokottavista metsä- ja ilmastotoimista saivat taloudellisten velvoitteiden lisääntymisen ohella kritiikkiä.
– Pohjoismaiset kumppanimme Ruotsi ja Tanska ovat aina harjoittaneet Suomea paljon itsellisempää EU-politiikkaa ja syventäneet EU-yhteistyötä vain, jos se on niiden kansallisen edun mukaista, Purra kuvasi.
Purra korosti puheenvuorossaan Suomen ja Ruotsin rinta rinnan tapahtunutta kulkua Nato-kumppaneina. Erojakin kuitenkin on ollut. Porvarihallituksen vahtivuorolla Ruotsi otti irtioton perinteisestä maanpuolustusajattelusta asettamalla prioriteetiksi kansainväliset kriisinhallintaoperaatiot.
Suomi paremmin varautunut kuin Ruotsi
– Samalla asevelvollisuus lakkautettiin ja puolustusresursseja leikattiin merkittävästi. Onpa Ruotsissa haluttu ajaa jopa feminististä ulkopolitiikkaa, jonka epäselvästä sisällöstään huolimatta voidaan ajatella tarkoittavan jotakin sotilaallisia ja kovan turvallisuuden uhkia sekä kansallista etua vähättelevää linjaa, Purra kritisoi.
Purran mukaan Suomella on tapana imitoida länsinaapurista yleensä huonoja toimintatapoja, mutta tämä ei onneksi ole toteutunut puolustuspolitiikassa.
Perussuomalaiset Purra luokittelee turvallisuuspuolueeksi.
– Kansakunnan olemassaolo ja erityisyys, kansallinen etu, omamme suojaaminen, itsenäisyys ja itsellisyys ovat perussuomalaisille tärkeitä arvoja. Kansallismielisen ajattelun mukaan kansat ansaitsevat tasavertaisen mahdollisuuden saada päättää omista asioistaan, kuten periaateohjelmassamme kuvataan, Purra sanoi.
Haitallinen maahanmuutto heikentää turvallisuutta
Paasikivi-seuralle pitämässään puheenvuorossa Purra käsitteli myös perussuomalaisten muita kokonaisturvallisuuteen liittyviä tärkeitä teemoja, kuten maahanmuuttoa.
– Erityisesti kehitysmaista saapuva massamaahanmuutto paitsi vaikuttaa turvallisuuteen suoraan myös yhteiskunnan pirstaloitumisen kautta heikentää yhteiskunnan koheesiota ja halukkuutta osallistua yhteisen järjestelmän rakentamiseen ja ylläpitämiseen.
Purra sivusi puheenvuorossaan myös hybridi- ja kyberuhkia ja vaati valmiuksien kohottamista niihin vastaamiseksi.
Turvallisuuspolitiikan yhtenäisyys tärkeää
Vaikka ajat ovat muuttuneet, on Purran mukaan edelleen syytä peräänkuuluttaa yhtenäisyyttä suomalaisessa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.
– Kansalliseen turvallisuuteen liittyvissä suurissa kysymyksissä, kuten Nato-jäsenyydessä, on suotavaa pyrkiä löytämään niin suuri parlamentaarinen yhteisymmärrys kuin mahdollista. Olisi toivottavaa myös tästä katsantokannasta katsoen, että Nato-keskustelu ei enää ole eduskuntavaalien tärkeimpiä aiheita, Purra totesi.
Lopuksi Purra muistutti, että vaikka turvallisuusympäristö on täysin muuttunut, Suomi on selviytynyt paljon pahemmistakin olosuhteista.
– Jos ei ole erinomaisia vaihtoehtoja, pitää valita se, joka näyttää käytettävissä olevan tiedon ja tilannearvioiden perusteella olevan vähiten huono. Epävarmuutta sekään ei poista. 1940-luvulla Suomi jo teki valinnan ”pirun ja belsebubin” väliltä, Purra muistutti.
– Nyt sentään vaihtoehdot eivät ole likimainkaan niin huonoja.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Hyökkäys sota kehitysmaat ulko- ja turvallisuuspolitiikka Kansallismielisyys Riikka Purra Kansallinen etu Ukraina Suomi Venäjä perussuomalaiset nato maanpuolustus itsenäisyys maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Puolustuksen ja kotimaisen ruuantuotannon tukeminen on nyt täysin välttämätöntä – ”Elintärkeää turvata se, että kaupoista löytyy kotimaista ruokaa ja että tuottajat kykenevät toimimaan”
Purra: Hallitus ei peruuta senttiäkään ilmastotoimista – jakeluvelvoitteen nosto ja liikenteen päästökauppa edelleen listalla
Hallitus haalii yhä miehiä muslimimaista, vaikka kaikki apu pitäisi suunnata Ukrainan naisille ja lapsille (video)
Hallitus lisää taas haitallista maahanmuuttoa: Miksi veronmaksajan pitää tämäkin kustantaa?
PS-puoluehallitus antaa tukensa Nato-jäsenyyden edistämiselle
Junnila: Etyjin seurattava Serbian kehitystä – ”Maassa on merkittävää ja vanhemmissa ikäluokissa lähes kritiikitöntä venäläismielisyyttä”
Suomen Uutiset selvitti: Mitä velvollisuuksia Nato-jäsenyydestä todella seuraisi Suomelle – ja mitä Suomi hyötyisi
Åkesson haluaa Ruotsin Natoon Suomen perässä
Urheilu tukee kansallistunnetta ja maanpuolustustahtoa – Mäenpäältä kirjallinen kysymys liikunta-aliupseerien määrän lisäämiseksi
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Yliopistotutkimuksen karu tulos: Ulkomaalaistaustaisten yliedustus raiskauksissa jopa 7-kertainen – syrjäytyminen ei ole syynä
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.