PS ARKISTO
Purra pelkää Uniper-sotkusta koituvan veronmaksajille miljarditappiot: ”Suomessa olisi omia, kansallisia kohteita, joihin tarvittaisiin kipeästi rahaa”
Mediatietojen mukaan Saksa pyrkii kansallistamaan Uniper-kaasuyhtiön, johon valtionyhtiö Fortum on kanavoinut jo 15 miljardia euroa, josta kahdeksan miljardia viime tammikuussa lainoina ja takauksina. – Perussuomalaiset vaatii omistajaohjausta parlamentaariseen selvitykseen niin, että kaikki puolueet tulevat mukaan omistajaohjauspolitiikan uudelleenmäärittelyyn, jotta virheistä voitaisiin ottaa oppia tulevaisuutta ajatellen, puoluejohtaja Riikka Purra sanoo.
Perussuomalaiset on jättämässä välikysymyksen Uniperin ja Fortumin tilanteesta. Perussuomalaiset on jo kesästä saakka vaatinut pääministeriltä ja valtiovarainministeriltä vastauksia, joita ei ole saatu.
Perussuomalaiset vaativat tietoa esimerkiksi siitä, mitä tammikuussa tapahtui, kun Fortum tuki Uniperia 8 miljardilla, miksi Suomelle jäi kesällä Saksan edessä luu käteen niin sanotussa Uniperin pelastuspaketissa ja mikä tulee olemaan suomalaisen veronmaksajan enimmäisvastuu sotkuista.
– Omistajaohjausministerin ulostulot ovat olleet sekavia, yleensä on käynyt niin, että tuntia, paria myöhemmin media on korjannut ministerin väitteitä, MTV Uutisextrassa haastateltavana ollut perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo.
Marin lähetteli tekstiviestejä Saksaan
Purra toteaa, että erityisesti pääministerin asema mietityttää kuviossa.
– Hän on ollut hygieenissä roolissa, eikä juuri ole ottanut kantaa tilanteeseen. Vaikka en usko, että pääministeri olisi voinut muuttaa koko tilannetta, vähäpuheisuus silti kertoo hänen prioriteeteistaan eli siitä, mihin hän haluaa panostaa. Erityisesti kesällä, kun tilanne alkoi kärjistyä.
Uniper-kriisi osui Sanna Marinin kesälomaviikoille, eikä Marin aktiivisesti tuolloin pyrkinyt hoitamaan asiaa. Sittemmin pääministeri on kertonut lähettäneensä kaksi tekstiviestiä Saksan liittokansleri Olaf Scholzille.
– On hyvä pitää mielessä, että kyse ei ole nyt edes miljoonista vaan jopa viidestätoista miljardista. Mikäli tappioita tulee, summasta jopa noin puolet kohdistuu valtioon, eli veronmaksajiin ja osa yksityisille sijoittajille, Purra painottaa.
Omistajaohjauspolitiikka isoissa ongelmissa
Perussuomalaiset katsoo, että suomalaisessa omistajaohjauspolitiikassa on jo pitkään ollut suuria ongelmia.
– Perussuomalaiset vaatii omistajaohjausta parlamentaariseen selvitykseen niin, että kaikki puolueet tulevat mukaan omistajaohjauspolitiikan uudelleenmäärittelyyn, jotta virheistä voitaisiin ottaa oppia tulevaisuutta ajatellen.
– Toinen seikka on tietenkin se, että kannattaako strategisilla aloilla, joilla valtiolla on merkittävä omistus, ylipäätään lähteä tällaiseen seikkailuun. Viime kädessä suomalainen veronmaksaja joutuu kantamaan riskien seuraukset, Purra sanoo.
Pöydällä ei ole enää hyviä vauhtoehtoja
Oppositiojohtaja Purra pelkää Uniperista koituvan miljarditappiot.
– Nyt pöydällä ei ole enää hyviä vaihtoehtoja. Mediatietojen perusteella Fortum tulisi saamaan Uniper-omistuksestaan noin 350 miljoonaa. Samaan aikaan puhutaan 15 miljardista, joita Uniperiin on aiemmin laitettu.
Summat ovat valtavia, kun ne suhteutetaan Suomen BKT:hen tai vaikka valtion budjettiin.
– Suomessa olisi myös omia, kansallisia kohteita, joihin kipeästi tarvittaisiin rahaa. Nyt esimerkiksi keskustellaan hoitajien palkoista.
Luotto Tuppuraiseen mennyt
Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) on väläyttänyt, että mikäli Saksa kansallistaa Uniperin, Saksan tulisi palauttaa 8 miljardin rahoitus Fortumille.
Purra sanoo, että luottamus Tuppuraiseen ei ole kummoiselta tasolla.
– Tuskin kahdeksaa miljardia saadaan takaisin, jos edes muutama miljardi saataisiin, olisi sekin jonkinlainen voitto tässä tilanteessa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- miljarditappiot holtiton rahankäyttö Uniper valtion budjetti hoitajat veronmaksajat Tytti Tuppurainen Riikka Purra Sanna Marin BKT Omistajaohjaus Fortum hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset tekee välikysymyksen: ”Olemme vaatineet vastauksia heinäkuusta asti – näitä ei edelleenkään tullut”
Fortum ja omistajaohjaus – Ranne: ”Molempien johto vaihtoon”
Purra: Hallituskauden saldoksi jää valtava alijäämä ja velka – ”Rahaa viskottu ympäriinsä, tärkeysjärjestystä ei ole”
Hallituksen kannettava vastuu Fortumista – ”Kyseessä on täysi epäonnistuminen, joka vaatii yhä vastauksia”
Sanna Marinin dilemma: Toivoo nyt keskittymistä politiikan asiakysymyksiin, vaikka yleensä pääministeriä on vaikeaa tavoittaa keskustelemaan politiikasta
Purra vaatii vastuun kantamista Uniper-sotkusta: ”Omistajaohjaus on Suomessa surkeassa jamassa”
Suomi pelaa veronmaksajien rahoilla jättimäistä energiarulettia ja ottaa jatkuvasti turpiinsa – talousammattilaiselta karu arvio holtittomista pelureista
Tavio: Saksa uhkaa viedä suomalaisilta vesivoimaloita
Perussuomalaisilta välikysymys energiasta ja Fortum-politiikasta: Veronmaksajien tappiot jopa 15 miljardia euroa – kukaan ei ota vastuuta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää