Artikkeli kuva

VALTIONEUVOSTO

Purra: Paikallinen sopiminen helpottaa seuraavan työntekijän palkkaamista

13.09.2024 |09:34

Oppositio tivasi eduskunnan kyselytunnilla jankuttamiseen asti ammatillisen koulutuksen melko marginaalisista säästöistä. Sen sijaan hallituksen kädenojennus ammatissa jo toimiville - paikallinen sopiminen - jäi vähemmälle huomiolle.

Kokoomuksen Saara-Sofia Sirén muistutti kysymyksessään valtiovarainministeri Riikka Purraa tästä. Sirén kertoi, miten paikallinen sopiminen mahdollistaa joustavat ratkaisut työehtosopimusten puitteissa. Se kun tuo suomalaiset yritykset yhdenvertaiseen asemaan sopimista ja sopimisen mahdollisuuksia koskien.

– Tämä on sekä työnantajan että työntekijän etu. Yritykset kasvavat ja menestyvät yhdessä sopien ja yhdessä työtä tehden.

Parantaa toimintaedellytyksiä

Sirén kysyi Purralta työelämäuudistusten vaikutuksista talouden kasvuun ja julkisen talouden pitkän aikavälin näkymiin.

Purran mukaan hallituksen esitys paikallisen sopimisen lisäämisestä kohdistuu yrityksiin ja työpaikoille, joissa hallitus toivoo oikeita vaikutuksia työpaikkojen määrään, yrittämiseen ja investointeihin.

– Se, että tälle yhdelle esitykselle ei kyetä laskennallisesti määrittämään selkeitä työllisyysvaikutuksia tai talouskasvuvaikutuksia, ei tietenkään tarkoita sitä, että esityksellä ei niitä olisi. Hallituksen työmarkkinoille ja muualle yhteiskuntaan tekemät rakenteelliset toimet tähtäävät nimenomaan siihen, että näitä toimintaedellytyksiä ja sitä ympäristöä, jossa meidän yritykset toimivat, parannetaan, Purra vastasi.

Kannustaa rekrytointeihin

Purra huomautti, että merkittävä osa yrityksistä uskoo paikallisen sopimisen helpottavan työntekijän palkkaamista.

– Kun yrityksiltä itseltään kysytään, miten he näkevät paikallisen sopimisen vaikutuksen esimerkiksi rekrytointeihin, niin erittäin merkittävä osa yrityksistä, tutkimuksista vähän riippuen, noin 70 prosenttia, on sitä mieltä, että nimenomaan paikallisella sopimisella on vaikutus seuraavan työntekijän palkkaamiseen.

– Toisaalta silloin, kun suhdanne on heikko ja yritys esimerkiksi vaikeuksissa, se mahdollistaa sekä työntekijöitä että työnantajia itseään helpottavia ratkaisuja, Purra sanoi.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Uusimmat