LEHTIKUVA
Purra: Oppivelvollisuuden pidentäminen on tulonsiirto hyväosaisille ja koulutusleikkaus
Eduskunta aloitti tänään keskiviikkona ensi vuoden budjetin käsittelyn. Oppivelvollisuusiän laajentaminen ja niin sanottu maksuton toinen aste on hallituksen suurhanke. Kuten istunnossa kuultiin, hallitus pitää sitä työllisyystoimena.
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra on usein esittänyt kritiikkiä hanketta kohtaan. Purran mukaan se ei tule korjaamaan asioita, joita se väittää korjaavansa. Tällä hetkelläkään ongelma ei ole siinä, ettei toiselle asteella siirryttäisi, vaan siinä, että siellä, lähinnä ammatillisen koulutuksen puolella, ei pysytä.
– Hallitus väittää, että kyseessä on työllisyystoimi ja sanoo, että tavoite on 2060-luvulla. Huomauttaisin, että nykykoulussa on käynnissä useita prosesseja, jotka tekevät täysin tyhjäksi tämän kalliin oppivelvollisuusnäpertelyn, joka ei siis tule vaikuttamaan positiivisesti sen paremmin työllisyyteen, osaamiseen, oppimiseen kuin hyvinvointiinkaan, Purra sanoi.
Oppimistulokset laskussa, kouluissa ongelmia
Purra muistuttaa, että suomalaisten oppimistulokset ovat huolestuttavasti laskussa. Erot koulujen ja sukupuolien välillä kasvavat.
– Voidaan puhua jopa luokkayhteiskunnasta kouluissa, kun erot Suomen eri alueiden ja toisaalta kaupunkien sisällä ovat niin suuret. Kaupunkialueilla suurin tekijä on maahanmuutto, Purra huomauttaa.
– Peruskoulusta pääsee pois käytännössä luku- ja laskutaidottomia nuoria, joilla saattaa olla merkittäviä elämänhallinnan ongelmia. Tätä huono-osaistumista nimenomaan aktiivisesti edistetään holtittomalla maahanmuuttopolitiikalla. Toisekseen huikentelevaiset ja epäonnistuneet opetussuunnitelmat eriarvoistavat ja asettavat monet oppilaat haasteiden eteen. Keskimäärin pojat ovat paljon huonommassa asemassa kuin tytöt.
Puhelimet häiritsevät oppimista
Purra huomauttaa, että myös opettajan auktoriteetin lasku vaikuttaa koulumaailmassa.
– Sekin kohdistuu nähdäkseni erityisesti poikalapsiin, jotka keskimäärin hyötyisivät tiukemmista rajoista. Lepsulla linjalla ei onnistuta puuttumaan edes kouluväkivaltaan, Purra ihmettelee.
– Neljänneksi nostan esille niin sanotun digiloikan. Puhelimet ja muut laitteet aiheuttavat monissa luokkahuoneissa enemmän ongelmia kuin oppimista. Paluu kynien pariin ja oppimistilanteiden rauhoittaminen digitulvalta auttaisi monia.
Purra muistuttaa, että perussuomalaiset on esittänyt kännykkäkieltoa oppitunneille. Alakoululaisilla puhelinta ei tarvittaisi välitunneillakaan.
Oppivelvollisuushankkeeseen ei ole rahaa
Kouluissa vaikuttavien kielteisten kehityskulkujen ohella Purra keskittyi resursseihin. Hänen mukaansa tuleva laki on kuntia velvoittava, joten ylimääräiset kustannukset lankeavat niille.
– Kunnat eivät tule saamaan riittävästi rahaa suuruudenhullun hankkeen läpiviemiseen, ja tiedämme jo nyt, että kaikkia oppivälineitä ei tulla saamaan. Se, mikä lopulta todennäköisesti kuitenkin joustaa, on henkilökunta ja opetus- ja tukiresurssit. Tällöin kyseessä onkin koulutusleikkaus.
– Ja mitä tulee maksuttomiin oppimateriaaleihin, kyseessä on tulonsiirto hyväosaisille. Oma esikoiseni menee ensi syksynä lukioon, ja mekin saamme ilmaiset kirjat. Onkohan tämä todella järkevää ja tarkoituksenmukaista, Purra hämmästelee.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- luokkayhteiskunta oppivelvollisuuden pidentäminen julkiset varat ongelmat resurssit koululaiset kännykkäkielto maahanmuuttajat Opettajat Riikka Purra perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Wihonen: Kunnat helisemässä oppivelvollisuuden pidentämisen kanssa – uudistukseen varatut rahat eivät riitä
Perussuomalaiset: Hallitus siirtää kaiken vastuun tuleville hallituksille – “Rahaa riittää kyllä jaettavaksi ideologisiin hankkeisiin, mutta vaikuttavat työllisyystoimet puuttuvat”
Koululaisten osaamistaso laskee – Purra: On syytä palata joissakin asioissa taaksepäin
Antikainen: Oppivelvollisuuden pidentäminen kuopattava – lisärahaa tukiopetukseen
Junnila: Budjetti paljastaa – punakaulukset erkaantuneet duunareista
Reijonen: Opettajatkin kauhuissaan hallituksen tasapäistävästä oppivelvollisuusuudistuksesta
Antikainen: Demarien väitteet oppivelvollisuusiän noston työllisyysvaikutuksista ovat humpuukia
Reijonen huolissaan oppivelvollisuusiän nostamisesta: Elämänhallinnan tai mielenterveyden ongelmia ei korjata koulupakolla
Hallituksen kallis ja tehoton suurhanke etenee – Purra: Tavoite hyvä, keinot väärät
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.