

Puheenjohtajat Annika Saarikko (kesk), Anna-Maja Henriksson (r) ja perussuomalaisten Riikka Purra Kuntaliiton puheenjohtajapaneelissa. / LEHTIKUVA
Purra: On tullut aika alkaa karsia kuntien tehtäviä – ”Pitää alkaa miettiä, mikä on oikeasti tärkeää”
Suomen kunnilla on jo reilusti yli 500 lakisääteistä tehtävää, ja tehtäväkenttä on entisestään laajentunut viime vuosina. Lisäksi kunnat hoitavat useita ei-lakisääteisiä tehtäviä. Kuntien välillä on kuitenkin suuria eroja ja monella kunnalla on jo taloudellisia vaikeuksia suoriutua tehtävistään. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra linjaa, että jatkossa kuntien tulee keskittyä perustehtävien hoitamiseen.
Suomi on täynnä kuntia, joissa koreat kasvustrategiat ja investoinnit eivät tuota kasvua, vaan päinvastoin: ne tuottavat velkaa ja moni kunta on raskaasti velkaantunut, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo.
Ylimääräiset rönsyt pois
Kuntien välillä on niin suuria taloudellisia eroja, että tavallaan voidaan jo puhua ”kahden kerroksen” kunnista.
– On useita kuntia, jotka ovat aivan tiukilla, ne eivät pysty enää tehostamaan toimintaansa, koska kaikki raha menee eikä edes riitä. Tässä tilanteessa kuntien valtavaa tehtäväkenttää on pakko alkaa karsia. Kunnilla on jo yli 500 lakisääteistä tehtävää ja siihen päälle muut tehtävät, Purra sanoo.
Hän puhui tänään Kuntaliiton järjestämässä eduskuntapuolueiden puheenjohtajapaneelissa.
Purran mukaan kuntien tulee jatkossa keskittyä hoitamaan perustehtäviä mahdollisimman hyvin, kun ylimääräiset rönsyt on karsittu pois.
– Meidän pitää nyt alkaa miettiä, mikä on oikeasti tärkeää.
PS vahvistaisi kuntademokratiaa
Purra kehottaa kiinnittämään katseen naapurimaihin, joissa kunnille on annettu enemmän itsenäistä liikkumatilaa.
– Suomen naapurimaissa on kyetty jo mahdollistamaan kunnille enemmän vapautta katsoa, minkälaisia palveluita tarjotaan ja missä laajuudessa. Tämä on hyvä suunta. Se ei tarkoita sitä, että meillä olisi esimerkiksi hyviä ja huonoja kouluja, vaan sitä, että esimerkiksi demokratiaperusteella kunnat voivat tarjota täsmällisempiä palveluja.
Kunnilla ei kuitenkaan voi olla vapauksia ilman rahaa. Purra huomauttaa, että pääministeri Sanna Marinin hallitus on entisestään lisännyt kuntien vastuulle kuuluvia tehtäviä.
– Paljon helpompaa kuin puhua velvollisuuksien vähentämisestä, näyttää olevan jatkuvasti uusien tehtävien esittäminen, samalla kuitenkaan huomioimatta realiteetteja ja vakavaa taloudellista tilannetta.
Vihervasemmistolle ei kelpaa
Keskustan Annika Saarikko myötäili perussuomalaisten linjaa siinä, että Saarikon mukaan kunnissa tarvitaan yrittäjyyden lisäksi enemmän vapauksia ja omia toimintamahdollisuuksia. Saarikko myönsi, että valtion ohjaus on osittain kangistanut kuntien toimintaedellytyksiä. Saarikon mukaan kunnilta ei saa vaatia ”mahdottomia”.
Vasemmistoliiton Li Andersson ja pääministeri Sanna Marin (sd) eivät kuitenkaan haluaisi karsia kuntien tehtäviä tai keventää sääntelyä. Marin antoi ymmärtää, että kuntien tehtävien karsiminen osuisi sosiaalisiin peruspalveluihin.
– Kun uutisista saamme lukea, kuinka vanhuksia kohdellaan huonosti ja kuinka lapsille ei ole riittävää hoitoa, ja kuinka kansan näkökulmasta asiat ovat huonolla tolalla, yleensä huudetaan apuun valtiota ja sääntelyä, että voidaan tuottaa laadukkaita ja hyviä sotepalveluja.
Rahastakin pitäisi puhua
Vasemmiston Andersson hehkutti ”maailman parasta peruskoulua”, joka tarjoaa vahvaa koulutusta. Tosiasiassa kuitenkin oppimistaitoja mittaavan tuoreen Pisa-tutkimuksen valossa Suomen koululaisten osaamistaito on suorastaan romahtanut ja peruskouluista pääsee ulos jatkuvasti lähes luku- ja laskutaidottomia nuoria, joilla ei ole elämänhallintaa.
Anderssonin yksi lempihankkeista on oppivelvollisuuden laajentaminen ja toisen asteen opintojen maksuttomuus opiskelijoille. Perussuomalaiset, kuten myös useat asiantuntijatahot, ovat kritisoineet erittäin kallista hanketta, josta ei ole edes tutkittua tietoa. Myös ammattikouluopettajien yhdistys on kritisoinut hanketta nuorten pakolla opiskelusta ja toivoneet lisäpanostuksia varhemmin – jo peruskouluvaiheessa.
Purra huomauttaa sosiaalisen median kanavillaan, että koreiden tavoitepuheiden lisäksi hankkeiden rahoituksesta pitäisi myös puhua – etenkin tilanteessa, jossa monilla kunnilla on jo nyt vaikeuksia suoriutua tehtävistään:
”Talous, talous, talous. Kunpa julkisen talouden paisuttajapuolueilta vaadittaisiin vastauksia siihen, MILLÄ he aikovat julistuksensa ja hankkeensa rahoittaa. Merkillepantavaa paneelissa oli myös se, että on oikeastaan opposition vika, että hallituksen sote on kriisissä.”
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- karsiminen lakisääteiset tehtävät oppivelvollisuuden pidentäminen lempihankkeet Pisa-tutkimus rahoitus vihervasemmisto palvelut Annika Saarikko Sääntely Riikka Purra Sanna Marin kuntaliitto Li Andersson Kunnat Velkaantuminen perussuomalaiset hallitus talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sote uhkaa kaatua rahoituksen puutteeseen, vajetta lähes miljardi euroa – ”Hallitus on taitava tekemään uudistuksia, joille ei varata riittävästi rahaa”

Tavio: Tavallisten suomalaisten palkan ostovoima vähenee nopeammin kuin kertaakaan aiemmin 2000-luvulla

Yle juoksutti esille ekonomistiköörin hehkuttamaan kiristyvää verotusta ja kohoavia elinkustannuksia – Talousprofessori Virén tyrmää: ”Tuhoisa linja talouden vahvistumisen kannalta”

Purra ja Tavio: Hallitukselta veronmaksajien selkänahasta revittävä vaalibudjetti – itse sähkön hintaan ei vaikutusta eikä edes haitallisista valtion menoista tingitä

Pääministeri Marinin mukaan holtiton velkaantuminen on vain olosuhteiden syy – Purra: Leikattavaa kyllä löytyy toissijaisista tai jopa haitallisista menoista

Vihervasemmisto vaatii Suomen kuntiin lisää maahanmuuttajia tekemään työt – perussuomalaiset laittaisi ammatillisen koulutuksen kuntoon ja suomalaiset töihin

Koskelalta keskustelualoite lukutaidon merkityksestä – ”Voidaan puhua lukutaidon kriisistä”

Ranne: Hallitus marssi korkoansaan Visa vinkuen
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää