Puheenjohtajat Annika Saarikko (kesk), Anna-Maja Henriksson (r) ja perussuomalaisten Riikka Purra Kuntaliiton puheenjohtajapaneelissa. / LEHTIKUVA
Purra: On tullut aika alkaa karsia kuntien tehtäviä – ”Pitää alkaa miettiä, mikä on oikeasti tärkeää”
Suomen kunnilla on jo reilusti yli 500 lakisääteistä tehtävää, ja tehtäväkenttä on entisestään laajentunut viime vuosina. Lisäksi kunnat hoitavat useita ei-lakisääteisiä tehtäviä. Kuntien välillä on kuitenkin suuria eroja ja monella kunnalla on jo taloudellisia vaikeuksia suoriutua tehtävistään. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra linjaa, että jatkossa kuntien tulee keskittyä perustehtävien hoitamiseen.
Suomi on täynnä kuntia, joissa koreat kasvustrategiat ja investoinnit eivät tuota kasvua, vaan päinvastoin: ne tuottavat velkaa ja moni kunta on raskaasti velkaantunut, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo.
Ylimääräiset rönsyt pois
Kuntien välillä on niin suuria taloudellisia eroja, että tavallaan voidaan jo puhua ”kahden kerroksen” kunnista.
– On useita kuntia, jotka ovat aivan tiukilla, ne eivät pysty enää tehostamaan toimintaansa, koska kaikki raha menee eikä edes riitä. Tässä tilanteessa kuntien valtavaa tehtäväkenttää on pakko alkaa karsia. Kunnilla on jo yli 500 lakisääteistä tehtävää ja siihen päälle muut tehtävät, Purra sanoo.
Hän puhui tänään Kuntaliiton järjestämässä eduskuntapuolueiden puheenjohtajapaneelissa.
Purran mukaan kuntien tulee jatkossa keskittyä hoitamaan perustehtäviä mahdollisimman hyvin, kun ylimääräiset rönsyt on karsittu pois.
– Meidän pitää nyt alkaa miettiä, mikä on oikeasti tärkeää.
PS vahvistaisi kuntademokratiaa
Purra kehottaa kiinnittämään katseen naapurimaihin, joissa kunnille on annettu enemmän itsenäistä liikkumatilaa.
– Suomen naapurimaissa on kyetty jo mahdollistamaan kunnille enemmän vapautta katsoa, minkälaisia palveluita tarjotaan ja missä laajuudessa. Tämä on hyvä suunta. Se ei tarkoita sitä, että meillä olisi esimerkiksi hyviä ja huonoja kouluja, vaan sitä, että esimerkiksi demokratiaperusteella kunnat voivat tarjota täsmällisempiä palveluja.
Kunnilla ei kuitenkaan voi olla vapauksia ilman rahaa. Purra huomauttaa, että pääministeri Sanna Marinin hallitus on entisestään lisännyt kuntien vastuulle kuuluvia tehtäviä.
– Paljon helpompaa kuin puhua velvollisuuksien vähentämisestä, näyttää olevan jatkuvasti uusien tehtävien esittäminen, samalla kuitenkaan huomioimatta realiteetteja ja vakavaa taloudellista tilannetta.
Vihervasemmistolle ei kelpaa
Keskustan Annika Saarikko myötäili perussuomalaisten linjaa siinä, että Saarikon mukaan kunnissa tarvitaan yrittäjyyden lisäksi enemmän vapauksia ja omia toimintamahdollisuuksia. Saarikko myönsi, että valtion ohjaus on osittain kangistanut kuntien toimintaedellytyksiä. Saarikon mukaan kunnilta ei saa vaatia ”mahdottomia”.
Vasemmistoliiton Li Andersson ja pääministeri Sanna Marin (sd) eivät kuitenkaan haluaisi karsia kuntien tehtäviä tai keventää sääntelyä. Marin antoi ymmärtää, että kuntien tehtävien karsiminen osuisi sosiaalisiin peruspalveluihin.
– Kun uutisista saamme lukea, kuinka vanhuksia kohdellaan huonosti ja kuinka lapsille ei ole riittävää hoitoa, ja kuinka kansan näkökulmasta asiat ovat huonolla tolalla, yleensä huudetaan apuun valtiota ja sääntelyä, että voidaan tuottaa laadukkaita ja hyviä sotepalveluja.
Rahastakin pitäisi puhua
Vasemmiston Andersson hehkutti ”maailman parasta peruskoulua”, joka tarjoaa vahvaa koulutusta. Tosiasiassa kuitenkin oppimistaitoja mittaavan tuoreen Pisa-tutkimuksen valossa Suomen koululaisten osaamistaito on suorastaan romahtanut ja peruskouluista pääsee ulos jatkuvasti lähes luku- ja laskutaidottomia nuoria, joilla ei ole elämänhallintaa.
Anderssonin yksi lempihankkeista on oppivelvollisuuden laajentaminen ja toisen asteen opintojen maksuttomuus opiskelijoille. Perussuomalaiset, kuten myös useat asiantuntijatahot, ovat kritisoineet erittäin kallista hanketta, josta ei ole edes tutkittua tietoa. Myös ammattikouluopettajien yhdistys on kritisoinut hanketta nuorten pakolla opiskelusta ja toivoneet lisäpanostuksia varhemmin – jo peruskouluvaiheessa.
Purra huomauttaa sosiaalisen median kanavillaan, että koreiden tavoitepuheiden lisäksi hankkeiden rahoituksesta pitäisi myös puhua – etenkin tilanteessa, jossa monilla kunnilla on jo nyt vaikeuksia suoriutua tehtävistään:
”Talous, talous, talous. Kunpa julkisen talouden paisuttajapuolueilta vaadittaisiin vastauksia siihen, MILLÄ he aikovat julistuksensa ja hankkeensa rahoittaa. Merkillepantavaa paneelissa oli myös se, että on oikeastaan opposition vika, että hallituksen sote on kriisissä.”
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- karsiminen lakisääteiset tehtävät oppivelvollisuuden pidentäminen lempihankkeet Pisa-tutkimus rahoitus vihervasemmisto palvelut Annika Saarikko Sääntely Riikka Purra Sanna Marin kuntaliitto Li Andersson Kunnat Velkaantuminen perussuomalaiset hallitus talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Sote uhkaa kaatua rahoituksen puutteeseen, vajetta lähes miljardi euroa – ”Hallitus on taitava tekemään uudistuksia, joille ei varata riittävästi rahaa”
Tavio: Tavallisten suomalaisten palkan ostovoima vähenee nopeammin kuin kertaakaan aiemmin 2000-luvulla
Yle juoksutti esille ekonomistiköörin hehkuttamaan kiristyvää verotusta ja kohoavia elinkustannuksia – Talousprofessori Virén tyrmää: ”Tuhoisa linja talouden vahvistumisen kannalta”
Purra ja Tavio: Hallitukselta veronmaksajien selkänahasta revittävä vaalibudjetti – itse sähkön hintaan ei vaikutusta eikä edes haitallisista valtion menoista tingitä
Pääministeri Marinin mukaan holtiton velkaantuminen on vain olosuhteiden syy – Purra: Leikattavaa kyllä löytyy toissijaisista tai jopa haitallisista menoista
Vihervasemmisto vaatii Suomen kuntiin lisää maahanmuuttajia tekemään työt – perussuomalaiset laittaisi ammatillisen koulutuksen kuntoon ja suomalaiset töihin
Koskelalta keskustelualoite lukutaidon merkityksestä – ”Voidaan puhua lukutaidon kriisistä”
Ranne: Hallitus marssi korkoansaan Visa vinkuen
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää