

LEHTIKUVA
Purra muistutti hyvinvointialueiden miljardiongelmasta: Hallitus kehuu itseään, vaikka palvelut heikkenevät
Eduskunta keskusteli tänään vanhuspalveluita ja sosiaali- ja terveydenhuollon ongelmia käsittelevästä opposition välikysymyksestä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra otti puheenvuorossaan esille soteuudistuksen toteutumisen taloudelliset ongelmat.
– Kun sotelainsäädäntöä eduskunnassa käsiteltiin, perussuomalaiset moneen kertaan toivat esille, että rahoitus on pielessä. Rahaa ei ole varattu uudistukseen riittävästi. Samaa keskustelua käytiin aluevaalien alla. Rahaa ei ollut. Eikä sitä ole vieläkään, Riikka Purra sanoi.
– Hallituksen suuri, historiallinen soteuudistus, henkilöstömitoitus, kiristetty hoitotakuu – näillä te itseänne kehutte. Kaikki ajavat seinään.
Rahaa puuttuu 1,5 miljardia euroa
Purra toi esille, että kaikilla tammikuussa aloittaville hyvinvointialueilla on selvä rahoitusvaje, joka vaihtelee 15 miljoonasta 120 miljoonaan aluetta kohden.
– Rahaa puuttuu siis yhteensä 1,5 miljardia euroa! Suurempiakin arvioita on esitetty. Rahaa tarvitaan tämän verran vain ensi vuodelle palkkaharmonisointiin, tietojärjestelmiin ja niin edelleen, Purra varoitti.
Päivystysten alasajo alkaa
Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS joutuu sopeuttamaan toimintaansa lähemmäs sata miljoonaa.
– Se tulee tarkoittamaan esimerkiksi pienempien sairaaloiden synnytysosastojen ja päivystysten alasajoa.
– Milloin te tuotte nämä puuttuvat rahoitukset, mistä te ne otatte ja miten aiotte huolehtia sitä, että palveluiden laatu ei heikkene?
Palveluiden piti parantua
Purra muistutti, että hallituspuolueet lupasivat ennen aluevaaleja moneen otteeseen, että palvelut paranevat hyvinvointialueuudistuksessa.
– Sote on mitä pahimmassa kriisissä eivätkä tammikuussa virallisesti käynnistyvät hyvinvointialueet tuo ainakaan parannusta tilanteeseen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sotekriisi hyvinvointialueet henkilöstömitoitus hoitotakuu rahoitus palvelut Riikka Purra soteuudistus Hus Terveydenhuolto hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sote uhkaa kaatua rahoituksen puutteeseen, vajetta lähes miljardi euroa – ”Hallitus on taitava tekemään uudistuksia, joille ei varata riittävästi rahaa”

Purra: Hallitus haluaa turvata laittomasti maassa olevien palvelut – toisin kuin suomalaisten

Haluatko sote-aluejohtajaksi? Vaivan palkkaa jopa 17 400 €/kk – edes pääministerille ja tasavallan presidentille ei makseta näin paljon

Purra: Jos hyvinvointiyhteiskunta halutaan pelastaa, sen piiriin pääsyä on pakko rajoittaa

Purra pitää hallituksen energiapoliittista linjaa katastrofina: Hallitus pelaa rulettia korkeilla panoksilla Suomen huoltovarmuuden kannalta keskeisillä asioilla (video)

Koskela moittii epärealistista hallituspolitiikkaa: Hallitus osaa asettaa tavoitteita, mutta ei anna mahdollisuutta saavuttaa niitä

Tavio: Lastensairaalan hoitojono lyhennettävä jo tämän vuoden aikana

Mäenpää sairausvakuutuslain muutosesityksestä: ”Ideologisesti vasemmistosävytteinen”

Tavio: Suomi tarvitsee kansallisen syöpästrategian
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää