LEHTIKUVA
Purra moittii Marinin hallitusta siitä, että se ei kykene luopumaan mistään: ”Jokainen hallituspuolue saanut omat lempilehmänsä”
Suurimpien puolueiden johtajat SDP:n Sanna Marin, kokoomuksen Petteri Orpo ja perussuomalaisten Riikka Purra esittivät eilen MTV:n pääministeritentissä keinoja julkisen talouden sopeutustoimiksi. Demarien talouslinja perustuu edelleen pitkälti toiveajattelulle, sillä puolue laskee sen varaan, että talous lähtee kasvamaan ja työllisyys kehittymään, vaikka merkkejä talouskasvusta ei ole. Perussuomalaiset sen sijaan haluaa laatia selvän tiekartan julkisten menojen vähentämiseen, jotta myöhemmin myös verotusta olisi mahdollista keventää.
Julkisen talouden yhteenlaskettu alijäämä on lähes jopa 14-15 miljardia vuodessa. Koska talouskasvu on hidasta, julkisen talouden ongelmia ei ole mahdollista hoitaa pelkästään luottamalla talouskasvuun.
Perussuomalaisten Riikka Purra painotti MTV:n pääministeritentissä, että kevään hallitusneuvotteluissa on välttämättä päästävä sopimukseen siitä, millaisista valtion menoista säästöjä tehdään ja mitä muutoksia tehdään lakisääteisiin valtion ja kuntien tehtäviin.
Perussuomalaiset ei halua kiristää verotusta, vaan päinvastoin keventää verotusta ja siten vahvistaa kansalaisten ostovoimaa. Purra kuitenkin korosti, että veronalennuksiin ei ole mahdollista mennä heti.
– Perussuomalaiset haluaa keventää verotusta. Siihen ei kuitenkaan ole vielä varaa ennen kuin on olemassa selvä tiekartta valtion menojen vähentämiseen.
– Perussuomalaiset leikkaisi ensin niitä menoja, jotka ovat toissijaisia suomalaisten turvallisuuden ja hyvinvoinnin kannalta. Silti seuraavalla hallituskaudella joudutaan tekemään myös vaikeita päätöksiä. Luonnollisesti myös perussuomalaiset joutuu joustamaan, mikäli olemme hallituksessa, Purra sanoi.
Talouskasvuun tarvittaisiin konkretiaa
Sanna Marinin johtaman SDP:n talouslinjaa on moitittu toiveajatteluun perustuvaksi, sillä demarit laskee pitkälti sen varaan, että talous lähtee kasvamaan ja työllisyys kehittymään – vaikka merkkejä talouskasvusta ei juuri ole.
Marin kuitenkin esitti eilen samaa toiveikkuuteen perustuvaa demareiden talouspolitiikkaa.
– Meidän pitää tavoitella 2 prosentin talouskasvua vuodessa ja 80 prosentin työllisyysastetta. Näillä olisi mahdollista tasapainottaa julkista taloutta jopa neljä miljardia vuodessa.
Mikäli demareiden toiveet eivät toteudukaan eikä talouskasvua nähdä, silloinkaan ei olisi Marinin mukaan oikea aika leikata.
– Me tarvitsemme elvyttävää finanssipolitiikkaa taantumassa. Tarvitaan työllisyyttä vahvistavia toimia. Jos julkisesta taloudesta leikataan, tilanne vain pahenee.
Kokoomuksen Petteri Orpo huomautti Marinille, että talouskasvuun tarvitaan enemmän konkreettisia toimia.
– Tilanne on karmea. Tarvitaan työllisyystoimia sekä myös rakenteellisia uudistuksia, joilla saadaan lisää tuottavuutta suureksi painuneeseen julkiseen sektoriin, Orpo sanoi.
SDP:n mielestä koskaan ei ole oikea aika leikata
Purra moitti sosialidemokraattien talouspolitiikan linjaa, jossa elvyttävää finanssipolitiikkaa suositaan myös nousukaudella. Mitään tosiasiallisia leikkauksia julkisiin menoihin demarit eivät ole esittäneet.
– Käytännössä sosialidemokraattien lääke on aina, tilanteesta riippumatta, lisätä valtion menoja. Se on yksi syy siihen, miksi tässä tilanteessa nyt ollaan, Purra sanoi.
Orpo huomautti Marinille, että Suomen talous laahaa muiden Pohjoismaiden jäljessä ja että demareiden talouslinja on toiveajattelua.
– Jos talous saataisiin kuntoon pelkällä elvytyksellä, se olisi jo kunnossa.
Marinin mukaan taantuman keskellä ei olisi oikea aika leikata julkisista menoista. Hän tosin kuitenkin yllättäen väläytti, että myös demarit olisivat talouden kasvaessa valmiita sopeutustoimiin. Tosin Marinin sopeutustoimet eivät tarkoita ylimääräisistä menoista luopumista.
– Me olemme valmiita esimerkiksi tukkimaan verotuksen porsaanreikiä, josta saadaan lisää tuloja valtion kassaan, Marin sanoi.
Marinilla tutut selitykset menojen kasvulle
Marinin hallitus on lisännyt miljardien edestä julkisia menoja, joita hän yleensä perustelee poikkeusajoilla eli koronalla ja Venäjän aloittamalla hyökkäyssodalla Ukrainaan. Sen Marin jättää kertomatta, että monet hänen hallituksensa lisämenot eivät liity millään tavalla koronaan tai sotaan.
Myös eilen Marinin argumentit olivat tutun kuuloisia:
– Puolustan niitä toimia, mitä hallitus teki globaalin pandemian aikaan. Muistaakseni myös suurimmat oppositiopuolueet tukivat sitä, että tuimme yrityksiä ja työllisyyttä. Siksi emme nähneet esimerkiksi massiivisia irtisanomisia.
Purra moitti Marinia ja hallitusta siitä, että Suomen julkinen talous on paisunut, koska hallitus ei ole kyennyt luopumaan mistään vähemmän tärkeästä.
– Taloudessa on toki tärkeitä asioita, kuten meidän hyvinvointijärjestelmämme, jossa on tehty vaikeita päätöksiä koronaan ja sotaan liittyen, niitä perussuomalaisetkin on tukenut.
– Samaan aikaan, poikkeustilanteessa, te ette ole kuitenkaan osanneet luopua mistään. Jokainen hallituspuolue on saanut omat lempilehmänsä kauppaan mukaan ja sillä on menty. Juuri se kokonaisuus on tämän tilanteen takana, Purra sanoi.
Verouudistukset olisi voitu tehdä jo tällä kaudella
Purra huomautti myös pääministerille, että hallituksella olisi ollut mahdollista tehdä Marinin tarkoittamia verotusuudistuksia jo tällä hallituskaudella, vaikkakaan ne eivät ole sama asia kuin kireä finanssipolitiikka.
– Kukaan ei vastusta sitä, että veropohjaa laajennetaan esimerkiksi suursäätiöiden pääomatuloille. Kuitenkin esittämänne verotukseen liittyvät keinot ovat niitä, joita olisi voitu tehdä jo tällä kaudella, miksi siis ette ole tehneet niitä jo nyt?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sopeutustoimet hyvinvointijärjestelmä lempihankkeet lehmänkauppa valtion menot pääministeritentti Taantuma Julkinen talous Riikka Purra Alijäämä Sanna Marin Petteri Orpo Talouskasvu finanssipolitiikka Velkaantuminen SDP hallitus työllisyys verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Orpolla meni pasmat sekaisin – Purra huomautti, että kokoomuksen kannattajille kohtuuhintainen energia on selvästi ilmastokunnianhimoa tärkeämpää
Demarit haluaa verottaa yhä lisää – Purra: Veronkiristyksillä flirttailu on huolestuttavaa – ”Ostovoiman heikentäminen vain näivettää taloutta”
Demarit uskoo, että vihreä siirtymä toisi mukanaan talouskasvua – Purra pyysi saada näyttöjä: ”Vihreällä etuliitteellä veronmaksajan raha on aina halpaa”
Perussuomalaisilta talouspoliittinen ohjelma: Rahan viskominen ideologisiin kohteisiin on lopetettava – ”Veronmaksajan tulee hyötyä maksamistaan veroista”
Perussuomalaiset haluaa viedä suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa Tanskan mallin suuntaan – ”Tavoitteena nolla turvapaikanhakijaa”
Jos kaipaat lisää velkaa ja lisää veroja, äänestä demareita – Sanna Marinin mielestä palkasta ei saa jäädä mitään säästöön
Leena Meri: Toimivaa hyvinvointiyhteiskuntaa ei voi olla, jos talous ei ole terveellä pohjalla
Katso perussuomalaisten vastaukset hallitustunnustelijan kysymyksiin
Valtion talous on karmeassa kunnossa Marinin velkahuikkahallituksen jäljiltä: Vuosina 2019-2023 lisää velkaa kertyi jopa liki 40 miljardia
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää