

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Purra: Mihin tehtäviin määrättäisiin suomalaisnaiset, jotka eivät ole suorittaneet vapaaehtoista asevelvollisuutta?
Venäjän aloittama sota Ukrainassa on herättänyt keskustelua varautumisesta Suomessa. Tämä on huomattu myös naisia kriisi- ja poikkeusolojen tehtäviin kouluttavissa maanpuolustusjärjestöissä, joissa erilaiset koulutukset ovat herättäneet suurta kiinnostusta.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on nostanut esille naisten roolin mahdollisissa kriisioloissa.
– Perustuslain mukaan jokainen suomalainen on maanpuolustusvelvollinen. Reserviin kuuluu noin 870 000 suomalaista varusmiespalveluksen suorittanutta. Sodan ajan joukkojen vahvuus on noin 280 000 sotilasta. Sen sijaan se, mihin tehtäviin määrättäisiin sodan ja kriisi- ja poikkeusolojen aikana naiset, jotka eivät ole suorittaneet vapaaehtoista asevelvollisuutta, ei ole aivan selvää, Purra sanoo.
Järjestökenttä pirstaloitunut
Lotta Svärd -järjestö tuki naisten maanpuolustustyötä vuosina 1920–1944.
– Nykyään vastaavaa järjestöä ei ole eikä sellaista voisi hetkessä perustaakaan. Naiset ja miehet Suomessa suorittavat innokkaasti maanpuolustusjärjestöissä kursseja liittyen varautumiseen, mutta järjestökenttä on laaja ja pirstaloitunut eikä yhteistä rekisteriä suorituista koulutuksista ole, Purra perustelee.
– Jotta voisimme tehokkaasti hyödyntää kansalaisten osaamista kriisi- ja poikkeusolojen aikana, pitäisi olla rekisteri, josta kävisi ilmi, millaisissa tehtävissä henkilö voisi toimia yhteiskunnan häiriö- ja kriisitilanteissa.
Purra kannustaa tällaisen rekisterin pikaista käyttöönottoa, jotta viranomainen voisi tehokkaasti ja nopeasti tarvittaessa kutsua tehtäviin pätevyyden ja osaamisen omaavia henkilöitä, molemmista sukupuolista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Lotta Svärd vapaaehtoinen asepalvelus tehtävät maanpuolustusvelvollisuus järjestöt kriisiolot naiset kansalaiset Riikka Purra maanpuolustus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koponen: Drone-yksiköt osaksi maanpuolustusta

Purra: Perussuomalaisissa valmiutta vastata turvallisuuspolitiikan uusiin kysymyksiin ripeästi

Suomalaisten kiinnostus vapaaehtoiseen maanpuolustukseen on kasvanut entisestään – Lehto: Hallituksen lisättävä maanpuolustus- ja reserviläisjärjestöjen rahoitusta jo tänä vuonna

Meri ja Ronkainen: Ampumaratojen riittävyys varmistettava

Junnila vaatii asevelvollisuutta myös ahvenanmaalaisille: “Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa ei ole enää perusteita ahvenanmaalaisten erivapaudelle”

Puolustusvaliokunta vaatii lainsäädäntömuutoksia ja rahoitusta vapaaehtoisen maanpuolustuksen lisäämiseksi – “On Suomen etu, jos pystymme varautumaan kriiseihin mahdollisimman monipuolisesti”

Puolustusvaliokunnalta tukea vapaaehtoiselle maanpuolustukselle – ”Koulutus turvattava kaikissa olosuhteissa”
Viikon suosituimmat

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Luonnonvarakeskus ei vastannut määräajassa kansanedustajan tietopyyntöön susitietojen ristiriitaisuuksista – Antikainen: Salaileeko Luke jotakin?
Tiedotusvälineissä pohdittiin alkuvuodesta, miksi Luonnonvarakeskuksen (Luke) susien kanta-arvioiden määrän mukaan niiden lukumäärä ei ole Suomessa juurikaan kasvanut viime vuosina. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen lähetti Lukelle 24.3. virallisen tietopyynnön, jossa hän pyysi selvennystä susien määräarvioiden perusteista ja DNA-näytteiden käytöstä kanta-arvioissa. Luke toimitti vastauksensa tämän artikkelin julkaisemisen jälkeen.

Onko suomalainen korkeakoulutus jo täysin turhaa puuhastelua? – Ammattikorkeakoulussa kaivettiin legopalikat esille
Aikuisopiskelija Aino pitää hyvin kyseenalaisena, että Suomeen tuotetaan kansainvälisiä opiskelijoita, joilla ei ole edes perustaitoja tai mahdollisuuksia työllistyä Suomessa. Samaan aikaan hänelle tarjotaan syventävien opintojen sijaan lähiopetusta, johon kuluu mm. leikkimistä legoilla.

Vihreät ajavat järjettömässä autovihassaan alas Helsingin katuverkostoa – ”Ei kiusattaisi enää autoilijaa”, vetoaa varatuomari

Ukrainassa on meneillään Euroopan suurin mineraalivarkaus – Venäjä varastaa arvometallit miehittämiltään alueilta kiinalaisten avustuksella
Ukraina neuvottelee jälleen Yhdysvaltain kanssa mineraalivarantojensa hyödyntämisestä. Samaan aikaan Venäjä kiihdyttää valtaamiensa alueiden liittämistä itseensä ja ryöstää Ukrainan luonnonrikkauksia täyttä päätä. Apuna häärii monikasvoinen Kiina.

Keskusta ja SDP karsivat terveyspalveluita kovalla kädellä Keski-Suomessa – ”Demarit olivat valmiita vielä rajumpiin palveluverkoston leikkauksiin”
Julkisten terveyspalveluiden saatavuus huolestuttaa kansalaisia eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Keski-Suomen hyvinvointialueella palveluita karsitaan SDP:n ja keskustan johdolla rajusti.

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Taikaseinäsosialismi on edennyt Suomessa pisteeseen, jossa kaikki eivät enää ymmärrä eroa työstä saatavan palkan ja sosiaalietuuksien välillä – Purralta suorat sanat
Valtionvarainministeri Riikka Purra oudoksuu ajattelua, jossa puolueet kilpailevat rahan tuhlaamisesta eivätkä sen ansaitsemisesta.

Riikka Purra oikoo uutisointia terveyskeskusmaksujen poistamisesta: Oppositio voisi halutessaan poistaa terveyskeskusmaksut vaikka kaikilta
Ilta-Sanomissa, MTV Uutisissa ja Helsingin Sanomissa on tänään innolla uutisoitu, että puolueista vain perussuomalaiset vastustaa terveyskeskusmaksujen poistamista heikoimmin toimeentulevilta. Perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra huomauttaa viestipalvelu X:ssä, että hyvinvointialueilla on tälläkin siunatulla hetkellä kaikki mahdollisuudet poistaa terveydenhuollon asiakasmaksut eläkeläisiltä, pienituloisilta ja työttömiltä, mutta ne eivät juuri tee sitä - ja oppositiolla on enemmistöasema useimmilla hyvinvointialueilla.