Perussuomalaisten Riikka Purra eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 17. joulukuuta 2019. / LEHTIKUVA
Viikon 2/2020 luetuin
Purra: Miksi maahanmuuttaja-alojen väärinkäytöksiä katsotaan läpi sormien?
Ruotsalaislehti Expressen kertoo tänään Ruotsissa jatkuvasti lisääntyvästä maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden hyväksikäytöstä, jutun mukaan suoranaisesta orjatyöstä. Ongelmaa esiintyy monella alalla, ravintoloista autokorjaamoihin, yleensä maahanmuuttajien yrityksissä. Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra ottaa asiaan kantaa tiedotteessaan.
– Ongelma ei ole uusi, mutta viime vuosina siitä on alettu puhua enemmän. Useat ruotsalaiset tutkivat journalistit ovat selvittäneet valtavia väärinkäytöksiä. Expressenin jutussa toimittaja kertoo, miten kuluttaja voi huolehtia siitä, ettei ainakaan tukisi tällaisia yrityksiä, Purra avaa.
– Ongelma ei tietenkään koske vain työnteon rikkomuksia, kuten alipalkkausta, vaan muutakin, kuten oleskelulupiin liittyviä väärinkäytöksiä, lumeliittoja, veronkiertoa ja niin edelleen.
Ongelma kasvussa myös Suomessa
Purran mukaan ongelma on valitettavasti totta myös Suomessa.
– Tästä ovat raportoineet muun muassa Avi, SAK ja Rikosuhripäivystys. Merkittävä osa tarkastuksista osoittaa väärinkäytöksiä ja rikkomuksia. Mediaan tulevat vain räikeimmät, Purra sanoo ja viittaa etnisiin ravintoloihin liittyviin ongelmiin.
– Jostain syystä asian esille tuominen nostattaa edelleen kauhean vastalausemyrskyn maahanmuuton kannattajien joukossa. He väittävät, että tällä ei ole mitään tekemistä maahanmuuton vaan työmarkkinoiden kanssa. Tietääkseni suomalaiset ja ruotsalaiset työmarkkinat ja työntekijän asema ovat kuitenkin vuosikaudet olleet erinomaisella tolalla, Purra ihmettelee.
Minimipalkka ei korjaa ongelmaa
– Ongelmaa ei onnistuta korjaamaan minimipalkkalainsäädännöllä, jota erityisesti vasemmistopuolueet usein ehdottavat. Ihmiset, jotka eivät noudata lainsäädäntöä yritystoiminnassaan, eivät tee sitä minimipalkan säätämisen jälkeenkään.
– Suomessa tehdään aivan liian vähän tarkastuksia potentiaalisille työpaikoille tarpeeseen nähden. Syytetään resurssipulaa, mikä varmasti on totta, mutta väittäisin, että asiaa myös halutaan katsoa läpi sormien. Kuten esimerkiksi laittomasti maassa oleskeluakin. Eilen lehdissä kerrottiin, kuinka ”paperittomat” voivat asua maassa vuosikausia ja saada jopa verokortin, Purra sanoo.
– Pitäisikö olla tyytyväinen, että edes verokortilla?
Vitosen pitsasta ei jää palkkaa maksettavaksi
– Kampin keskuksessa – siis keskellä Helsinkiä – on pitseria, jonka ikkunassa mainostetaan, että kaikki pitsat ja kebabit maksavat viisi euroa. Jokainen, joka osaa laskea, ymmärtää, että mikäli tuotteesta maksettaisiin verot, yritykselle ei jäisi käytännössä mitään. Ainakaan palkkoihin, Purra sanoo.
– Silti tuollainenkin firma myy pitsaa ja kebabia päivästä toiseen, useiden kymmenten ja satojen kaltaistensa kanssa. Työntekijöiden elämisen taitaakin yleensä kustantaa veronmaksaja.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää