MATTI MATIKAINEN
Purra kritisoi aluevaltuustoryhmien uutta puoluetukea: ”Vähäiset resurssit pitäisi kohdistaa oikein” – Saarikko kimpaantui puolustelemaan hillotolpparahaa
Puolueille on uusien aluevaltuustojen edustajamäärän mukaisesti tulossa uutta rahoitusta, vaikka pääministeri Sanna Marinin hallitus nosti heti ensitöikseen puoluetukea. Iltalehden puoluejohtajatentissä Marin myönsi, että uusi rahoitus on jälleen puoluetuen lisäys.
Keväällä toimintansa aloittaville hyvinvointialueille on todennäköisesti tulossa paljon hyväpalkkaisia tehtäviä myös sellaisille puolueiden luottohenkilöille, jotka eivät pääse läpi aluevaaleissa.
Hyvinvointialueesta annetun lain mukaan aluevaltuusto voi päättää, että aluevaltuuston ja aluehallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtajat sekä lautakuntien puheenjohtajat toimivat päätoimisina tai osa-aikaisina luottamushenkilöinä.
Hyvinvointialueita valmistelemassa olleet puolueryhmät ovat lisäksi viime syksystä saakka neuvotelleet puolueille uutta alueiden kautta johdettavaa ”demokratiarahaksi” puheissa kutsuttua rahallista tukea. Neuvotteluissa on väläytelty jopa 6 000-10 000 euron tukea per aluevaltuutettu.
Turhaa hallinnollista ja poliittista mössöä
Perussuomalaiset vastustaa puolueiden lisärahoitusta. Perussuomalaiset katsoo, että nykyinen puoluetuki olisi riittävä kattamaan myös uuden aluevaltuustotason, eikä puolueiden lisärahoitukselle ole akuuttia tarvetta.
Iltalehden puoluejohtajien vaalitentissä tänään perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra painotti, että sote-uudistusta tehtäessä vähäiset resurssit tulisi kohdistaa oikealla tavalla.
– Nyt uudistus tulee lisäämään sekä virkamiesten että poliittisten läänitysten ja puolueille suunnatun tuen määrää. Kyse ei ole pikkurahoista, sillä arvioiden mukaan pelkästään aluevaltuustoryhmien tukemiseen menisi vuosittain yli kahdeksan miljoonaa euroa.
– Päälle tulevat kokouspalkkiot, jotka nekin ovat paisumassa. Lisäksi, kun yhdistetään sairaanhoitopiirejä ja kuntien palveluita, niin hallinto ja virkamiehet eivät suinkaan ole vähenemässä vaikka uusia on tulossa. Ympärille jää siis turhaa hallinnollista ja poliittista mössöä, Purra sanoi.
Vihreät: Asiantuntijatieto maksaa rahaa
Pääministeri Sanna Marinin hallitus nosti heti aloittaessaan kaksi vuotta sitten puoluetukia 29 miljoonasta eurosta 35,6 miljoonaan euroon. Muutama tunti sitten Iltalehden tentissä saman hallituksen puolueiden edustajilta kuultiin vuolassanaisia perusteluja, miksi rahaa tarvitaan nyt lisää.
Vihreiden Iiris Suomela oli sitä mieltä, että aluevaltuustot ratkovat isoja ongelmia, joiden selvittämisessä avuksi tarvitaan asiantuntijatietoa esimerkiksi mielenterveyskriisien ja lastensuojelukriisin ratkaisemiseksi, ja asiantuntijatieto maksaa rahaa.
– Perussuomalaisilla ei ole konkreettisia ratkaisuja ongelmiin, Suomela sanoi.
– Puoluetukiko on se ratkaisu? Purra ihmetteli vastaukseksi.
Saarikko puolusteli hillotolpparahoja
Keskustalle aluehallinto on pitkäaikaisen haaveen toteutuminen. Ei siis ihme, että puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko asettui vahvasti puolustamaan uusia ”hillotolpparahoja”.
Saarikko jopa kimpaantui Purran kritiikistä ja siitä, että puolueiden uusi rahoitus kyseenalaistettiin. Saarikolle kerta ei ollut ensimmäinen ja tuskin viimeinenkään.
Saarikko vetosi perustuslakivaliokuntaan, joka on edellyttänyt, että alueille on tultava vaaleilla valitut päättäjät. Saarikko ei kuitenkaan kertonut, miksi puoluetuki ei enää riitä. Kepujohtaja vain ihmetteli, onko rahan jakaminen väärin ja eikö kansanvalta saisi maksaa.
Saarikko vaati Purralta, että Purra linjaisi perussuomalaisten kaikkien piirien kieltäytyvän rahoista.
Purra sanoi pitävänsä hämmentävänä sitä, että kun hallitus luo sote-uudistuksen, jota oppositio on kritisoinut ja kun perussuomalaiset on nostanut esille yhden asian, jota puolue ei kannata, asia käännetään poliittisessa retoriikassa niin, että perussuomalaisten tulisi asiasta erityisesti luopua.
– Saammeko sitten samalla luopua verojen maksuista tai tietyistä sosiaalietuuksista kun olemme arvostelleet niitä? Te itse olette tehneet tämän uudistuksen, joten tämä ei ole erityisesti perussuomalaisten ongelma.
– Me olemme puolueena antaneet neuvottelijoille jo syksyllä ohjeet vastustaa näitä rahoja, neuvotella niitä alemmiksi ja jättää eriäviä mielipiteitä, Purra sanoi.
Miljoonat ovat Marinille ”hiekanjyviä”
Pääministeri Marinin mielestä keskustelu uusista puoluerahoista on ”populistista”.
– Tämä (uusi rahoitus) on niin pieni hiekanjyvä tästä kokonaisbudjetista.
Marin kuitenkin yllättäen myönsi, että uudessa rahoituksessa kyse tosiasiallisesti olisi puoluetuen lisäyksestä.
– Minun mielestäni nämä aluevaltuutetut ja valtuustoryhmät ansaitsevat puoluetukea. He ansaitsevat tukea siihen, että he voivat kohdata kansalaisia ja järjestää toimintaansa järkevästi. Minun mielestäni se on oikein, Marin sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hillotolpparaha aluevaalit aluevaltuustot Iiris Suomela resurssit verovarat kustannukset Annika Saarikko Riikka Purra Puoluetuki Sanna Marin perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Leena Meri: Kansalaiset kärvistelevät sähkö- ja polttoainelaskujensa kanssa – ”Kylmäsydäminen kepu kehottaa menemään sossuun”
Hyvinvointialueiden valtuustoryhmille ylimääräistä hillotolpparahaa jopa 6 000-10 000 euroa per valtuutettu – suurista puolueista ainoastaan perussuomalaiset vastustaa: “Piilopuoluetukea”
Jopa 72 000 koulutettua sote-ammattilaista vaihtanut alaa heikon palkan ja huonojen työolojen vuoksi – hallituksen vastaus: Haetaan osaajat ulkomailta
Mäkelä: Hallitus teki arvovalinnan viedessään miljardeja euroja ulkomaille – ”Ne rahat voitaisiin käyttää suomalaisten hoitoon”
Puolueiden saama tuki paisuu sote-uudistuksessa – Purra: Raha tulee valumaan vaali- ja kampanjatoimintaan
Purra: Sote-sektorille ei ole laittaa enempää resursseja, jos niitä ei oteta ensin jostain muualta pois – ”Suomessa on rahaa, se vain menee tällä hetkellä vääriin kohteisiin”
Pääministeri Marin hoitajapulasta: ”Tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa” – Purra: ”Jätetään taloudellisesti haitallinen maahanmuutto pois”
Purra: Äänestysaktiivisuuden alhaiseksi jääminen ei haittaisi useimpia puolueita – ”Kansalaisten aktiivisesta passivoittamisesta on valitettavasti hyötyä monille”
Suomalainen hyötyy koko ajan yhä vähemmän maksamistaan veroista
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää