PS ARKISTO
Purra: Kaikille avoin sosiaaliturva ei ole nykypäivää – perustuslakia uskallettava tarkastella
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra peräänkuuluttaa keskustelua Suomen perustuslain soveltumisesta nykypäivän maailmaan, jossa haasteet ovat erilaisia kuin lakia säädettäessä parikymmentä vuotta sitten.
Riikka Purran mukaan perustuslaista keskustelu on Suomessa tiukasti rajattua. Perustuslakia ei sovi kyseenalaistaa ja oikeastaan siitä ei ole hyvä edes keskustella, mikäli sattuu olemaan ”väärää” poliittista mieltä.
– Mikäli joku julkeaa esittää kriittisiä arvioita tai edes pohdiskelevia kysymyksiä perustuslaista ja sen ilmeisistä merkillisyyksistä, hänet yleensä asetetaan naurunalaiseksi tai haukutaan muulla tavoin. Keskustelu vaikuttaakin enemmän siltä, että kyseessä olisi jokin pseudouskonnollinen opinkappale, joka on taivaasta tippunut iankaikkinen totuus. Keskustelu on sallittu ainoastaan perustuslakiasiantuntijoille, jotka muuten kaikki ovat myös poliittisesti samaa mieltä, Purra ihmettelee.
– Kyse on kuitenkin maallisen valtion laista, oikeussäädöksestä, joka on syntynyt kuten muutkin lait, vaikkakin hitaammassa järjestyksessä. Kuten muihinkin lakeihin, siihen on vaikuttanut ympäröivä maailma, toimijoiden arvot ja politiikka, erilaisten asiantuntijoiden näkemykset ja maailmankuva, Purra muistuttaa.
Talous ei kestä siirtolaisuutta kehitysmaista
Purra huomauttaa, että aivan kuten perustuslain uudistuksen yhteydessä lukuisat asiantuntijat näkivät, että vanha perustuslaki ei enää vastaa muuttunutta maailmaa, voi saman argumentin esittää tänäänkin. Esimerkiksi siirtolaisuuden paine on aivan erilainen kuin kaksikymmentä vuotta sitten.
Suomen perustuslaki antaa konkreettisia oikeuksia kaikille ihmisille, jotka pääsevät Suomen rajojen sisäpuolelle. Laissa puhutaan useassa kohdassa ”kaikista” ihmisistä, ei kansalaisista.
– Kaikille avoin sosiaaliturva on yksi esimerkki asioista, jotka eivät enää vaikuta tarkoituksenmukaisilta. Sen paremmin maamme talous kuin muutkaan rakenteet eivät kestä laajamittaista siirtolaisuutta kehitysmaista, varsinkin kun tiedämme, että nimenomaan humanitaarisen maahanmuuton lähtömaat ovat niitä, joista tulevat ihmiset eivät keskimäärin integroidu tai työllisty. Sosiaaliturva toimii myös vetotekijänä, Purra sanoo.
Sosiaaliturva kuuluu suomalaisille
Purran mukaan kansanedustajien ja muiden toimijoiden on välttämättä voitava osallistua keskusteluun siitä, keille suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ja suomalaisten kustantama sosiaaliturva on tarkoitettu.
– Se, että ne ovat nykyisessä perustuslaissamme tarkoitettuja kaikille, on valinta eikä mikään perustuslakiin määritelmällisesti kuuluva seikka. Suomeen nimenomaan haluttiin ”kansainvälinen” perustuslaki, joka lisää perusoikeuksia ja julkiseen valtaan kohdistuvia toimintavelvoitteita, nojaa vahvasti ihmisoikeusajattelulle eikä tee eroa kansalaisen ja ei-kansalaisen välille, Purra sanoo.
– Perussuomalaisten mielestä suomalainen sosiaaliturva kuuluu suomalaisille, ja meidän pitäisi siirtyä asumisperustaisesta sosiaaliturvasta kansalaisuusperustaiseen sosiaaliturvaan, samalla kun maahanmuutto- ja kansalaisuussäädöksiä merkittävästi kiristetään. Mikäli tämä ei ole mahdollista ilman perustuslain muutoksia, sitten on toimittava niitä tavoitellen. Ei tämä ole mitään metafysiikkaa. Muutokset edellyttävät poliittisia päätöksiä ja ovat mahdollisia, mikäli riittävän moni on niihin valmis.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kehitysmaat siirtolaiset suomalaiset Riikka Purra Sosiaaliturva perussuomalaiset Perustuslaki talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Uusi siirtolaiskriisi uhkaa – perussuomalaisten Halla-aho ja Purra: Näin Suomen pitää toimia
PS:ltä kyselytunnilla pitkä lista toimenpiteitä laittoman siirtolaisuuden ehkäisemiseksi – hallitukselta ei vastakaikua
Perussuomalaiset välikysymyksessään: “Suomen on ajettava EU:n sisärajatarkastuksia ja hylättävä toisesta jäsenmaasta tulevien turvapaikkahakemukset”
Kokoomus kannattaa vapaata liikkumista EU-alueella, perussuomalaiset ei – Halla-aho: Vapaata liikkuvuutta ei ole tarkoitettu mahdollistamaan rajat ylittävää rikollisuutta tai laitonta muuttoliikettä
Purra: Olen huolissani tavallisen keskiluokan veronmaksuhalukkuudesta
Halla-aho: Suomi ei ole osaajien ykköskohde maailmalla – “Hallitus pyrkii tuomaan matalapalkkaisia, vähän koulutettuja ulkomaalaisia työntekijöitä tekemään huonosti palkattua työtä”
Kokoomusedustaja Juhana Vartiainen myönsi MTV:n haastattelussa: Turvapaikanhakijat ovat tottuneet elämään toimeentulotuella
Oppositiojohtajat Halla-aho ja Orpo väittelivät ihmisoikeuksista ja maahanmuutosta: ”Oikeus tulla Suomeen ja asettua tänne elätettäväksi veronmaksajien rahoilla ei ole mikään ihmisoikeus”
Maahanmuutto romahti ja palautukset jäissä Ruotsissa – viraston väki muihin töihin
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.