

Riikka Purran mielestä Suomi ei tarvitse sosiaaliturvaan tukeutuvaa työperäistä maahanmuuttoa. Annika Saarikko ja Sanna Marin liputtavat kaikenlaisen maahanmuuton puolesta. / LEHTIKUVA
Purra: Jos työn kannustimet olisivat kunnossa, ei olisi tarvetta työperäiselle maahanmuutolle EU:n ulkopuolelta
Vaikka Suomessa on satojen tuhansien tekijöiden työvoimareservi, silti sekä vihervasemmistohallituksen että kokoomuksen mielestä Suomeen tarvitaan nyt runsaasti matalapalkkamaahanmuuttoa EU:n ulkopuolelta. Perussuomalaiset korjaisi mieluummin työn kannustavuusongelmat Suomessa.
Valtiovarainministeriön (VM) tuoreen arvion mukaan talouden kasvu uhkaa hidastua ensi vuotta kohti kuljettaessa ja julkisen talouden epätasapaino alkaa syvetä. Kiihtyvä inflaatio hidastaa talouskasvua.
Kestävyysvajeella viitataan julkisen talouden kääntymistä alijäämäiseksi tilanteessa, jossa työikäinen väestö ei pysty kustantamaan julkisten palvelujen kasvavaa tarvetta.
VM:n arvion mukaan julkisyhteisöjen menojen ja tulojen rakenteellinen epätasapaino on mittava, eikä julkisen talouden rahoitus ole kestävällä pohjalla pitkällä aikavälillä. Kestävyysvajeen arvioidaan olevan nyt 3,0 prosenttia suhteessa bkt:hen eli noin 9 miljardia euroa vuoden 2026 tasolla mitattuna.
Suomessa yli 33 000 ulkomaalaista työtöntä työnhakijaa
Kestävyysvajetta voidaan kuroa umpeen rakenteellisilla uudistuksilla, kuten kasvua vauhdittavilla investoinneilla, sääntelyn keventämisellä ja kannustinloukkujen poistamisella. Toinen keino on leikkaukset.
Helsingin Sanomien paneelikeskustelussa eilen eduskuntapuolueiden puheenjohtajilla oli hyvin erilaisia näkemyksiä kestävyysvajeen nujertamiseksi.
Erityisen hämmentävää on, että sekä hallituspuolueiden että toisen pääoppositiopuolueen kokoomuksen mielestä Suomeen tarvittaisiin nyt runsaasti lisää työperäistä maahanmuuttoa, vaikka Suomessa jo on valmiiksi satojen tuhansien työttömien suomalaisten reservi.
Lisäksi Suomessa on yli 33 000 ulkomaalaista työtöntä työnhakijaa, joten työperäisen maahanmuuton huutaminen apuun ei ole uskottavaa.
Vihreät ottaisi koko maailman kylään
Vihreiden Maria Ohisalon mielestä ulkomailta Suomeen tulijoilta ei tarvitsisi edes edellyttää saatavuusharkintaa eli sen arviointia, tarvitaanko jonkin alan työntekijöitä ulkomailta vai löytyisivätkö osaajat jo valmiiksi kotimaasta.
– Tarveharkinnan poistokysymykset ovat akuutteja. On käytetty liikaa energiaa siihen, että on estetty ihmisiä tulemasta tänne, Ohisalo sanoi.
Vaikka Suomessa on satojen tuhansien työttömien työnhakijoiden reservi, pääministeri Sanna Marinin (sd) mielestä yksi talouskasvun suurimpia tulppia on työvoiman saatavuus.
Valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan työmarkkinoita pitää uudistaa voimakkaasti niin, että työmarkkinoille lisätään maahanmuuttajia.
– Työperäistä maahanmuuttoa pitää lisätä niin, että vielä tällä vaalikaudella laitetaan iso pyörä pyörimään.
Kokoomus täysin vihervasemmiston linjoilla
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo myötäili hallitusta. Orpollakaan ei ollut tarjota mitään keinoja, miten Suomessa jo olevat työttömät työllistettäisiin, vaan Orpo haali avuksi maahanmuuttajia.
– Me tarvitsemme paljon, moninkertaisesti lisää työperäistä maahanmuuttoa, Orpo hehkutti.
Perussuomalaisten Riikka Purra totesi, että Suomessa työn kannustimien pitää olla kunnossa.
– Ilman kasvua ja työllisyyttä asiat eivät ratkea. Työn kannustimien pitää kuitenkin olla kunnossa, mutta ne eivät ole. Siihen suurin syy on verokiila. Jos työn kannustimet olisivat kunnossa, ei olisi tarvetta työperäiselle maahanmuutolle EU:n ulkopuolelta, Purra sanoi.
Hän painotti, että Suomessa on ymmärrettävä sosiaaliturvaan nojaavan työvoiman vaikutukset julkiselle taloudelle.
– Emme voi ajatella, että on aina hyvä, jos kaikki tänne suostuvat tulevat tänne.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Saatavuusharkinta vihervasemmisto työttömät halpatyövoima Maria Ohisalo Kannustinloukut Työperäinen maahanmuutto Annika Saarikko Julkinen talous Riikka Purra Alijäämä Sanna Marin Petteri Orpo Talouskasvu Sosiaaliturva Kestävyysvaje Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Järkeä maahanmuuttopolitiikkaan – ”Suomessa oli elokuussa noin 33 000 ulkomaalaista työtöntä työnhakijaa”

Vihreät vaatii Suomeen EU:n ulkopuolelta lisää halpatyövoimaa tekemään hoitoalan työt – perussuomalaiset vastustaa jyrkästi

RKP yritti kuittailla perussuomalaisille ja viestitti somessa haluavansa tehdä koko Suomesta Närpiön – ei ehkä olisi kannattanut

Vieraskielisyys yhä olennaisempi tekijä huono-osaisuuden ja eriarvoisuuden taustalla – ”Kouluttamattoman työvoiman haaliminen kehitysmaista on suuri virhe”

Vihervasemmisto vaatii Suomen kuntiin lisää maahanmuuttajia tekemään työt – perussuomalaiset laittaisi ammatillisen koulutuksen kuntoon ja suomalaiset töihin

Peltokangas: Hallitus on täysin vauhtisokea velanotossaan ja lappaa kansalaisten veroeuroja holtittomasti sinne tänne

Vihreät hinkuu Suomeen lisää halpatyövoimaa, kokoomus komppaa vieressä – perussuomalaiset haluaa korjata työn kannustimia ja muita järjestelmätason ongelmia

Perussuomalaiset on valmis purkamaan kannustinloukkuja veronalennuksilla: Suomessa on tultava toimeen palkalla ilman tulonsiirtoja
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.