Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Purra ja Tavio: Hallitukselta veronmaksajien selkänahasta revittävä vaalibudjetti – itse sähkön hintaan ei vaikutusta eikä edes haitallisista valtion menoista tingitä

01.09.2022 |14:39

Perussuomalaisissa ollaan pettyneitä hallituksen budjettiriihen ratkaisuihin, joilla hallitus pyrkii suitsimaan sähkön hintakriisiä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toteaa, ettei hallitus tuonut mitään itse sähkön hintaan vaikuttavia toimia.

– Olemme vuoden puhuneet näistä asioista ja tuoneet pöydälle ratkaisuehdotuksia, joilla juuri sähkön hintaan voitaisiin puuttua. Olemme vaatineet kotimaisen turpeen hyödyntämistä. Sen käytön hallitus ajoi alas holtittomasti. Olemme esittäneet sähkömarkkinoiden hinnanmuodostuksen uudistamista. Nämäkin ehdotukset ovat kaikuneet kuuroille korville Suomessa, vaikka muissa EU-maissa vastaavia toimia harkitaan. Olemme vaatineet täyttä tehoreservin käyttöönottoa, mutta tässäkin asiassa hallitus vastoin asiantuntijoiden näkemystä väitti, ettei se auttaisi, Riikka Purra luettelee.

Päästöoikeuksien lisääminen oli julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hallituksen keinovalikoimassa hetken, mutta hallitus luopui asian edistämisestä.

– Tuskin se aito esitys olikaan. Hallitushan on toiminut täysin päinvastoin ja kirittänyt komissiota yhä kovempiin vähennyksiin, Purra muistuttaa.

Perussuomalaiset teki esityksen päästöoikeuksien lisäämisestä jo viime syksynä, mutta esitys ei saanut vastakaikua miltään puolueelta. Tämänhetkisessä kriisitilanteessa oikeuksien lisääminen ei enää riittäisi ja siksi perussuomalaiset on esittänyt koko päästökaupan keskeyttämistä.

Velkaantuminen vain syvenee

Purran mukaan hallitus on tehnyt vaalibudjetin, jossa kaikki hallituksen toimet ovat tukia ja veronalaennuksia.

– Kaikki nämä revitään lopulta veronmaksajan selkänahasta samalla, kun hallitus tekee liki 10 miljardin alijäämän ensi vuonna. Tällainen julkisen talouden tilanne on tulevaisuudessa erityisen vakava uhka pienituloisille, jotka tarvitsevat tukia ja palveluita.

– Hallitus ei ole koko kautensa aikana onnistunut säästämään, niin ei se sitä tee viimeiseenkään budjettiin. Alijäämä valtava ja velkaantuminen vain syvenee. Akuutti tilanne ymmärrettävä, mutta hallitus ei edelleenkään tee minkäänlaista priorisointia valtion menoihin, kuten perussuomalaiset ovat vaatineet. Hallitus jakaa edelleen rahaa holtittomasti haitallisiin ja hyödyttömiin menoihin, Purra toteaa.

Keskusta hyväksyy päättömän tuhlailun

Purra muistuttaa myös korkomenoista, joiden uhkaavaan kasvuun hallitus ei ole suostunut reagoimaan mitenkään.

– Korkojen nousu ei voi olla yllätys ja olemme varoittaneet tästä. Sanna Marinin hallituksen jäljiltä otamme nyt lainaa maksaaksemme edellisten lainojen korkoja – ja velkamäärä vain paisuu.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio tiivistääkin ongelman siihen, että tämän hallituksen aikana valtio on velkaantunut jopa 40 prosenttia lisää tinkimättä menoista käytännössä lainkaan.

– On käsittämätöntä, että jopa keskustapuolue valtiovarainministerin pallilla mahdollistaa vihervasemmiston päättömän tuhlailun, Tavio kuittaa.

Pohjoisessa on puhdasta energiaa

Sähkön arvonlisäveroa hallitus on alentamassa perussuomalaisten esityksen mukaisesti, josta Purra on tyytyväinen, mutta tämäkään ei vaikuta itse sähkön hintaan. Perussuomalaiset on vaatinut sähkön verotuksen alentamista viime syksystä asti.

– Meillä vesi-, ydin- ja tuulivoima sekä muut uusiutuvat polttoaineet kattavat suuren pääosan tuotannosta ja yli 80 prosenttia suomalaisten sähköstä on päästötöntä.

Perussuomalaiset on esittänyt maanantaina, että kotimainen ja pohjoismainen puhdas sähkö on myytävä kuluttajille kohtuuhinnalla, tarvittaessa pörssin ohi.

– Sähkömarkkinalaki edellyttää kohtuuhintaisen sähkön tarjoamista kuluttajille. Pörssisähkön hinnoittelu ei ole luonnon laki, joten sitä on muutettava niin, ettemme maksa laskuissamme saksalaisten virheitä, Purra korostaa.

Purra huomauttaa, että puhtaan energian tuotantohinta ei Suomessa ole kasvanut mihinkään. Suomalainen ei vain hyödy siitä mitään, vaan hinta muodostuu Keski-Euroopassa, jossa sähkö tuotetaan jopa 13 kertaa ”likaisemmin”.

Kaikki voimalaitokset käyttöön

Perussuomalaiset vaatii edelleen, että akuuttia kriisiä helpotetaan ottamalla käyttöön kaikki tehoreservit käynnistämällä kaikki seisovat voimalaitokset Suomessa.

– Jokainen megawatti on nyt otettava talveksi käyttöön alentamaan hintoja ja ylipäätään turvaamaan sähkön saannin, Purra huomauttaa.

Tavio lisäksi esittää akuuttina toimenpiteenä, että valtio kompensoi kohtuullisen hinnan ylittävän osan sähkölaskusta niin, että maksu hoidetaan heti. Tavio korostaa, että hallituksen esittämä veronpalautusjärjestelmä ei auta, jos rahaa laskun maksamiseen ei kerta kaikkiaan riitä.

– Ei apu vuoden päästä veronpalautuksena paljon lämmitä. Järjestelmän tulee olla vastaava kuin Norjassa. Kun norjalaisen sähköstään maksama hinta nousee yli 70 äyriin (0,072 euroa) kilowattitunnilta, valtio kompensoi ylittävästä hinnasta 90 prosenttia syyskuun alusta lukien. Vastaava tarvitaan Suomeen akuutin kriisin helpottamiseksi, Tavio toteaa.

Duunarit ja yrittäjät jätettiin pulaan

Tavio korostaa, että tässä tilanteessa syvässä suossa ovat keskituloiset duunarit ja yrittäjät, jotka eivät saa pienituloisten välittömiä tukia.

– Mallimme auttaisi työssäkäyvää väestöä selviämään, mutta vihervasemmistolta ei sympatiaa näille ihmisille löydy.

Tavio huomauttaa, että myös muiden lämmitystapojen hinnannousu tulisi huomioida. Hallituksen toimet ovat Taviolle pettymys sähkön arvonlisäveron vähennystä lukuun ottamatta.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
4.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää