YLE AREENA
Purra ja Halla-aho Ylellä: Perussuomalaiset ei pyri miellyttämään vastustajiaan – ”Meillä on erittäin hyvä, johdonmukainen linja ja vielä paljon tekemistä”
Yle haastoi maanantain tv-tentissä perussuomalaisten puheenjohtajia Jussi Halla-ahoa ja Riikka Purraa puolueen tekemistä ratkaisuista, feminismistä ja sananvapaudesta.
Perussuomalaisten puheenjohtajalta Jussi Halla-aholta kysyttiin maanantaina Ylen A-Studiossa yllättäen näkemystä feminismiin. Halla-aho määritteli, että feminismi on muuttunut joustavaksi käsitteeksi, jonka merkitys vaihtelee asiayhteydestä riippuen.
– Joidenkin mielestä se tarkoittaa miesten ja naisten välistä tasa-arvoa, tässä mielessä kuka tahansa meistä varmaan ilmoittautuu feministiksi. Käytännössä toki tiedämme, että poliittinen feminismi menee pidemmälle, se ei keskity pelkkään sukupuolten tasa-arvoon käytännön asioissa, vaan pikemminkin lietsoo jonkinlaista identiteettiin perustuvaa sotaa sukupuolten välille.
– Tässä merkityksessä perussuomalaiset ilman muuta on antifemninistinen puolue, Halla-aho sanoi.
Perussuomalaiset ei osallistu identiteettisotaan
A-Studion juontaja kysyi Halla-aholta, onko perussuomalaiset identiteettisodan toinen osapuoli.
– Me emme osallistu tähän sotimiseen, Halla-aho vastasi.
Hän korosti, että perussuomalaisten ohjelman ytimessä ovat sellaiset yhteiskunnalliset ilmiöt ja ongelmat jotka ovat pitkälti sukupuolineutraaleja.
– Toisin sanoen: suurin osa yhteiskunnan ongelmista koskettaa kaikkia ihmisiä riippumatta heidän sukupuolestaan, Halla-aho totesi.
Ideologinen feminismi liikkunut kauas tasa-arvosta
A-Studiossa perussuomalaisia edusti myös puolueen 1. varapuheenjohtaja Riikka Purra, joka kertoi, että nuorempana hän oli feministi.
– Olen elänyt lapsuuteni pääasiassa kahdestaan äidin kanssa, ja minut on pienestä saakka opetettu siihen, että ”pidä puolesi, pärjäät ja voit tehdä mitä haluat”. Ymmärsin feminismin sillä tavalla, että naisten oikeudet ovat tärkeitä, mies ja nainen ovat tasa-arvoisia ja että Suomessa on hyvä olla.
Myös Purra moittii nykyistä, ideologista feminismiä siitä, että se on liikkunut hyvin kauas tasa-arvon ajatuksesta.
– Nykyinen feminismi lähestyy maailmaa eräänlaisen uhrinäkemyksen kautta. Se asettaa naisen tiettyyn uhripositioon, kuten monia muitakin vähemmistöjä. Nykyinen feminismi näkee, että olemme rakenteissa tapahtuvan syrjinnän, maskuliinisen tai patriarkaalisen väkivallan uhreja.
– Ei ole oikein muita vaihtoehtoja kuin joko ottaa uhriasema tai sitten jollain räväkällä, konventioita rikkovalla tavalla haastaa kaikki. Itse en näe tätä merkitykselliseksi asiaksi. Miesten ja naisten välillä on tiettyjä erilaisia standardeja, näin osin tulee ollakin. Ongelmia tulee tietysti ratkoa, mutta tämä nykyinen feminismi ei ole myöskään minun feminismiäni, Purra sanoi.
Perussuomalaiset on ruohonjuuritason liike
Perussuomalaiset erotti äskettäin kansanedustaja Ano Turtiaisen eduskuntaryhmästään. Purra taustoitti asiaa toteamalla, että perussuomalaisilla on poliittisia painopisteitä ja tavoitteita, jotka kuvaavat sitä, miten puolue haluaa muuttaa ja parantaa Suomea.
– Turtiaisen twiitti ei edistänyt tavoitteitamme, eikä kuvastanut puolueemme linjaa. Se oli vain kansanedustajalta huonoa harkintaa osoittava twiitti. Koska aiemmat puuttumiset vastaavaan some-toimintaan eivät ole tuottaneet tulosta, ryhmä oli sitä mieltä, että nyt oli tällaisen rangaistuksen aika.
Halla-aho myönsi, että perussuomalaisilta on joskus kuultu harkitsemattomia möläytyksiä aiemminkin. Halla-ahon mukaan se pitkälti johtuu siitä, että perussuomalaiset on ruohonjuuritason poliittinen liike.
– Meille tulee politiikan ulkopuolelta paljon tavallisia ihmisiä, jotka eivät välttämättä tunne politiikan perinteisiä käytöstapoja. Virheitä on tapahtunut, mutta niistä pitää ottaa opiksi.
Kansanedustajilla laajennettu sananvapaus
Halla-aholta kysyttiin vielä kansanedustaja Juha Mäenpään eduskunnassa pitämästä, poliisitutkintaan johtaneesta puheenvuorosta. Mäenpäätä ei erotettu eduskuntaryhmästä.
Halla-aho korosti, että on mahdotonta vetää rajoja sille, minkä sanominen on moraalisesti tai eettisesti oikein.
– Me kuitenkin pidämme kestämättömänä sellaista tilannetta, jossa kansanedustajien sananvapautta aletaan perustuslain pääsäännöstä poiketen rikkomaan, koska tälle tielle ei ole loppua.
Purra sanoi, että perussuomalaisista tuskin on tulossa sen tyylistä salonkikelpoista puoluetta, jota perussuomalaisten poliittiset vastustajat ehkä haluaisivat.
– Emme me toisaalta haluakaan sellaiseksi päästä. Olemme 25-vuotias puolue ja virheistä tulee oppia. Meillä on erittäin hyvä, johdonmukainen linja ja meillä on vielä paljon tekemistä. Kykenemme varmasti olemaan näissä asioissa kriittisiä ja puhumaan kovaa, vaadittavalla tavalla, mutta me voimme myös välttää typeryyksiä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vastustajat salonkikelpoisuus Ano Turtiainen Kritiikki Riikka Purra Feminismi Juha Mäenpää Sananvapaus Yle Eduskuntaryhmä perussuomalaiset Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kahdesta hallituspuolueesta syydetään rankkaa vihapuhetta yksityishenkilön niskaan – Eva Biaudet osallistuu yksityishenkilön seksuaalisuuden julkiseen ivaamiseen – “Erityisen raukkamaista”
Antikainen: Rinteen lupaus vappusatasesta pelkkää sanahelinää
Poliisi tutkii valekuolleen irakilaisen turvapaikanhakijan juttua – vihreän sisäministerin suu meni suppuun eduskunnassa
Hallitus junaili terroristit Suomeen salaa – PS: Ministerit valehtelevat, virkamiehet valehtelevat, kaikki valehtelevat, jotta maahan saa tuotua Isis-liikkeeseen kuuluvia ihmisiä!
Halla-aho: Jos EU ei pysty suojelemaan jäsenmaitaan haittamaahanmuutolta eikä anna keinoja ratkaista ongelmia kansallisesti, se on vapaan liikkuvuuden ja unionin loppu
Eduskunnan kyselytunnista tuli ministerien väistelytunti – kansanedustajien kysymyksiin ei tule vastauksia, aikaa palaa turhaan jaaritteluun: ”Kiitoksia kysymyksestä”
Perustuslakivaliokunnan perussuomalaiset jäsenet: Syytelupaa ei pidä myöntää kansanedustaja Mäenpään tapauksessa
Eduskunta ei antanut suostumusta Mäenpään syyttämiseksi
Mäenpää huolestunut sananvapaustilanteesta: ”Demokratia ei voi toimia, jos erilaisten mielipiteiden esittämistä ei sallita”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää