Artikkeli kuva

Perussuomalaisten teettämässä kyselyssä yli 75 prosenttia olisi valmis panostamaan ilmastotalkoisiin enimmillään 100 euroa vuodessa.

Purra: Ilmastobarometrin tulokset ristiriitaisia – ”Kukaan ei ole valmis puhumaan rahasta”

18.03.2019 |13:06

Maanantaina julkaistiin Ilmastobarometri 2019 -kansalaiskyselyn tulokset. Valtionhallinnon ilmastoviestinnän ohjausryhmän tilaamassa ja TNS Gallupin tekemässä kyselyssä suomalaisilta kysyttiin, mitä he ajattelevat ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja ratkaisuista. Tulokset ovat hyvin ilmastomyönteisiä.

Barometrin mukaan ilmastonmuutoksen hillinnän ja vähäpäästöisen yhteiskunnan kehittämisen tulee olla seuraavan hallituksen kärkiteema. Lähes puolet vastanneista on sitä mieltä, että fossiilisten polttoaineiden sekä lihan ja maitotuotteiden veroja pitää nostaa. Barometrin mukaan suurin osa ihmisistä on sitä mieltä, että poliitikkojen pitää tehdä asian eteen enemmän, mutta että he eivät uskalla, koska se vaarantaisi heidän uudelleenvalintansa.

Miksi puolueet tulevat perussuomalaisten linjoille?

Tiedekulmassa järjestetyssä puolueiden paneelissa perussuomalaisia edusti poliittinen suunnittelija Riikka Purra. Hän ei ole vakuuttunut barometrin tuloksista:

– Tuloksissa on selkeä sisäinen ristiriita, kuten hyvin usein tällaisista asioista kansalaisilta kysyttäessä. Mikäli niin moni oikeasti olisi näin ilmastomyönteinen, poliitikkojen nimenomaan kannattaisi myös uudelleenvalintansa varmistaakseen olla yhtä ilmastomyönteisiä. Näin ei kuitenkaan ole. Mitä lähemmäksi vaalit tulevat, sitä enemmän puolueet irtaantuvat esimerkiksi sopimistaan ilmastotyöryhmän linjauksista.

Purra viittasi paneelissa torstain Yleisradion puheenjohtajapaneeliin, jossa kokoomus, keskusta, demarit ja jopa vasemmistoliitto peruivat ja selittelivät aiempia ilmastomyönteisiä kantojaan.

– Kovasti suuret puolueet tuntuivat nyökyttelevän perussuomalaiselle linjalle. Olemme tässäkin asiassa johdonmukaisia eikä meidän tarvitse muuttaa mielipiteitämme ja tavoitteitamme sen mukaan, missä puhutaan tai kuka puhuu, Purra sanoo.

Perussuomalaiset on ainoa puolue, joka irtaantui ilmastotyöryhmän neuvotteluista.

Luvassa posketon hintalappu

Ilmastobarometrin tulokset antavat myös erittäin positiivisen kuvan siitä, mihin kansalaiset ovat valmiita. Melkein puolet sanoo vähentäneensä autoilua ilmaston takia. 40 prosenttia sanoo vähentäneensä lentomatkailua. Noin puolet sanoo vähentäneensä sekä tavaroiden ostamista että sähkönkulutusta ilmastosyistä.

– Kyselyiden psykologia on sellainen, että ihmiset liioittelevat. Monet muut tutkimukset ja selvitykset ovat saaneet toisenlaisia tuloksia. Kun perussuomalaiset tilasi TNS Gallupilta kyselyn, jossa tiedusteltiin selkeitä euromääriä, joita kansalaiset ovat valmiita panemaan ilmastotoimiin, tulos oli hyvin erilainen, Purra kertoo.

Perussuomalaisten tilaaman kyselyn perustella yli viidennes suomalaisista ei ole valmis laittamaan euroakaan ilmaston hyväksi. Yli 75 prosenttia on valmis panostamaan enimmillään 100 euroa vuodessa.

– Mikäli ilmastotoimet esimerkiksi punavihreällä hallituksella ovat sellaisia kuin nämä puolueet nyt väittävät, lasku jokaiselle suomalaiselle tulee olemaan huomattavasti paljon suurempi kuin tuo 100 euroa, Purra toteaa.

– Ilmastobarometrissa ei kysytty riittävän konkreettisesti hintaa eikä maksuhalua. Paneelissa esimerkiksi vihreiden Emma Kari väitti, että Suomi tukee tällä hetkellä ilmaston tuhoamista. Tosiasia tietysti on, että Suomi tukee esimerkiksi vientiteollisuutta, jolla taas on valtava vaikutuksensa meidän kaikkien hyvinvointiin, Purra selittää.

Kiina vastuuseen ja metsää Afrikkaan

Perussuomalaisilla on paljon konkreettisia näkemyksiä siitä, miten ilmastoon vaikutetaan. Puolueen ympäristöpoliittisten linjausten mukaan suomalainen tehtaanpiippu on ympäristöteko. Erityisen saastuttavista maista tuotaville tuotteille pitäisi saada hiilitulli. Ydinvoima on välttämätöntä, mikäli päästöttömästä energiantuotannosta halutaan edes puhua.

– Kaikkien siis pitää puhua ilmastosta, mutta kukaan ei ole valmis puhumaan rahasta tai edes siitä, miten ilmastoon oikeasti vaikutetaan. Kyse on globaalista ongelmasta, ja se, että Suomi sahaa oman oksansa, ei vaikuta asiaan mitenkään. Kiina ja muut saastuttajat vastuuseen ja vaikka metsitystä Afrikkaan – jotakin muuta kuin lihaveroa, autokieltoa, utopistisia sähköautotavoitteita ja ihmisten syyllistämistä, Purra lataa.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää