Perussuomalaisten teettämässä kyselyssä yli 75 prosenttia olisi valmis panostamaan ilmastotalkoisiin enimmillään 100 euroa vuodessa.
Purra: Ilmastobarometrin tulokset ristiriitaisia – ”Kukaan ei ole valmis puhumaan rahasta”
Maanantaina julkaistiin Ilmastobarometri 2019 -kansalaiskyselyn tulokset. Valtionhallinnon ilmastoviestinnän ohjausryhmän tilaamassa ja TNS Gallupin tekemässä kyselyssä suomalaisilta kysyttiin, mitä he ajattelevat ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja ratkaisuista. Tulokset ovat hyvin ilmastomyönteisiä.
Barometrin mukaan ilmastonmuutoksen hillinnän ja vähäpäästöisen yhteiskunnan kehittämisen tulee olla seuraavan hallituksen kärkiteema. Lähes puolet vastanneista on sitä mieltä, että fossiilisten polttoaineiden sekä lihan ja maitotuotteiden veroja pitää nostaa. Barometrin mukaan suurin osa ihmisistä on sitä mieltä, että poliitikkojen pitää tehdä asian eteen enemmän, mutta että he eivät uskalla, koska se vaarantaisi heidän uudelleenvalintansa.
Miksi puolueet tulevat perussuomalaisten linjoille?
Tiedekulmassa järjestetyssä puolueiden paneelissa perussuomalaisia edusti poliittinen suunnittelija Riikka Purra. Hän ei ole vakuuttunut barometrin tuloksista:
– Tuloksissa on selkeä sisäinen ristiriita, kuten hyvin usein tällaisista asioista kansalaisilta kysyttäessä. Mikäli niin moni oikeasti olisi näin ilmastomyönteinen, poliitikkojen nimenomaan kannattaisi myös uudelleenvalintansa varmistaakseen olla yhtä ilmastomyönteisiä. Näin ei kuitenkaan ole. Mitä lähemmäksi vaalit tulevat, sitä enemmän puolueet irtaantuvat esimerkiksi sopimistaan ilmastotyöryhmän linjauksista.
Purra viittasi paneelissa torstain Yleisradion puheenjohtajapaneeliin, jossa kokoomus, keskusta, demarit ja jopa vasemmistoliitto peruivat ja selittelivät aiempia ilmastomyönteisiä kantojaan.
– Kovasti suuret puolueet tuntuivat nyökyttelevän perussuomalaiselle linjalle. Olemme tässäkin asiassa johdonmukaisia eikä meidän tarvitse muuttaa mielipiteitämme ja tavoitteitamme sen mukaan, missä puhutaan tai kuka puhuu, Purra sanoo.
Perussuomalaiset on ainoa puolue, joka irtaantui ilmastotyöryhmän neuvotteluista.
Luvassa posketon hintalappu
Ilmastobarometrin tulokset antavat myös erittäin positiivisen kuvan siitä, mihin kansalaiset ovat valmiita. Melkein puolet sanoo vähentäneensä autoilua ilmaston takia. 40 prosenttia sanoo vähentäneensä lentomatkailua. Noin puolet sanoo vähentäneensä sekä tavaroiden ostamista että sähkönkulutusta ilmastosyistä.
– Kyselyiden psykologia on sellainen, että ihmiset liioittelevat. Monet muut tutkimukset ja selvitykset ovat saaneet toisenlaisia tuloksia. Kun perussuomalaiset tilasi TNS Gallupilta kyselyn, jossa tiedusteltiin selkeitä euromääriä, joita kansalaiset ovat valmiita panemaan ilmastotoimiin, tulos oli hyvin erilainen, Purra kertoo.
Perussuomalaisten tilaaman kyselyn perustella yli viidennes suomalaisista ei ole valmis laittamaan euroakaan ilmaston hyväksi. Yli 75 prosenttia on valmis panostamaan enimmillään 100 euroa vuodessa.
– Mikäli ilmastotoimet esimerkiksi punavihreällä hallituksella ovat sellaisia kuin nämä puolueet nyt väittävät, lasku jokaiselle suomalaiselle tulee olemaan huomattavasti paljon suurempi kuin tuo 100 euroa, Purra toteaa.
– Ilmastobarometrissa ei kysytty riittävän konkreettisesti hintaa eikä maksuhalua. Paneelissa esimerkiksi vihreiden Emma Kari väitti, että Suomi tukee tällä hetkellä ilmaston tuhoamista. Tosiasia tietysti on, että Suomi tukee esimerkiksi vientiteollisuutta, jolla taas on valtava vaikutuksensa meidän kaikkien hyvinvointiin, Purra selittää.
Kiina vastuuseen ja metsää Afrikkaan
Perussuomalaisilla on paljon konkreettisia näkemyksiä siitä, miten ilmastoon vaikutetaan. Puolueen ympäristöpoliittisten linjausten mukaan suomalainen tehtaanpiippu on ympäristöteko. Erityisen saastuttavista maista tuotaville tuotteille pitäisi saada hiilitulli. Ydinvoima on välttämätöntä, mikäli päästöttömästä energiantuotannosta halutaan edes puhua.
– Kaikkien siis pitää puhua ilmastosta, mutta kukaan ei ole valmis puhumaan rahasta tai edes siitä, miten ilmastoon oikeasti vaikutetaan. Kyse on globaalista ongelmasta, ja se, että Suomi sahaa oman oksansa, ei vaikuta asiaan mitenkään. Kiina ja muut saastuttajat vastuuseen ja vaikka metsitystä Afrikkaan – jotakin muuta kuin lihaveroa, autokieltoa, utopistisia sähköautotavoitteita ja ihmisten syyllistämistä, Purra lataa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lihavero suomalaiset Autoilu Riikka Purra Ydinvoima sähköauto Kiina ilmastopolitiikka perussuomalaiset Asuminen Energia Teollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ronkainen: Jättäkää lapset rauhaan ilmastovouhotukselta
Halla-aho herättelee äänestäjiä: “Politiikassa eletään nyt takinkääntöviikkoja – vain perussuomalaisten linja on selkeä ja pysyvä”
Putkonen: Ilmastopolitiikan kurittajien rivit harvenevat, kun päästötavoitteiden toimenpiteiden hintalappu valkenee suomalaisille
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää