MATTI MATIKAINEN
Purra: Hyvinvointialueet pitää ensi vuoden alussa saada toimimaan, kuntoon ja käyntiin liian vähällä rahalla – ”Perussuomalaisilla aluevaltuutetuilla koittaa vaikeat tehtävät”
Aluevaalien äänestysprosentti on 47,5. Varsinaisena vaalipäivänä äänestysprosentti oli 21, eli Suomen kaikkien aikojen ensimmäiset aluevaalit eivät juurikaan kiinnostaneet kansaa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra pitää matalaa äänestysaktiivisuutta huolestuttavana demokratian kannalta.
Riikka Purra katsoo, että näiden vaalien äänestysaktiivisuus on lähes demokratian irvikuva.
– Liian moni kansalainen näkee, että äänestämisestä ei ole hyötyä tai politiikasta ei ole hyötyä, joten monet protestoivat olemalla äänestämättä. Toiset, ehkä itse sotepalveluiden suurkäyttäjiä, eivät jaksa uskoa asioiden parantuvan.
– Enkä voi syyttää heitä. Vaaleissa ei juuri puhuttu oleellisimmista asioista. Puolueet keskittyivät lupailemaan ja luettelemaan hyviä kohteita eikä media ottanut heitä siitä kiinni. Kaikki eivät kuitenkaan ole huolissaan matalasta äänestysaktiivisuudesta, koska moni puolue hyötyy siitä, Purra sanoi eilisessä kiitospuheessaan.
Kiinnostamattomuuden ongelmaa korjaamaan perussuomalaiset on esittänyt kunta, alue- ja eduskuntavaalien yhdistämistä jatkossa.
– Toivon, että nekin puolueet, joita matala äänestysaktiivisuus suosi, voisivat harkita esitystä demokratian toteutumisen ja kansalaisten osallisuuden edistämisen takia.
Uudistuksen varjolla puolueille tukirahoja
Myös koronaepidemia haittasi vaalityötä, erityisesti perussuomalaisten kohdalla.
– Olemme aina olleet ykköstoripuolue, mutta nyt emme voineet lainkaan tehdä tärkeää vaalityötä monellakaan alueella. Kuulemme ehkä myöhemmin lisää siitä, onko omikronin nopea leviäminen itsessään vaikuttanut äänestystulokseen.
Perussuomalaiset vastusti alusta saakka soteuudistusta ja aluevaaleja.
– Uudistus ei mielestämme vastaa niihin ongelmiin, jotka vaativat ratkaisua. Sen varjolla on kuitenkin edistetty montaa muuta asiaa, kuten poliittisten puolueiden omia tukirahoja.
Koska hallitus kuitenkin vei uudistuksen kiireellä maaliin, vaalit tulivat.
– Vaikka taloudellisten realiteettien valossa alueilla joudutaan leikkauspuuhiin, mikäli hallitus ei tarjoa lisää rahaa, on äärimmäisen tärkeää, mitkä puolueet alueilla ovat asioista päättämässä. Siksi tietenkin lähdimme näihin vaaleihin täysillä mukaan, Purra sanoo.
Menot on laitettava tärkeysjärjestykseen
Perussuomalaiset toi näissä vaaleissa korostetun usein esille puutteita soten rahoituksessa ja resursoinnissa. Purra huomauttaa, että uusilla perussuomalaisilla aluevaltuutetuilla koittaa pian vaikeat tehtävät.
– Hyvinvointialueet pitää saada toimimaan ja kuntoon – ja käyntiin ensi vuoden alussa, liian vähällä rahalla. Poliittinen johtamisjärjestelmä, virkamiehet, hallintosääntö, strategia ja budjetti. Työtä on järjettömän paljon, eikä se aina ole kiitollista, varsinkaan sen jälkeen, kun muutkin huomaavat, ettei tällä himmelillä mikään parane.
– Mikäli sotesektorimme ja pelastustoimen kroonista rahoitusvajetta ei korjata maamme menokohteita tärkeysjärjestykseen laittamalla, uudet aluevaltuutetut jakavat puutetta ja ei oota: yhä enemmän palveluita, joista pitää taistella. Enemmän ongelmia lakiin kirjattujen oikeuksien täyttämisessä. Enemmän hoitajapulaa ja lääkärivajetta. Enemmän palveluja, joita ei saa omalla äidinkielellä. Mutta perussuomalaiset tekevät parhaansa. Onnittelut siis kaikille valituille, ja voimia ja viisautta tehtäviin!
Kenttä teki kovan työn
Purra jakaa kiitoksia puolueen kentälle, ehdokkaille, puoluetoimistolle ja puoluejohdolle.
– Omilleni haluan sanoa, että teitte todella hienon työn. Vain muutamia kuukausia kentästä mehut imeneiden kuntavaalien jälkeen, tällainen uudistus ja tällaiset vaalit, ja te teitte, jaksoitte ja venyitte taas.
– Kiitos sydämestäni perussuomalainen kenttä ja aktiivit sekä kaikki 1500 ehdokastamme koko maassa. Kiitos koko puoluetoimisto, kiitos Arto, Leena, Mauri ja Sebastian puoluejohdossa.
Lue Riikka Purran kattavampi analyysi vaaleista täältä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- aluevaalit äänestysaktiivisuus rahoitusvaje valtion varat äänestäjät kustannukset sosiaali- ja terveyspalvelut Riikka Purra PS-kenttä perussuomalaiset hallitus talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tynkkynen: Perussuomalaiset arvot eivät ole kadonneet mihinkään
Alhainen äänisaalis ennakkoäänien laskemisen jälkeen ei tullut suurena yllätyksenä – Ranne: ”Vaalit eivät kiinnostaneet äänestäjiä”
Luukkanen: Näissä vaaleissa perussuomalaiset oli ainoa puolue, joka halusi tietää, mistä sote-rahat tulevat
Maakuntamalli ajautuu rahoituksen osalta umpikujaan
Peltokangas: Varojen käyttö on priorisoitava niin, että suomalainen tulee ensin
Hallituksen järjestettävä riittävän pitkä siirtymäaika soten hyvinvointialueiden ruokahuoltoon
Luukkanen Helsingin Sanomien gallupista: Kannatuksen “romahdus” on katsojan silmissä – “Nyt on kaikki temput käytössä”
Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Kuntien ruokapalveluita koskeva sote-uudistuksen ”valuvika” ei voinut tulla kenellekään yllätyksenä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää