

LEHTIKUVA
Purra: Hoitoalan työ ei ole bulkkia, jota voi tehdä käytännössä kuka tahansa
Ylen maanantai-illan suuressa vaalikeskustelussa puolueiden puheenjohtajat ottivat yhteen sosiaali- ja terveydenhuollon ongelmista. Yksi suuri haaste on hoitajapula, johon monet puolueet tarjoavat lääkkeeksi EU:n ulkopuolista maahanmuuttoa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra korosti, että kolmansien maiden hoitajien tuominen Suomeen ei helpota asiaa – pikemminkin päinvastoin. Samaa mieltä on esimerkiksi hoitajaliitto Super.
Maahanmuutto heikentää alan houkuttelevuutta
Super kertoi lausunnossaan vuoden 2022 valtion talousarvioon, että esimerkiksi maahanmuuttajien heikko kielitaito aiheuttaa vakavan asiakas- ja potilasturvallisuusriskin ja kuormittaa työyhteisöä. Tämä taas kiihdyttää osaajien lähtemistä alalta.
– Työperäisen maahanmuuton julistaminen ratkaisuna sivuuttaa ruohonjuuritason näkemyksen. Työnteko vanhustenhoidossa on ennen kaikkea tiimityötä ja perustuu kommunikaatiolle. Jos mukana on kielitaidottomia henkilöitä, se kuormittaa hoitajia. Heidän vastuulleen jää yhä enemmän, Purra toteaa.
Aloituspaikkojen nosto ei auta
Muut puolueet korostavat lähes ongelman kuin ongelmaan ratkaisuksi työperäisen maahanmuuton lisäämistä. Sotealalla tämän aiheuttamista ongelmista ei puhuta.
– Hoitajajärjestö nostaa esille, että kielitaidottomien hoitajien määrän lisäyksellä voi olla täysin päinvastainen vaikutus alan pitovoimaan kuin mitä toivotaan. Huonosti toteutettu työperäinen maahanmuutto kiihdyttää koulutetun työvoiman pakoa alalta, Purra kertoo.
Purra huomautti lähetyksessä, että hoitajakoulutuksen aloituspaikkojen lisääminen Suomessa ei ole auttanut, sillä keskeytysten määrä on noussut. Superin mukaan tämä johtuu alalle soveltumattomista opiskelijoista, kuten kielitaidottomista maahanmuuttajista, ja Super kannattaakin pakollisia karsivia soveltuvuustestejä.
– Ruotsissa sotealaa käytettiin maahanmuuttajien kotouttamispaikkana. Tulokset ovat pelottavia. Sotealan arvostusta ja houkuttelevuutta ei varmasti paranne se, että työ ajatellaan bulkkina, jota voi muka tehdä kuka tahansa, Purra lataa.
Työntekijöitä on omasta takaa
Suomessa on kymmeniä tuhansia hoitajia, jotka ovat muilla aloilla kuin sotesektorilla töissä. Usein tämä johtuu heikoista työoloista ja palkasta. Purra pitääkin puheita EU:n ulkopuolisen työvoiman lisäämisestä helppoina mutta usein vastuuttomina heittoina.
– Kannattaa kuunnella hoitajia ja heidän edunvalvojiaan. Meidän tulee houkutella alalle suomalaisia takaisin kuormittamatta alaa sinne sopimattomilla henkilöillä. Hoitajia on omasta takaa, jos työolot ja palkkaus ovat kohdallaan.
Kelpoisuusvaatimuksia arvioitava uudelleen
Ylen paneelissa Purra muistutti jälleen myös siitä, että hoitajapulaa voitaisiin helpottaa merkittävästi jo sillä, että palkattaisiin riittävästi avustavaa henkilökuntaa tekemään sellaisia töitä, joihin ei vaadita lähihoitajan tai sairaanhoitajan pätevyyttä.
– Järkevää resurssien käyttöä on se, että kukin tekee sitä työtä, johon hänellä on koulutus. Kodinhoitajia, hoiva-avustajia, sosiaalialan ohjaajia, kasvattajia ja virikeohjaajia voidaan lain mukaan hyödyntää, mutta valitettavasti käytäntö on yleensä toinen, Purra huomauttaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sosiaali- ja terveydenhuolto hoitajapula resurssit hoitajamitoitus kielitaito hoitajat Super hoitoala Työperäinen maahanmuutto Riikka Purra Potilasturvallisuus koulutus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitus esittää laittomasti maassa olevien terveydenhuoltoa lakiin – ”Sen kun vain lampsii erikoissairaanhoidon päivystykseen”

Kokoomuspormestari Vartiainen möyläytti: Ei halua hoitajille lisää palkkaa – tahtoo alalle halpatyövoimaa Filippiineiltä

Hallitus haluaa ratkaista hoitajapulan kouluttamalla karkoituspäätöksen saaneita kolmansien maiden henkilöitä hoito- ja hoiva-alalle

Kielitaidoton kotiavustaja on vanhuksen painajainen: ”Pyysin päästä vessaan, hoitaja toi lasin vettä”

Demarit korjaisi soten rahoitusvajeen laittamalla veroa veron päälle – perussuomalaiset lopettaisi veronmaksajien rahojen kaatamisen ulos Suomesta

Riikka Purra viittasi hoitoalan järjestön asiantuntijalausuntoon: Työperäinen maahanmuutto itse asiassa heikentää hoitoalaa – pääministeri Marin alkoi huutaa

SDP:n mukaan Suomessa on valtava pula kaupan kassoista, kokoomus toisi hoiva-alalle 200 000 maahanmuuttajaa – Purra: Hoitoalan ongelmia ei voi korjata ennen kuin palkka vastaa työn kuormittavuutta

Maahanmuuttajien alhainen järjestäytymisaste tuhoaa ay-liikkeen ja yleissitovuuden – Putkonen varoittaa: Työperäinen maahanmuutto uhkaa koko ay-liikkeen olemassaoloa

Purra viittasi hoitoalan järjestön asiantuntijalausuntoon: Maahanmuutto heikentää alaa ja kielitaidottomat hoitajat ajavat muita hoitajia pois alalta – Helsingin Sanomat aloitti vääristelyn heti
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat

Kasvuriihen tiedotustilaisuus – suora lähetys

Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää