

LEHTIKUVA
Purra: Hoitajilla on täysi oikeus vaatia parempaa laillisessa lakossa
Hallitus suunnittelee lakia potilasturvallisuuteen vedoten, joka käytännössä pakottaisi lakossa olevia hoitajia töihin. Lakiesityksen antaminen on viivästynyt aiotusta, ja sen tiedetään hiertävän hallituksen sisällä.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ihmettelee hallitusta, joka on jälleen kepittämässä hoitoalaa.
– Kauniista puheista huolimatta, etenkin aluevaalien alla, hallitus ei ole valmis tekemään mitään konkreettisia korjaustoimia hoitoalalle. Sen sijaan hoitajat ovat hallituksen poliittinen heittopussi, jolle voidaan lupailla mukavia ja tosipaikan tullen kuitenkin kepittää, Purra sanoo.
Vasemmisto raivoaisi, jos se olisi oppositiossa
– Jos maassa olisi oikeistohallitus, joka suunnittelisi hoitajien pakkolakia millä tahansa perusteilla, koko vasemmisto-oppositio raivoaisi ja kannustaisi Senaatintorilla toinen toistaan seuraavia mielenosoituksia. Ilmassa kaikuisivat lahtarisyytökset, kuten viime hallituskaudella. Pääministerikin vielä oppositiossa ollessaan kannusti naisvaltaisia aloja yleislakkoon palkkakehityksen ja arvostuksen nostamiseksi. Nytkö se ei sitten enää käy, Purra ihmettelee.
– Perussuomalaisten mielestä hoitajilla on täysi oikeus vaatia parempaa laillisessa lakossa.
Ratkaisu neuvottelemalla – ei pakkolaeilla
Purran mukaan hallituksen sote- ja hoitoalan ongelmien korjaaminen on luokattoman huonoa. Hän toivoo, että työmarkkinaosapuolet palaavat pian neuvottelupöytään, ja asiaan saadaan ratkaisu.
– Tosiasia on, että kunnilla ei ole rahaa tämänkään hetkisiin menoihin. Ei edes nykyisiin palveluihin sotessa. Kuntien talous on voimakkaan alijäämäinen, vaikka sitä koronatukipaketit keinotekoisesti peittelevät. Hallitukselta tulee uusia tehtäviä liukuhihnalta, mutta raha ei seuraa, Purra sanoo.
Soteuudistukseen riittävä rahoitus puuttuu yhä
– Surkeinta on, että kiireellä läpi vietyyn soteuudistukseen ei edelleenkään ole varattu edes välttämättömiä resursseja. Ei sen paremmin ICT:hen kuin palkkaharmonisointiin. Ei ole lainkaan selvää, että palveluita kyetään aikataulussa siirtämään hyvinvointialueen hoidettavaksi. Perussuomalaiset puhui tästä koko aluevaalikampanjan ajan, ja se on entistä ajankohtaisempaa. Lisäbudjeteista ei ole ollut riittävää apua, Purra kuvaa.
– Seuraavalle hallitukselleko tämäkin jää?
Ratkaisu menojen priorisoinnissa
– Rapautuvat terveyspalvelut, hoitoalan vakavat ongelmat työhyvinvoinnissa, aiottu pakkolaki ja soteuudistuskupla kertovat karua kieltään hallituksen kyvyttömyydestä lunastaa lupauksiaan tai edes puhua totta. Hoitoalalla on kriisi, Purra sanoo.
– Perussuomalaisten linjana on tärkeysjärjestys, jossa suomalainen tulee ensin – omien kansalaistemme turvallisuus ja hyvinvointi. Valtion kaikkien menojen pitäisi heijastaa tätä, ja siksi vastustamme rahojen jakamista pitkin maailmaa, maahanmuuttoon, kehitysapuun ja vaikuttamattomaan ilmastokunnianhimoon.
– Sitä pitäisi käyttää omiimme, kuten sotepalveluihin ja hoitoalan ongelmien korjaamiseen. Tähän hallitus ei ole valmis, Purra sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työhyvinvointi tärkeysjärjestys priorisointi verovarat lakko pakkolaki palkka hoitoala Riikka Purra soteuudistus Vasemmisto hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Palkka, arvostuksen puute ja rokotuspakko ajavat työntekijöitä pois hoitoalalta – myös valmiuslaki pelottaa

Kokoomuspormestari Vartiainen möyläytti: Ei halua hoitajille lisää palkkaa – tahtoo alalle halpatyövoimaa Filippiineiltä

Hallitus haluaa ratkaista hoitajapulan kouluttamalla karkoituspäätöksen saaneita kolmansien maiden henkilöitä hoito- ja hoiva-alalle

Vihreät, kepu ja kokoomus himoitsevat Suomeen töihin ulkomaalaisia hoitajia, perussuomalaiset torppaa – Purra: ”Meidän pitää kyetä houkuttelemaan takaisin hoitoalalta lähteneitä henkilöitä”

Tavio: Hoitajillakin on laillinen oikeus lakkoon

Koponen: Hoitajilla on täysi tukeni

Kehysriihessä hoitotakuulakiin 95 miljoonaa – Juvonen: Laki ei voi toteutua, sillä hallitukselta puuttuu sotehenkilöstö

Suomi käyttää terveydenhuoltoon moniin muihin maihin verrattuna paljon vähemmän rahaa – “Seuraukset ovat nyt näkyvissä”

Perussuomalaisille jäätäviä vastauksia hoitajatilanteesta: SDP:stä väläytettiin jopa veronkorotuksia – Marin antoi ymmärrystä Lindénin valmistelemille pakkolaeille
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää