

PS ARKISTO
Purra: Hiilivuodon tukkiminen on ympäristöteko – ”Jos Suomi tekee liian radikaaleja ilmastotoimia, tuotanto siirtyy muualle”
Suurimpien puolueiden puheenjohtajat kohtasivat eilen Helsingin Sanomien järjestämässä ilmasto- ja talousaiheisessa paneelikeskustelussa. Perussuomalaisten Riikka Purra arvosteli nykytrendin mukaista ilmastopolitiikkaa, jossa tavoitellaan lähinnä kunnianhimoisia tekoja, seurauksista ja vaikutuksista välittämättä. – Tavoite pitäisi olla globaaliin ongelmaan eli ilmastonmuutokseen puuttuminen, Purra sanoi.
Puoluejohtajilta kysyttiin myös näkemyksiä työperäisestä maahanmuutosta sekä siitä, miten Suomeen saadaan lisää globaalia osaamista ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi.
Vihreiden puheenjohtajaa Maria Ohisaloa tentissä tuurannut puolueen varapuheenjohtaja Atte Harjanne sanoi, että työperäisen maahanmuuton prosesseja olisi sujuvoitettava, jotta osaajia ja työvoimaa saadaan Suomeen tarpeeksi.
Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan Suomen on oltava yhteiskuntana entistä vastaanottavampi, mikä edellyttäisi asenneilmapiirin muutosta. Marin totesi, että Suomeen tarvitaan ”kaikenlaisia osaajia”
Purra huomautti, että huippuosaajia ei Suomeen ole tulossa jonoksi asti tälläkään hetkellä.
– Emme voi ajatella niin, että syy olisi edes Suomen lupaprosessien kankeudessa. Toki meillä on hyvä sosiaaliturvajärjestelmä, koulutusjärjestelmä ja kaduilla on turvallista. Nämä voivat olla vetovoimatekijöitä. Kansainvälisiä osaajia kuitenkin kiinnostavat myös maan palkkataso ja verotaakka. Taloudellisiakin arvioita siis tehdään, ja tässä Suomi ei ehkä ole kovin korkealla.
Yleisin puheenaihe Suomessa on bensan hinta
Keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan EU:ssa kaavailtu sosiaalipoliittinen ilmastorahasto, jossa olisi kyse kompensaatiosta koko Euroopan vähäosaisille, ei sovellu suomalaiseen ajatteluun.
Purran mukaan on myönteistä, että keskusta olisi, ainakin puheiden tasolla, torppaamassa EU-ilmastorahaston.
– Toivottavasti se on koko hallituksen kanta.
Purra toi puoluejohtajatentissä vahvasti esille, että on välttämätöntä puhua myös ilmastotoimien kustannuksista ja vaikutuksista tavallisen kansalaisen verorasitukseen ja ostovoimaan.
– Jos meille tulisi liikenteen päästökauppa, se nostaisi entisestään bensan hintaa, joka jo nyt koetaan epäoikeudenmukaiseksi maakunnissa. Yleisin puheenaihe ympäri Suomea on tällä hetkellä bensan ja lämmityksen hinta.
Myös maatalouteen tehtävät ilmastotoimet nostavat suomalaisen ruuan hintaa.
– Miten sitten näitä kuluja kompensoitaisiin pienempituloisille? Siten tietysti, että muut maksavat enemmän veroja, eli kaikki maksavat lisää.
Hiilivuodon myötä työpaikatkin menevät
Ylikunnianhimoisen ilmastopolitiikan ja kireiden ilmastotoimien väistämätön, mutta vähemmän puhuttu seuraus on hiilivuoto, eli teollisuustuotannon karkaaminen Kiinaan ja muihin likaisen teollisuuden maihin.
Hiilivuodon myötä katoavat myös työpaikat. Päästöt eivät kuitenkaan vähene, vaan yleensä voivat jopa lisääntyä.
Purra sanoi, että hiilivuoto ei ole pelkästään uhka vaan todellisuutta jo nyt.
– Jos Suomi tekee liian radikaaleja muutoksia ja toimia niin, että se vaikuttaa esimerkiksi vientiteollisuuden kilpailukykyyn, on selvää, että tuotantoa siirtyy muualle. Ja jos suunta on maihin, joissa ympäristöregulaatio ei ole samalla tasolla kuin Suomessa, tuloksena on ilmastopäästöjen lisääntyminen.
Kokoomuksen kunnianhimo nousi taivaisiin
Puolejohtajien tentissä kävi ilmi heti aluksi, että kokoomuksen ilmastokunnianhimoa ei pidättele enää mikään. Kokoomuspomo Petteri Orpo haali ilmastotentin irtopisteitä teatraalisella ”Ei”-iskusanalla, jolla hän viittasi, ettei ole valmis tinkimään ilmastokunnianhimosta eikä osallistumaan nykyistä maltillisempaa ilmastopolitiikkaa tekevään hallitukseen.
Pääministeri Marinin johtama nykyhallitus on asettanut Suomen hiilineutraaliudessa tavoitteen vuoteen 2035 mennessä.
Purra totesi jo aiemmin tiistaina, että Suomen hallituksen maailman kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa on pakko maltillistaa ja hiilineutraalisuustavoite siirrettävä vuoteen 2050, eli samaan vuoteen kuin EU:n tavoite.
Purra arvostelee politiikkaa, jossa tavoitellaan itsearvoisesti kunnianhimoisia tekoja, seurauksista ja vaikutuksista välittämättä.
– Ymmärtääkseni tavoite pitäisi olla globaaliin ongelmaan eli ilmastonmuutokseen puuttuminen. Silloin täytyy ymmärtää, että päästövähennyksiä on oleellista tehdä siellä, missä se on tehokasta, sekä kustannuksien että päästöjen määrän kannalta.
– Hiilivuodon tukkiminen onkin tärkeä ympäristöteko siksi, koska Suomessa ympäristöasioista huolehditaan paljon paremmin, Purra sanoi.
Suomessa korkeaa metsäosaamista
Puoluejohtajatentissä löytyi myös joitain yhteisiä näkemyksiä, kun puoluepomoilta esimerkiksi kysyttiin tärkeintä konkreettista ilmastotoimenpidettä, joka Suomen pitäisi toteuttaa seuraavien viiden vuoden aikana.
Purra totesi, että tärkein toimi on ydinvoiman lisääminen ja kokoomuspomo Orpo oli samaa mieltä. Orpon mukaan myös pienydinvoimaloiden rakentaminen pitää mahdollistaa. Yllättäen vihreiden Harjanne ei hänkään tyrmännyt ydinvoiman määrän kasvattamista.
Puoluejohtajilta kysyttiin myös, miten voidaan vaikuttaa siihen, että Suomessa olisi vielä enemmän metsää. Purra sanoi luottavansa Suomen laadukkaaseen metsänhoidon osaamiseen, jolla on saatu aikaan jatkuva metsien hyvä kasvu.
– Meillä on nyt enemmän metsiä kuin aiemmin. Uskoisin, että hyvällä metsänhoidolla tämä suunta jatkuu. Vai pitäisikö metsittämistoimia keskittää Afrikkaan?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ylikunnianhimoiset tavoitteet ilmastotoimet metsänhoito Atte Harjanne veronmaksajat Maria Ohisalo Työperäinen maahanmuutto Annika Saarikko Hiilivuoto Riikka Purra Sanna Marin Petteri Orpo Sosiaaliturva vientiteollisuus hallitus Kokoomus Kilpailukyky
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kohoavat lämmittämisen kustannukset iskevät kipeästi veronmaksajan kukkarolle: Kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasujille tulossa jopa satojen eurojen korotukset

Purra: Suomen hiilineutraalisuustavoite siirrettävä vuoteen 2050 – ”Hallitus ei saa hyväksyä uusia EU-tukipaketteja”

Hallituksen ilmastokunnianhimosta tulossa jättilasku suomalaisille veronmaksajille – perussuomalaisille riittäisi vähempikin kunnianhimo

Purra: Seuraava yhteisvastuullinen, tulonsiirtoihin ja velkaan perustuva EU-paketti syötetään ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun teemalla – ”Suomalaisten tehtävä on maksaa”

Perussuomalaiset varoittaa uudesta EU:n tukipaketista – “Taas tulonsiirto pois suomalaisilta”

Euractiv: Saksan demarit rummuttavat fossiilisen maakaasun puolesta – ydinvoimalle täystyrmäys

Purra: Vain yksi puolue puolustaa veronmaksajaa, yrittäjää, teollisuutta, autoilijaa, metsänomistajaa, maalla asujaa ja ruoantuottajaa ilmastokurjistamiselta

Perussuomalaiset eivät saaneet hallitukselta selkeää kantaa EU:n sosiaalisesta ilmastorahastosta: Mitä tarkoittaa ”erittäin kriittinen”?

Kokoomus kepittämässä kansaa ylikunnianhimoisilla ilmastotavoitteilla – Purra: Vähempikin riittäisi – “Näillä toimilla on seurauksia veroihin ja kansalaisten kustannuksiin”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää