

MATTI MATIKAINEN
Purra: Hallitus jatkaa suomalaisen koulujärjestelmän alasajoa – oppivelvollisuuden pidentäminen ei korjaa ongelmia
Hallitusohjelmaa viimeistelevät puolueet ovat demareiden johdolla sopineet oppivelvollisuuden pidentämisestä toiselle asteelle. Samalla toisen asteen kirjoista ja muista välineistä tulee maksuttomia. Nämä kaksi teemaa olivat erityisesti demareille kynnyskysymyksiä.
– Perussuomalaiset on johdonmukaisesti vastustanut ajatusta. Ei siksi, että vastustaisimme kouluttautumista ja työllisyyden parantumista, vaan siksi, että kyse on hyvin perinteisestä vasemmistolaisesta laastaritoimenpiteestä, joka ei korjaa ainuttakaan niistä ongelmista, joita sen toivottaisiin korjaavan, kritisoi perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra.
– Hallitus esiintyy koulutusmyönteisenä ja haluaa esittää tekevänsä hyvää, mutta en pidättelisi hengitystäni vaikutuksia odotellessa, Purra sanoo.
Peruskoulujen ongelmat itse aiheutettuja
Purran mielestä suurin osa ongelmista juontaa peruskoulusta.
– Suuret erot eri koulujen välillä, yhä haastavampi oppilasaines, opettajan heikko auktoriteetti, oppilaiden omaan motivaatioon luottava vaativa opetussuunnitelma, digilaitteiden itseisarvo, keskittymishäiriöt ja oppimisvaikeudet ja erityisesti se, että minkäänlaisia takeita oppimisesta ei ole, ovat suistaneet entisen Pisan ykkösmaan huolestuttavaan luisuun, Purra sanoo.
Peruskouluun tarvittaisiin perussuomalaisten mielestä oppimistakuu. Luokalta toiselle ei saa päästää, mikäli tiettyä osaamista ei saavuteta. Etenkään tsemppi- tai säälinumeroita ei saa antaa ysiluokan päästötodistukseen.
– Kun peruskoulussa asioita katsotaan läpi sormien, ongelmat kasautuvat toiselle asteelle, erityisesti ammattikouluihin. Nuori, joka osaa hädin tuskin lukea ja kärsii elämänhallinnan ongelmista jo teini-iässä, ei selviä amiksessa, jossa lähiopetus on vähäistä eikä kukaan katso riittävästi perään. Ongelma ei tälläkään hetkellä ole se, ettei toiselle asteelle mentäisi, vaan se, että ammattikoulu keskeytetään niin usein, Purra sanoo.
Maahanmuutto aiheuttaa ongelmia kouluissa
Purra muistuttaa, että tutkimuksissa on käynyt esille, että erityisesti maahanmuuttajataustaisille oppilaille annetaan osaamistaan parempia numeroita, mahdollisesti kannustusmielessä. Tämä on hyvin ongelmallista.
– Mikäli me saisimme kunnollista dataa oppimisen laskusta ja koulujen ongelmista, havaitsisimme, että suurimmat ongelmat koskevat nimenomaan maahanmuuttajataustaisia oppilaita ja maahanmuuttajien täyttämiä kouluja. Tällaista erottelua ei kuitenkaan vallitsevan ideologian mukaan saa tehdä, ja niinpä jatkamme näennäistä ongelmanratkaisua, ilman että varsinaista ongelmaa on edes tunnustettu, Purra kritisoi.
– Koulujärjestelmämme tarvitsee ehdottomasti toimenpiteitä. Opettaminen ja ihan perusasiat vaativat lisää resursseja. Monin osin kyse on myös ideologisesta muutoksesta. Siitä, mitä me haluamme koulun tekevän ja miksi. Lapsen ja nuoren kuuluu koulussa oppia asioita ja olemaan ihmisiksi. Miksi tätä pidetään nykyään niin vanhanaikaisena lähestymistapana?
Opettajaksi halutaan yhä vähemmän
Purra on erityisen huolissaan opettajan työn vetovoiman vähenemisestä.
– Sillä on hyvin kauaskantoisia vaikutuksia, joita on vaikea korjata, kuten naapurimaamme Ruotsin tilanteesta voimme havaita, Purra huomauttaa.
Helsingin Sanomat kertoi torstaina, että luokanopettajakoulutuksen vetovoima on romahtanut. Koulutukseen hakee lähes puolet vähemmän ihmisiä kuin viisi vuotta sitten.
– Opettajan työ on muuttunut erittäin paljon, ja vaikka osaaminen ja sitoutuminen on korkeaa, ei kukaan veny kaikkeen. Samaan aikaan ammattijärjestö OAJ tuntuu olevan kiinnostunut aivan toissijaisista asioista eikä riittävällä tavalla tuo esille opettajan työn kasvavia haasteita. Vastuuta monista asioista pitäisi palauttaa koteihin ja vanhemmille – ei opettaja voi pelastaa kaikkea, Purra sanoo.
– Mikäli me haluamme palauttaa suomalaisen koulun ja osaamisen huipulle, pitää myöntää tehdyt virheet. Koulun liiallinen liberalisointi, keskittyminen ideologisiin hankkeisiin, maahanmuuton ongelmien maton alle lakaisu ja ylipäätänsä hyväksi osoittautuneiden perusasioiden hylkääminen ovat kaikki syitä tähän tilanteeseen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- opettajakoulutus ongelmat oppivelvollisuus demarit oppimistulokset Peruskoulu OAJ Opettajat PISA Riikka Purra perussuomalaiset hallitus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Miksi opetusministeriö ei halua korjata koulujen ongelmia? – Halla-aho: “Peruskoulun oppimistulosten lasku ja yhä syvempi jako hyviin ja huonoihin kouluihin ovat kaikkien tiedossa”

Soveltuvuuskokeet palautuvat takaisin sote-alan opiskeluhakuun – Ritva Elomaa iloinen perussuomalaisten pitkäaikaisen tavoitteen toteutumisesta

Kansanedustaja Immonen: Kansallista identiteettiä vahvistettava koulutusjärjestelmässä

Putkonen hallitusohjelmaluonnoksen veronkorotuksista: ”Pieni- ja keskituloisten palkansaajien ilonaiheeksi jää lähinnä kääriä sätkiä ja keitellä pontikkaa”

Halla-aho: Oppivelvollisuuden pidentämisessä on kyse myös kotouttamis- eli maahanmuuttokustannusten piilottamisesta

PS-Nuoret: Suomi takaisin koulutuksen kärkikastiin

Koululaisten osaamistaso laskee – Purra: On syytä palata joissakin asioissa taaksepäin

Pisa-tulosten tulkintaa: Maahanmuuttajataustaiset lapset eriytyvät suomalaiskouluissa

Ruotsi siivosi maahanmuuttajat pois PISA-oppimisvertailusta – OECD hyväksyi tempun, suomalaisasiantuntija ihmettelee moista
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää