PS ARKISTO
Purra: Hallitus ei ymmärrä, että maahanmuuttoa käytetään horjuttamaan EU-jäsenmaita – ”Suomella pitäisi tarvittaessa olla mahdollisuus estää turvapaikanhaku itärajalla”
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti tällä viikolla puheessaan valtiopäivien avajaisissa esille valmiuslain parlamentaarisen uudistamisen tilanteessa, jossa Venäjän esittämät vaatimukset ja toimet ovat luoneet uhkakuvia Eurooppaan. Niinistö mainitsi samalla vihamielisten tahojen organisoiman maahanmuuton. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toi eilen esille Ylen A-Talkissa, että vaikka eduskunnassa puolueilla on jo nyt laajaa yksimielisyyttä valmiuslain päivittämisestä, esteenä asian edistymiselle on poliittisen tahdon puute.
Presidentti Niinistö on aiemminkin puhunut tarpeesta varautua uudenlaisiin uhkiin sekä kiirehtinyt valmiuslain uudistamista, koska valmiuslaki ei tunnista nykyaikaisen hybridivaikuttamisen keinoja.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toi eilen esille Ylen A-Talkissa, että vaikka eduskunnassa puolueilla on jo nyt laajaa yksimielisyyttä valmiuslain päivittämisestä, esteenä asian edistymiselle on edelleen poliittisen tahdon puute.
– Keskusteluissa on tullut esille, että hallituksessa ei näytä olevan riittävää tahtoa tehdä sellaisia konkreettisia muutoksia, että Suomella olisi mahdollisuus tehdä omilla rajoilla toimia. Esimerkiksi tilanteessa, jossa Venäjän rajan ylitse tulisi siirtolaisjoukko, jota käytetään välineellisesti hyväksi, että tämä tavoite tehtäisiin tyhjäksi.
Kriisitilanteessa ei voi jäädä pelkän EU:n varaan
Purra huomautti, että pelkästään EU:n avun varaan ei voida jäädä mahdollisessa kriisitilanteessa.
– Vaikka EU tarjoaa joitain mekanismeja tai voimme sulkea yksittäisiä rajanylityspaikkoja, niin se ei ole riittävää. Venäjä tietää tämän ja käyttää hyväksi Suomen heikkouksia, muun muassa sitä, että Suomen hallitus ei ymmärrä sitä, että maahanmuuttoa käytetään horjuttamaan EU-jäsenmaita.
– Ongelma siis jatkuu, jos emme saa tukittua Venäjän vaikutusyrityksiä. Suomella pitäisi tarvittaessa olla mahdollisuus estää turvapaikanhaku koko itärajalla, Purra sanoi.
Vihreiden Iiris Suomela vakuutteli, että Suomen turvallisuus taataan, mutta siihen tulisi löytää parhaat keinot. Suomelan mukaan Venäjä tähtäisi toimillaan ”ihmisoikeuksien prioriteetin pudottamiseen”.
– On siis oltava tarkkana, mikä on oikea keinovalikoima. On tarkkaan harkittava, olisiko valmiuslaki tässä oikea väline, koska se on kaikista rajuin toimi, koska se rajoittaa perusoikeuksien toteutumista. Siinä mennään syvälle oikeusvaltion ytimeen, kun valmiuslakia ryhdytään käyttämään, Suomela sanoi.
Vihreät jarruttaa valmiuslain päivittämistä
Suomelan mukaan valmiuslain uudistaminen olisi hankalaa.
– Jos meillä olisi ensi viikolla kriisi päällä, niin emme me muutamassa viikossa valmiuslakia uudistaisi, vaan silloin tarvittaisiin normaalilainsäädännön kautta tehtäviä toimia.
Purra totesi Suomelalle, että hallituksella ei näytä olevan yhtenäistä halua puuttua asioihin.
– En ota kantaa siihen, mikä puolue nyt panee hanttiin, mutta jos katsotaan, mitä ihmisoikeuksia ensimmäisenä aina korostetaan, niin minusta tasavallan presidentin huomautukset siitä, että oikeuksiin liittyy velvollisuuksia ja ihmisoikeudet koskevat myös suomalaisia, niin meidän tärkein tehtävämme on suojella Suomen kansalaisia ja rajoja. Se on kaikki kaikessa, koska muuten meillä ei ole yhtään mitään. Tämä on oleellinen asia etenkin, etenkin kun puhutaan Venäjästä.
Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko peesasi tällä kertaa perussuomalaisia.
– Raja on itsenäisen valtion vahvin tunnus ja sen turvaaminen kaikissa olosuhteissa pitää hoitaa, myös uudenlaisten uhkien näköpiirissä. Omien kansalaisten puolustaminen on myös ihmisoikeuskysymys. Tämä teema ei kuitenkaan ole juridisesti erityisen helppo ratkaista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- EU-jäsenmaat valmiuslaki hybridivaikuttaminen siirtolaisvyöry Iiris Suomela kriisitilanteet suomalaiset Annika Saarikko Rajavalvonta Riikka Purra Sauli Niinistö Ihmisoikeudet Venäjä vihreät perussuomalaiset maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Halla-aho: Keskusteluyhteyttä Venäjään täytyy pitää yllä, mutta on oltava tarkkana siitä, mistä neuvotellaan – ”Venäjä pyrkii siirtämään maalitolppia ja keskustelun aihetta”
Perussuomalaiset: Hallituksen ihmisoikeuspoliittinen selonteko sivuuttaa suomalaisten vaikeudet ja oikeudet
Tavio: Rajan määrärahoja nostettava pikaisesti ja pysyvästi
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.