
Panssarintorjuntaohjus 2000 LR2 maavoimien kokonaistulenkäytön esittelytilaisuudessa Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä Kouvolan Valkealassa. Arkistokuvaa.
Hallitus kertoo ennennäkemättömistä satsauksista maanpuolustukseen – Purra: Ilman uskottavaa puolustusta ei meillä ole julkista talouttakaan
Valtiovarainministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra pitää tänään julkistettua linjausta puolustusmenojen kasvattamisesta kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2029 mennessä mittaluokaltaan ennennäkemättömänä panostuksena Suomen turvallisuuden eteen.
– Rahallisesti puhumme noin kolmen miljardin euron lisäyksestä puolustushallinnon rahoitukseen vuoteen 2029 mennessä. Kyse on toimintamenojen kasvattamisesta 460 miljoonalla eurolla ja ennen kaikkea materiaalihankinnoista, Riikka Purra kertoo.
– Valtiovarainministerinä pidän paketin rahallista mittaluokkaa valtavana, varsinkin tässä julkisen talouden tilanteessa. Isänmaallisena suomalaisena, äitinä, perussuomalaisena sen välttämättömyys on kuitenkin helppo ymmärtää. Suomalaisten turvallisuuden ja Suomen koskemattomuuden takaaminen on meille sydämen asia. Suomalainen sotilas ansaitsee tarvitsemansa aseistuksen ja suorituskyvyt. Ilman uskottavaa puolustusta ei meillä ole julkista talouttakaan. Puhumme nyt valtion ydintehtävän resursoinnista, suomalaisten ihmisten turvallisuudesta, lastemme ja lastenlastemme turvallisuudesta.
Maavoimien hankinnat voidaan aloittaa lähes välittömästi
Purran mukaan ilmavoimien hävittäjähankintojen ja merivoimien korvettihankintojen jälkeen nyt päätetyt uudet resurssit kohdentuvat etupäässä maavoimillemme.
– Maavoimien kalustoa ja suorituskykyä on uusittava. Suomen armeijan suorituskyky perustuu isänmaanrakkauteen ja maanpuolustustahtoon, ja niin tulee aina olla, mutta niiden rinnalle tarvitaan tehokasta ja modernia kalustoa turvaamaan sotilaitamme.
– Nyt sovittu kokonaisuus on rakennettu huolellisesti siten, että maavoimien uusien suorituskykyjen hankinta voidaan aloittaa lähes välittömästi. Hyödynnämme budjetin maksimaaliset joustot sekä jo myönnetyt siirtomäärärahat. On kuitenkin selvää, että uusien hankintojen myötä, kulujen realisoituessa, meidän on löydettävä budjetista uusia säästöjä, jotta emme kasvata valtion velanottoa, vaikka vaalikauden kehykseen tämän päivän päätökset eivät juurikaan vaikuta.
Myös muuhun turvaan panostetaan
Puolustusmenojen lisäksi hallitus sopi tänään myös muista välttämättömistä turvallisuuspanostuksista.
– Suojelupoliisille, poliisin valmiusyksikölle ja rajavartiolaitokselle lisättiin pysyvää rahoitusta, toteaa Purra.
– Suomalaiset voivat nukkua yönsä rauhassa, kun tiedustelupalvelumme on resursoitu riittävällä tavalla. Poliisin ja rajan ensivaste on tehokas, ja rajavartiolaitoksen strategiset suorituskyvyt, laivat ja lentokoneet operoivat täydellä kyvyllään jatkossakin. Lisäksi hankimme rajavartiolaitokselle uusia merellisiä suorituskykyjä ja kalustoa.
– Olemme tehneet tänään panostuksia myös siviilien suojeluun. Tarkemmin: väestönsuojien ylläpitoon, perusparannukseen ja kunnostukseen kohdistetaan merkittävää lisärahoitusta. Ukrainan kokemukset osoittavat, kuinka haavoittuvassa asemassa siviiliväestö voi olla kriisitilanteessa.
Jalkaväkimiinat saadaan takaisin
Purra kertoo hallituksen korjaavan aiemmin tehtyjä strategisia virheitä.
– Valmistelemme jalkaväkimiinojen kiellon purkua. Jalkaväkimiinat ovat välttämättömiä Suomen puolustuksen kannalta. Suomen maaraja on pitkä, ja suomalaisen pioneerin miinoite merkitään karttoihin. Suomalaiseen miinaan ei astu kuin hyökkäävä vihollissotilas. Suomi ottaa jalkaväkimiinat takaisin arsenaaliinsa toivottavasti mahdollisimman pian.
– Tämä on aina ollut perussuomalainen linja, ja olen hyvin tyytyväinen, että tämä hallitus kykenee aiemmin tehdyn virheen korjaamaan.
Suomen Uutiset
Lue myös
Jari Ronkainen: Puolustusmenojen nostaminen on ratkaisevaa Suomen turvallisuuden kannalta
Suomi irtautuu Ottawan sopimuksesta – Antikainen: “Suomi on tehnyt tärkeän päätöksen kansallisen turvallisuuden puolesta”
Perussuomalaiset iloitsevat hallituksen aikeista ottaa jalkaväkimiinat takaisin käyttöön – ministeri Ranne: ”Erinomainen päätös”
Miko Bergbom kiittää hallitusta: “Jalkaväkimiinat ovat kustannustehokkain keino parantaa Suomen puolustusvalmiutta ja pelotevaikutusta”
Vigelius: Vahva talous olennainen osa Pohjoismaiden yhteistä puolustuskykyä
Hallitus haluaa jalkaväkimiinat takaisin – Elomaa: ”Perussuomalaiset on kannattanut tätä järkipäätöstä jo pitkään”
Junnila: Tämä ei ole aprillia – jalkaväkimiinat palaavat
Hallitus valmistelee jalkaväkimiinojen kiellon purkua – Purra: ”Tämä on aina ollut perussuomalainen linja”
Hallituksen tiedotustilaisuus ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – Purra ja Orpo suorassa lähetyksessä kello 14 alkaen
Artikkeliin liittyvät aiheet
- merivoimat materiaalihankinnat maavoimat puolustusmenot maanpuolustustahto Ilmavoimat Rajavartiolaitos Julkinen talous Riikka Purra Suojelupoliisi Jalkaväkimiinat Turvallisuus Poliisi maanpuolustus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Purra avasi Saabin puolustustarviketehtaan Tampereella: Suomen puolustusteollisuudella on suuri kasvupotentiaali
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra sai kunnian avata puolustusteollisuusyhtiö Saab Finlandin uuden tuotantolaitoksen Tampereella.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Perussuomalaiset: Ukraina-tukiohjelmasta merkittävää kasvua Suomen puolustusteollisuudelle
Perussuomalaiset näkevät hallituksen tuoreen Ukraina-tukiohjelman olevan merkittävä mahdollisuus kotimaiselle puolustusteollisuudelle. Hallituksen ehdottamalla uudella tilausvaltuudella tuotteita tilataan suoraan suomalaisilta puolustusteollisuuden yrityksiltä. Tämä vahvistaa kotimaista työllisyyttä ja yritystoimintaa.

Mäenpää talvisodan päättymisen muistopäivänä: ”Kotimaisen puolustusteollisuuden vahvistaminen tukee kansallista puolustuskykyämme”
Torstaina perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää sai mahdollisuuden esittää eduskunnan suullisen kyselytunnin viimeisen kysymyksen. Aiheeksi valikoitui Ukraina-tuki ja kotimainen puolustusteollisuus. Hän muistutti, että kotimaisen puolustusteollisuuden vahvistaminen tukee kansallista puolustuskykyämme, taloutemme kasvua ja innovaatioita sekä parantaa Suomen asemaa kansainvälisessä puolustusyhteistyössä.

Purra Brysselissä: Puolustusmenojen pysyvästi korkeampi taso voidaan saavuttaa säästämällä jostakin muualta – pelkät EU-ratkaisut eivät riitä
Valtiovarainministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra tapasi mediaa Brysselissä Euroopan talous- ja rahoitusasioiden neuvoston, Ecofinin, kokouksen jälkeen. Purra korostaa, että eri valtioiden puolustusmenot - edes yhteiset - eivät voi antaa jäsenmaille talousjoustoa muualle kuin puolustukseen.

Suomen Perustan Taloustutkimukselta tilaama kyselytutkimus: Enemmistö suomalaisista kannattaa irtautumista jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta
Ajatuspaja Suomen Perustan Taloustutkimukselta tilaama kyselytutkimus paljastaa, että yli puolet suomalaisista haluaa Suomen irtautuvan jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.

Puola haluaa pois miinakieltosopimuksesta – myös Suomi haluaa jalkaväkimiinat takaisin
Puola laajentaa miesten sotilaskoulutusta ja pohtii jopa oman ydinaseen hankkimista. Maa haluaa myös irti Ottawan miinakieltosopimuksesta. Myös Suomi tullee irtautumaan miinakieltosopimuksesta mahdollisesti jo juhannukseen mennessä.
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.