

LEHTIKUVA
Purra: Hallituksen linja maskisuosituksista poukkoilee – ”Eri ministereiltä saatu kysymyksiin erilaisia vastauksia”
Koronan toinen aalto vaikeuttaa useiden toimialojen, erityisesti ravintola-alan toimintamahdollisuuksia. Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra korosti eilen illalla Ylellä rajoitustoimien oikeaa kohdistusta niin, että rajoitusten yhteiskunnalliset hyödyt ylittävät niistä tulevat haitat.
Ylen A-Talk-ohjelmassa keskusteltiin torstai-iltana siitä, miten koronatilanne pitäisi nyt hoitaa. Keskustelemassa olivat perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra sekä kansanedustajat Aki Lindén (sd.), Iiris Suomela (vihr.) ja Ben Zyskowicz (kok.).
Jo keväästä saakka kansalaisille on ollut usein epäselvää, miten pitäisi toimia ja mitä tehdä, kun erilaisia, osin ristiriitaisiakin ohjeistuksia ja suosituksia on tullut nopeaan tahtiin.
Purra totesi, että hallituksen linja on ollut osin poukkoileva.
– Esimerkiksi eri ministereiltä on saatu kysymyksiin erilaisia vastauksia. Sama liittyy maskisuosituksiin: vaikka niitä nyt suositellaankin, niin vielä keväällä tilanne oli toinen. Meille kerrottiin, että niistä ei ole hyötyä. Se vaikuttaa kansalaisiin vielä tänäkin päivänä, vaikka meillä nyt onkin virallinen maskisuositus, Purra sanoi.
Myös Zyskowicz totesi sen, etteivät ihmiset käytä tällä hetkellä maskeja riittävästi johtuu osin siitä, että keväällä hallitus nakersi luottamusta maskien tehoon.
Purra huomautti myös, että vielä helmikuussa hallitus vakuutteli, ettei koronasta ole mitään vaaraa.
Suositukset maskipakkoa parempia
Useissa Euroopan maissa on ollut tai on tälläkin hetkellä jonkinasteinen maskipakko, Suomessa ei vielä toistaiseksi. Äskettäin THL:n johtaja Mika Salminen kuitenkin väläytti, että maskipakko voidaan joutua määräämään, elleivät ihmiset ala käyttää maskeja vapaaehtoisesti. Edellytyksenä olisi, että maskipakosta pitäisi säätää lailla.
Purra sanoi luottavansa ainakin toistaiseksi johdonmukaisiin suosituksiin.
– Kun ihmiset ymmärtävät, että tämä mahdollistaa heille sen, että he voivat jatkaa mahdollisimman normaalisti käyntiä nauttimassa tietyistä palveluista niin se etenee. Itse näen päivittäin julkisissa liikennevälineissä, että maskit lisääntyvät.
– Itse näen myös maskipakon käytännön sovelluksissa enemmän ongelmia muun muassa sen suhteen, miten pakkoa valvotaan, miten mahdollisesti sanktioidaan ja mitä siitä sitten lopulta seuraa, Purra perusteli.
Terveys edellä mennään
Koronatilanne vaikeuttaa useiden toimialojen, erityisesti ravintola-alan toimintamahdollisuuksia. Sosiaali- ja terveysministeriö kertoikin aiemmin tällä viikolla ravintoloita koskevista uusista rajoituksista, jotka pakottavat ravintolat lopettamaan anniskelun jo alkuillasta ja sulkemaan ovensa entistä aikaisemmin.
Purra sanoi, että tilanteen hoitaminen vaatii yhteistyötä työllisyyttä, taloutta ja terveyttä koskevien asioiden välillä.
– Tietysti terveys edellä mennään. Tärkeintä ovat kuitenkin oikeisiin paikkoihin kohdistetut toimet. Kaikkien rajoitustoimien tulisi olla kohdistettuja niin, että yhteiskunnalliset hyödyt ylittävät niistä tulevat haitat.
Perussuomalaisten kansanedustaja, eduskunnan toinen varapuhemies Juho Eerola ehdotti äskettäin, että myös ravintoloiden ympärivuorokautista aukioloa kannattaisi kokeilla. Eerolan mukaan tällöin ei aiheutuisi koronalinkoja, koska ravintoloihin ei missään vaiheessa muodostuisi valtavaa ihmispaljoutta mihinkään.
Purra selvensi esitystä ohjelmassa.
– Tartunnat ovat liittyneet siihen, kun ihmiset ovat valomerkkiä ennen sulloutuneet samaan aikaan baaritiskeille ja sen jälkeen hakemaan takkia ja sitten hampurilaiselle. Liberalisointi mahdollisesti vähentäisi tällaisia yhteenliittymiä ja jakaisi ihmisiä pidemmälle ajalle eri paikkoihin. Tämä ei kuitenkaan ole puolueemme virallinen esitys.
Arvonlisäveron laskeminen avuksi
A-Talkissa pohdittiin myös, mitä konkreettista tarjota avuksi niille yrityksille, jotka korona-aikana ovat ottaneet eniten iskua vastaan.
Purra toisti, että tärkeintä ovat oikeisiin paikkoihin kohdistetut toimet. Yhtenä esimerkkinä hän nosti esille arvonlisäveron laskemisen.
– Se voitaisiin kohdistaa tietyille toimialoille, kuten juuri ravintola-alalle ja mahdollisesti alueellisesti. Se olisi ainakin jonkin aikaa toimiva keino, koska byrokratiaa ei tulisi lisää ja hyöty olisi hyvin todennettavissa.
– Toisaalta siihenkin liittyy ongelmia, koska nythän ei ole tavallinen kysyntälama: ihmiset kyllä kuluttaisivat, mutta he eivät välttämättä uskalla mennä kuluttamaan, Purra totesi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maskisuositus suojamaski ravintola-ala tartunnat elinkeino korona ministerit THL Riikka Purra STM Terveys perussuomalaiset hallitus talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Hallituksen prioriteetit vinksallaan – syytää miljardeja maailmalle, mutta laittaa suomalaisduunarit maksamaan maskinsa itse

Hallituksen koronasekoilu ei saa kiitosta: Rajoituksia purettiin liian aikaisin, maskeista veronmaksajille kohtuuton lasku

Hallitus avaa portit koronan toiselle aallolle

Juvonen: Hoitajat uupuneita pandemian keskellä – koronalisä tueksi

#MaskiGate rävähti käyntiin, hallituksen tilanne tukala – Halla-aho: “Pääministeri myöntää hallituksen valehdelleen maskien tarpeellisuudesta, koska niitä ei ollut?”

Perussuomalaiset: Ruokaravintoloiden rajoitukset perusteettomia ja kohtuuttomia – ministeri ei suostu erittelemään ruokaravintoloita yökerhoista

Halla-aho Ylellä: Koronapäätöksien tekeminen alueellisesti ei perusteltua – ”Tulee mieleen, että hallitus lykkää vastuun epäonnistumisista aluehallintoviranomaisille”

Meri patistaa hallitusta keskittymään olennaiseen korona-aikana: Ei-kiireelliset lakihankkeet, kuten turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantaminen, on syytä jättää tekemättä

Ministerin maskisekoilulla kauaskantoisia seurauksia – ”Kuinka moni suomalainen ajattelee kevään ohjeistuksen mukaan, että käsienpesu, käsidesin käyttö ja metrin turvaväli riittävät suojaamaan koronatartunnalta?”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää