

MATTI MATIKAINEN
Purra: EU-liittovaltiokehityksen vastustaminen vaatii konkreettisia toimia – ”Taloudellisen yhteisvastuun hivuttaminen käyttämällä ilmastopolitiikkaa tekosyynä ei ole hyväksyttävää”
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra kuvaa, että Suomi on saapunut EU-politiikan osalta eräänlaiseen murrosvaiheeseen, jossa on myös syytä olla varuillaan. Purra muistuttaa, että ylikansalliset kriisit ja ongelmat usein tarjoavat EU:lle mahdollisuuden tehdä uusia radikaaleja toimia, mikä nähtiin jo EU-elvytyspaketin yhteydessä.
Valtiovarainministeri Riikka Purra huomauttaa, että elvytyspaketin jälkeen erilaiset keskustelut uusista yhteisvelkainstrumenteista ovat jälleen viime kuukausina kiihtyneet.
EU-tason ratkaisuja perustellaan lukuisilla eri tarpeilla tai ongelmilla.
– Keskustelu uusista EU-instrumenteista tunkee osin hiljaa hivuttamalla sivulauseissa tai jopa julkean suorapuheisesti, kuten entisten eteläisen Euroopan valtionpäämiesten raporteissa ja mainospuheissa. Tarpeita instrumentteihin, kuten rahastoihin tai jopa yhteisvelkaan, perustellaan eri tavoilla kuten sisämarkkinoilla, kilpailukyvyllä, puolustuksella, Ukrainan tilanteella tai jopa sosiaalisilla investoinneilla.
Purra sanoo, että tarkoitus ei ole vähätellä ongelmia.
– Kritisoin kuitenkin mallia, mitä EU usein tarjoaa ratkaisuksi. Voidaan kysyä, mitä lisäarvoa EU toisi, jos ongelmia jälleen lähdettäisiin ratkaisemaan uudella yhteisinstrumentilla.
– EU-tason ratkaisut, joihin liittyy epäterveitä rahoitusmalleja tai ratkaisuja, kuten uusia tulonsiirtomekanismeja, eivät auta missään näistä ongelmista.
Yhteisvastuu synnyttää moraalisia ongelmia
Esimerkiksi EU-komissio ja erilaiset etujärjestöt toki mielellään kannattavat erilaisia yhteisvastuuseen perustuvia malleja, koska ne itse hyötyvät niistä, Purra sanoo.
Hän huomauttaa, että elpymispaketin jälkeisenä aikana löysää rahaa on ollut liikkeellä useissa EU-maissa. Esimerkiksi Italia pistää EU:n antamia elpymismiljardeja kiertoon tarjoamalla ”Superbonus110%”-hankkeella kansalle uskomattoman edullisia energiaremontteja.
– Sellaisilla tahoilla, jotka hyötyvät yhteisvastuuseen perustuvista malleista, mutta eivät koskaan joudu itse maksamaan, ei tietenkään ole mitään syytä olla kannattamatta tällaisia malleja, koska ne eivät joudu itse maksajiksi. Jos malli tai instrumentti epäonnistuu, se ei niitä kosketa, mistä syntyy jo itsessään suuri moraalinen ongelma.
– Jos jälleen rakennettaisiin uutta yhteisvelkaista tukipakettia, poliitikothan jakavat rahat – ja usein ne jaetaan etujärjestöjen toiveiden mukaan, Purra sanoo.
Hän muistuttaa, että hallitusohjelmassa on selkeät kirjaukset siitä, että uutta EU-yhteisvelkaa vastustetaan. Purra linjaa, että Suomen tulee kuulua kriittisten maiden rintamaan.
– Me seisomme tukevasti siellä, missä yhteisinstrumentteja ja yhteistä velkaa vastustetaan. Suomi ei sitoudu toimiin, joilla muokataan EU:ta tulonsiirtounionin suuntaan.
PS vastusti elvytyspakettia ja oli oikeassa
Suomessa useimmat kansalaiset ja myös puolueet vastustavat EU:n muuttumista liittovaltioksi. Purra kuitenkin korostaa, että EU-liittovaltiokehityksen vastustaminen vaatii konkreettisia toimia.
– Liittovaltiota hivutetaan eteenpäin nimenomaan instrumenteilla kuten rahastoilla ja muilla EU-tason ratkaisuilla, joten niitä täytyy uskaltaa vastustaa. Esimerkiksi taloudellisen yhteisvastuun hivuttaminen käyttämällä ilmastopolitiikkaa tekosyynä ei ole hyväksyttävää. Myöskään tuottavuusongelmat eivät ratkea kasvattamalla veronmaksajan taakkaa.
Perussuomalaiset vastusti jyrkästi elvytyspakettia eduskunnassa vuonna 2021. Kuten sittemmin on nähty, perussuomalaiset olivat kritiikissään oikeassa.
– Elpymisväline ei ole toiminut. Lopulta se ei juurikaan edes liittynyt koronaan, ja välineen perusteluita ja rahoituskohteita vaihdettiin lennosta. Myös arviot vaikutuksista ovat osin aika hupaisia. Komission tämänkin hetken arviot sen toimivuudesta ovat aivan liian ruusuisia. Kaikki tämä oli tiedossa jo etukäteen, ainakin meillä perussuomalaisilla, jotka varoitimme asiasta etukäteen.
– Toivottavasti Suomessa on nyt opittu jotakin ja nyt muutkin puolueet ymmärtävät, että tällainen ei voi olla ratkaisu, ei edes siinä tapauksessa, että ongelmat ovat todellisia.
Suomi ansaitsee parempaa ja tarkkarajaisempaa EU:ta
Purra korostaa, että seuraavat EU-vaalit ovat erittäin tärkeät.
– Tavoitteena vaaleissa on myös saada uusi ja parempi komissio, joka olisi koostumukseltaan ja tavoitteiltaan järkevämpi kuin tämänhetkinen. Itse uskon, että ylikeskittyminen ilmastopolitiikkaan ja vihreään siirtymään tulee selvästi vähenemään. Sen sijaan esimerkiksi turvallisuuteen ja maahanmuuttoon liittyvät seikat tulevat jatkossa korostumaan EU:ssa, mikä on hyvä asia.
– Eurovaalit on samalla äänestäjille hyvä tilaisuus kertoa oma mielipiteensä myös suurista strategisista asioista, vaikkakin Suomen EU-politiikan suureen linjaan vaikutetaan ensi sijassa eduskuntavaaleissa. Valitettavasti eduskuntavaaleissa ei vain juuri puhuta EU:sta.
Perussuomalaiset on tänään julkaissut EU-vaaliohjelmansa. Purra tiivistää ohjelman perussanoman:
– Me ansaitsemme parempaa ja tarkkarajaisempaa Euroopan unionia, jossa yhteistyö on järkevien tavoitteiden ajamista. Se on läpinäkyvää ja reilua, mutta meidän ei pidä kuvitella sitä saavamme olematta samalla itse kovempia.
– EU:ssa meidän on hyödynnettävä sen parhaita osia. Suutari kuitenkin pysyköön lestissään, eli meidän on vastustettava EU:n leviämistä.
Tutustu perussuomalaisten EU-vaaliohjelmaan täällä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- yhteisvelka tulonsiirtomekanismi Elvytyspaketti liittovaltiokehitys äänestäjät EU-komissio EU-politiikka Riikka Purra Vaaliohjelma ilmastopolitiikka Turvallisuus perussuomalaiset Italia Eurovaalit maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: EU:n ilmasto- ja ympäristöpolitiikka, joka uhkaa Suomen maatalouden kannattavuutta, on torjuttava

Purra: Edessä sukupolven tärkeimmät EU-vaalit – ”Todellinen mahdollisuus murtaa EU-parlamentin vasemmistoliberaali ylivalta”

Euroopan unionissa on tehtävä suunnanmuutos – Koskela: Tulonjakounioni ja liittovaltiokehitys vaarantavat Euroopan yhtenäisyyden

Ruohonen-Lerner: ECR-ryhmän on puolustettava kansallisvaltioiden suvereenisuutta ja vastustettava EU:n liittovaltiokehitystä – “Kansalaiset luottavat meihin”

Koponen: Pakkausjäteasetus on järjettömän kallis ja turha Suomessa – “Juuri tällaisia älyvapaita Suomen edun vastaisia asetuksia pitää osata vastustaa”

Oletko sinäkin ihmetellyt sivuun roikkumaan jäävää limsapullon korkkia? – EU:n ylisääntely aiheuttaa haittaa yrityksille ja jäsenvaltioiden hallinnolle

Jos hallitus ei olisi sopeuttanut taloutta, Suomen velkaantuminen olisi jyrkässä kasvussa vuosikymmenen lopussa – katso karu kuva

Eurovaaliehdokas Sanna Antikainen: “Rajaseutujen tyhjentyminen on estettävä”

Europarlamentaarikko ja eurovaaliehdokas Pirkko Ruohonen-Lerner: ”Jokaisen ääntä tarvitaan EU-vaaleissa”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää