Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Purra: Eristämisestä sosiaalisessa mediassa ei seuraa mitään hyvää

15.01.2021 |10:21

Somessa keskustelut tunnetusti kuumentuvat ja asioita myös ymmärretään väärin. Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra esitti eilen Ylen A-Talkissa kaikille poliitikoille soveltuvan ja hyväksi havaitun vinkin keskusteluilmapiirin parantamiseksi: ei pidä itse syyllistyä siihen, mistä kritisoi muita.

Ylen A-Talkissa keskusteltiin torstaina politiikan koventuneesta keskustelukulttuurista ja sosiaalisen median yhtiöiden vallankäytöstä.

Twitter sulki viime viikolla Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin tilin, ja samaan aikaan myös useita Trumpin kannattajia estettiin käyttämästä omia tilejään.

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra katsoo, että jos sosiaalisen median jättiyritysten bannaukset jatkuvat samankaltaisena, se johtaa kuplautumiseen sekä siihen, että ihmiset elävät jatkossa erilaisissa poliittisissa todellisuuksissa.

– Itse en näe mitään hyvää siinä, että eristetään väärinpuhujia tai väärin toimivia jonnekin muualle, jopa isoina joukkoina. Voi käydä päinvastoin. Täytyy ymmärtää, että vaikka presidentti Trump on nyt poissa Twitterista, hänellä on edelleen merkittävästi kannattajia.

– Trumpin arvostelussa tulisi kyetä erottamaan hänen tekemänsä politiikka Trumpin henkilöstä. Trump on tehnyt politiikkaa, joka on ollut myös hyvää, Purra sanoi.

Hän jatkoi, että Yhdysvaltojen yhteiskunnassa on nyt laajasti polarisaatiota.

– Ei demokraateillekaan viimeksi ollut helppoa hyväksyä vaalitulosta. Jatkuvaa vetoa ja demonisointia on ollut puolelta toiselle. En sano etteikö Trump olisi ollut siinä ylivoimainen ykkönen. Voidaan kuitenkin muistaa myös aiempi Hillary Clintonin puhe, jonka mukaan republikaanien äänestäjät ovat mitättömyyksiä, Purra sanoi.

Twitterista poistaminen hyödyttää lähinnä diktatuureja

A-Talkissa keskustelemassa olivat myös kansanedustajat Anna Kontula (vas), Timo Heinonen (kok) ja Anders Adlercreutz (r), joka hänkin piti Trumpin Twitter-tilin jäädytystä huonona ratkaisuna.

– Sanktio (tilin jäädyttäminen) oli varmasti paikallaan, mutta se, että Trump ei saa enää tulla takaisin, on jo hieman ongelmallista. Meidän on syytä olla huolissaan seurauksista, jotka voivat olla odottamattomia, Adlercreutz sanoi.

Heinosen mukaan Trumpin Twitterista poistaminen hyödyttää lähinnä oppositiota polkevia ja sananvapautta halveksuvia diktatuurivaltioita.

– Diktaattorivallat haluavat vaientaa opposition. Huomauttaisin, että myös Venäjän opposition johtaja Aleksey Navalnyi piti erittäin ongelmallisena sitä, että Trump suljettiin Twitterista. Diktatuurit voivat hakea oikeutusta omalle toiminnalleen sillä, että myös Trump vaiennettiin, Heinonen sanoi.

Kontula piti relevanttina pohdiskella sitä, kuka saa päättää puheenvuorosta julkisessa tilassa, kuten somessa.

Erimielisyyttä pitää osata sietää

Trumpin politiikkaa voidaan amerikkalaisten näkökulmasta pitää myös kansallismielisenä. Purra vertasikin sosiaalisen median sensuuritoimia Amerikassa siihen, millaisia vastaavia ongelmia myös perussuomalaisilla oli aiemmin.

– Kyllä meilläkin on kokemusta ennen vaaleja siitä, että esimerkiksi asemamme Facebookissa ei ole ollut kovin turvallinen. Meitä on bannattu melko mitättömistä syistä, kuten siitä, että on jaettu puheenjohtajamme kirjoitusta, joka puolestaan ei ole ollut bannattu. Tällaisia samankaltaisuuksia on, Purra sanoi.

– Väkivallan haluamme ymmärrettävästi kaikki tuomita. Kuitenkin erimielisyyttä meidän kaikkien pitää oppia sietämään. Poliitikkona sitä voisi jopa korostaa ja siihen voisi kannustaa. Me emme saa pelätä sitä, että olemme eri mieltä. Kaikille tekee hyvää, että joutuu kohtaamaan toisenlaisia ajatuksia.

Purra huomautti, että kun verkossa havaitaan vihaa, harvemmin pohditaan sitä, mistä vihaisuus johtuu.

– Keskusteluissa usein puhutaan ihmisten vihaisuudesta ja mihin se ehkä johtaa. Kuitenkaan harvemmin tarkastelemme, mistä esimerkiksi suomalaisten vihaisuus syntyy: millaisia päätöksiä on tehty, millaista epäoikeudenmukaisuutta ihmiset kokevat ja minkä takia. Mielestäni, kun nämä kanavoituvat parlamentaaristen puolueiden kautta järkevään, legitiimiin toimintaan, niin se on hyvä asia.

Suomessakin poliitikkoja uhkailtu

Äskettäin uutisoitiin, että entisen pääministerin, kansanedustaja Juha Sipilän kimppuun hyökättiin viime viikolla Eduskuntatalon edustalla.

Demokraatti-lehdessä Sipilä itse totesi, että hänen mielestään politiikassa asiat eivät enää ole keskiössä, vaan kilpailijoista rakennetaan epätosia mielikuvia. Myös tämän vuoksi Sipilä sanoo jättävänsä politiikan tämän kauden jälkeen.

Purra totesi, että myös hän on saanut uhkailuja, ja ne ovat olleet melko samantyyppisiä kuin muillekin poliitikoille on tullut.

– Loppujen lopuksi ne, jotka lähestyvät poliitikkoja ikävillä viesteillä, niin heidän toimintatapansa, ehkä luonnekin on aivan samanlainen, riippumatta siitä, missä poliittisessa spektrin osassa he ovat. Samanlaista tahallista väärinymmärtämistä, trollaamista ja ulkonäköön puuttumista tapahtuu politiikan kaikilla laidoilla, Purra sanoi.

Turvallisuudesta on pidettävä huolta

Adlercreutz sanoi myös huolestuneensa siitä, että poliittisten vastustajien demonisointi ja vihapuhe sosiaalisessa mediassa on lisääntynyt, ja se saattaa madaltaa kynnystä ryhtyä toimenpiteisiin.

Sosiaalisessa mediassa keskustelut tunnetusti kuumentuvat ja asioita ymmärretään väärin. Purra esitti yksinkertaisen, kaikille poliitikoille soveltuvan ja hyväksi havaitun ohjeen

– Ohje on se, että ei pidä itse syyllistyä siihen, mistä kritisoi muita. Mikäli me kaikki huolehtisimme omasta keskustelustamme ja omasta puheenparrestamme, niin näyttäisihän tämä paljon paremmalta.

– Onneksi Suomessa meillä on aika hyvä tilanne, vaikka Twitterissä usein huudetaan ja melskataan päivästä toiseen. Meillä on vahva demokratia, ja poliitikot voivat liikkua vapaasti. Meillä on Suomessa edelleen turvallista. Tästä meidän kaikkien tulee pyrkiä pitämään huolta.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää