HS, Yle kuvakaappaus
Viikon 30/2023 luetuin
Purra ei koskaan kirjoittanut “turkkilaisapinoista”, HS:llä kesti korjauksen tekemisessä kaksi viikkoa – karkea virhe läpäisi koko suomalaisen mediakentän
Median väitteet siitä, että Riikka Purra olisi 2008 kirjoittanut “turkkilaisapinoista”, eivät pidä paikkaansa. Purra käytti termiä yhdestä häntä seksuaalisesti ahdistelleesta henkilöstä.
Kansainväliseksi uutiseksi asti noussut väite ehti poikia jopa ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) Turkille suunnatun anteeksipyynnön. Jos media olisi uutisoinut asiasta totuudenmukaisesti, ei anteeksipyynnöille olisi ollut tarvetta. Median toiminta vahingoitti Suomen kansainvälistä mainetta.
Tänään, 26.7 lehti oikaisee neljää kirjoitustaan, muun muassa pääkirjoitustoimituksen esimiehen Saska Saarikosken tekemää pääkirjoitusta. Oikaisu kuuluu näin:
“Oikaisu 26.7. kello 13.32: Toisin kuin artikkelissa alun perin mainittiin, Purraan liitetyssä verkkokirjoituksessa käytettiin ilmaisua ”turkkilaisapina”, jolla viitattiin vain yhteen henkilöön, ei monikkomuotoa ”turkkilaisapinat”.
Virheellinen HS-uutinen muutti rujon luonnehdinnan monikkomuotoon. Merkityssisältö muuttui täysin. HS työnsi Purran suuhun sanoja, jotka käytännössä tarkoittavat kansanryhmää vastaan kiihottamista.
Väärä sitaatti ehti olla kaksi viikkoa julkisuudessa ennen sen korjaamista. Suuri määrä muita lehtiä toisti sellaisenaan HS:n liikkeelle laskemaan virheen.
Journalistin ohjeet edellyttävät oikaisun tekemistä välittömästi. Lisäksi oikaisu tulee tehdä samassa laajuudessa kuin alkuperäinenkin uutinen:
“Olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut.”
Sama virhe on läpäissyt koko Suomen mediakentän. STT, Yle, iltapäivälehdet, puoluelehdet – käytännössä jokainen yhteiskunnallisista asioista kirjoittava lehti on toistanut väärän väitteen.
Suomen Uutisten toimitus sisällyttää tämän juttunsa yhteyteen kaikille tällaisille medioille yhteisen oikaisupyynnön: pyydämme oikaisemaan Purraa koskevat virheelliset tiedot mahdollisimman pikaisesti.
HS korjasi uutisointiaan vasta, kun asiasta nousi sosiaalisessa mediassa kohu. Lehti yritti livauttaa karkean virheen oikaisun informoimatta siitä suurta yleisöä asianmukaisesti.
Kyse oli rankasta seksuaalisesta häirinnästä
Sen lisäksi, että media on laajalti toistanut väärää termiä, Iltalehdessä mentiin vielä pidemmälle. Toimitus perehtyi muita toimituksia tarkemmin Scriptan vieraskirjan sisältöön, mutta jostain syystä toimitus saksi pois turkkilaismiestä koskevan asiayhteyden. Toimittaja Lauri Nurmen kirjoittamassa jutussa on jätetty pois Purraan kohdistunut karkea seksuaalinen ahdistelu.
Vieraskirjan “riikka” tuohtui viereisessä ravintolapöydässä hajareisin istuvaan turkkilaismieheen, joka tuijoitti intensiivisesti, “hieroi muniaan” ja useiden huomauttamisten jälkeen alkoi lopuksi avata vetoketjuaan.
Turkkilasmiehen käytös ylittää selvästi sen, mitä pidetään seksuaalisena ahdisteluna.
Iltalehden leikkelemä kohta sekä kokonaisuus ovat luettavissa oheisesta twiitistä:
Iltalehdellä on mielenkiintoinen tapa pätkiä "riikan" vieraskirjatekstejä.
Kieli ei tietenkään ole hyväksyttävää, mutta tämän selvempää seksuaalista häirintää saa hakea. @iltalehti_fi jättää seksuaalisen häirinnän tarkoituksella pois. Miksi, @JuhaRistamaki? pic.twitter.com/7TKjR9lfIv
— Matias Turkkila (@MatiasTurkkila) July 21, 2023
Iltalehden valitsema toimituksellinen linja on hyvin kummallinen. Purran sitaatin katkaiseminen hänelle epäedullisimmasta mahdollisesta kohdasta vaikuttaa tarkoitushakuiselta.
Iltalehden periaatelinjana on välittää lukijoilleen tietoa, jotta he voivat muodostaa itse oman mielipiteensä. Nurmen kirjoitus toimii karkealla tavalla lehden omia periaatteita vastaan.
Iltalehti joutui lopulta oikomaan omaa tekstiään monta kertaa.
Täsmennys 27.7 klo 11.52: Muokattu oikaisuprosessin kuvausta sekä täsmennetty virheellisen HS-uutisen osuutta kokonaisuudessa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Sara Seppästä kansanedustajaksi tukenut yrittäjä: “Minun vaalitukeni yksityishenkilönä on saanut ikävän mittasuhteen”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.