Valtiovarainministeri Riikka Purra eduskunnan eilisessä istunnossa, jossa käsiteltiin keskustan ja Liike Nytin välikysymystä hallituksen aluepolitiikasta. / LEHTIKUVA
Purra: Edelliset hallitukset eivät saaneet aikaan työmarkkinoille ja talouteen uudistuksia – ”Me teemme ne nyt”
Ay-liittopomot puheissaan oikeuttavat Suomea runtelevat lakkoilut hallituksen työelämäuudistuksilla, jotka dramaattisen ay-retoriikan mukaan ovat ”heikennyksiä”. Valtiovarainministeri Riikka Purra kuitenkin huomauttaa, että jo hallituksen tämän vuoden toimien seurauksena palkansaajan ostovoima paranee, eli työstä jää käteen enemmän rahaa. Lisäksi tähän mennessä eduskunnalle annettujen lakiesitysten arvioitu vaikutus on noin 74 000 työllistä.
Palkansaajakeskusjärjestö SAK ilmoitti keskiviikkona jatkavansa parhaillaan käynnissä olevia poliittisia työtaisteluita. SAK:n liittopomojen mukaan jo aiemmin päätetyt lakot jatkunevat ainakin pääsiäisen nurkille.
Ay-liike järjestää poliittisia mielenosoituksia vastustaakseen hallituksen työelämäuudistuksia. MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa vieraillut valtiovarainministeri Riikka Purra arvioi, että poliittiset lakot jatkunevat niin pitkään kuin niitä rajoittava uusi lainsäädäntö saadaan voimaan.
– Se on realismia, vaikka median otsikkoihin on ladattu suuria odotuksia, että tilanteesta päästään eteenpäin, Purra sanoo.
Hän korostaa, että hallitus on päättänyt, että oleelliset uudistukset halutaan viedä nyt läpi. Purra sanoo, ettei usko edes oppositiossa olevien puolueidenkaan tulevan perumaan uudistuksia ensi kaudella, jos olisivat hallitusvastuussa.
– He ovat päinvastoin tyytyväisiä, että me teemme nyt nämä uudistukset ja otamme iskut vastaan.
Verrokkimaissa uudistukset on jo tehty
Ay-liike, etenkin liittopomot ovat viime syksystä saakka maalailleet synkkiä kauhukuvia hallituksen työelämäuudistuksista. Purra kuitenkin korostaa, että tosiasiassa hallituksen toimet eivät ole erityisen radikaaleja.
– Toimissa kyseessä on neljän hallituspuolueen kompromissi. Huomauttaisin, että Suomen verrokkimaissa, joissa julkinen talous on paljon paremmassa tilanteessa, eikä talouskasvukaan ole näin kituliasta, vastaavat uudistukset on tehty jo vuosia tai vuosikymmeniä sitten. Jostain sekin kertoo.
– Teemme työmarkkinoille ja talouteen uudistuksia, joita edelliset hallitukset eivät saaneet aikaan, joten me teemme ne nyt, Purra sanoo.
Yli puolella kotitalouksista tulot kasvavat
Ay-liikkeen retoriikassa työelämäuudistukset ovat ”heikennyksiä” Purra kuitenkin huomauttaa, että jo hallituksen tämän vuoden toimien vaikutuksien seurauksena palkansaajan ostovoima paranee, eli työstä jää käteen enemmän rahaa.
Työmarkkinoiden nuppilukuun hallituksen toimien vaikutukset ovat huimat, sillä eduskunnalle annettujen lakiesitysten arvioidut työllisyysvaikutukset ovat noin 74 000 työllistä ja ne vahvistavat julkista taloutta noin 1,7 miljardilla eurolla.
Jopa puolella Suomen kotitalouksista käytettävissä olevat tulot jopa kasvavat.
– Yli 30 prosentilla tulot pysyvät jokseenkin samana. 14 prosentilla tulot laskevat hieman. En siis puhuisi mistään romahduksesta, Purra sanoo.
Työtä ja yrittämistä ei veroteta enempää
Lähtökohta hallituksen pian alkavaa kevään kehysriihtä ajatellen on haastava. Valtion alijäämä kuluvalta vuodelta on todennäköisesti yli 12 miljardia euroa, joten sopeutuksia talouteen on tehtävä runsaasti.
– Säästöryhmä kokoontuu jo säännöllisesti pyrkien löytämään aihioita, joista hallitus päättää. Uusien sopeutustoimien mittaluokka on merkittävä. Mennään menoleikkaukset edellä, mutta puhutaan myös veronkorotuksista. Tilanne on hyvin hankala, mutta maaliin on päästävä. Meidän on saavutettava paitsi oman hallitusohjelmamme tavoitteet alijäämästä ja velasta, myös vältettävä joutumasta EU:n alijäämämenettelyyn.
Uusista toimista päätettäessä kuitenkin kunnioitetaan jo viime kesänä sovitun hallitusohjelman pääperiaatteita, Purra sanoo.
– En usko, että hallitus päätyy esimerkiksi kiristämään työn tai yrittämisen verotusta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työllisyysvaikutukset lakkoilu verrokkimaat työ ja yrittäminen rakenteelliset uudistukset valtiontalous Työmarkkinat Riikka Purra Alijäämä Hallitusohjelma Ay-liike Velkaantuminen Kehysriihi verotus EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
PS keskustalle: Eikö farssimainen sote-uudistus, Suomelle epäedullinen EU-elpymispaketti ja punavihreän politiikan pokkurointi ole ollut teidän siunaamaa politiikkaa?
Valtiolla on kroonisesti liikaa menoja ja tehtäviä – niitä on pakko leikata – Purra: Miksi tämän kuuleminen on joillekin niin kauhean kivuliasta?
Oppositiolla heikot eväät julkisen talouden pelastamiseksi: Keskusta ja SDP tarjoavat tyhjää, vihreät haluaa leikata eläkeläisiltä
Elinkeinoministeri Rydman vaatii ay-johtajia kantamaan vastuuta: ”Eniten poliittisista lakoista kärsivät työntekijät”
Emeritusprofessori Matti Virén arvostelee ay-liikkeen kiihkoilua: Lakkoilu on hullua puuhaa – ”Talous on kuralla ja kasvunäkymät nollassa”
SAK:n lakkouholle ei näy loppua – elinkeinoministeri Rydman kiirehtisi lakkoja rajoittavien lakien saamista voimaan: ”Liitot toimivat vastuuttomasti”
Päivän pointti: Ay-liike edustaa enää vain osaa palkansaajista – yleinen työttömyyskassa kasvoi jo Suomen suurimmaksi, keskusjärjestö SAK vähitellen kutistuu
Lakkoihin kyllästyneen kansalaisen viesti Purralle – haluaisi tehdä töitä: ”Kun tilaisuus tulee, eroamme Teollisuusliitosta”
Terveisiä naapurilta: Suomen PK-valtaisille työmarkkinoille sopisi Tanskan menestysmalli – joustavuus ja riittävä muutosturva onnistumisen takana
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää