Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja arvostelee pääministerin Ukrainassa tekemää Hornet-avausta: ”Harkitsematon kommentti, joka tulkitaan herkästi Suomen linjaksi”

11.03.2023 |17:55

Perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen ihmettelee pääministeri Sanna Marinin eilen antamaa vastausta toimittajan kysymykseen Hornetien lahjoittamisesta Ukrainan matkan tiedotustilaisuudessa.

Suomella on 62 F/A-18 Hornet hävittäjää, jotka ovat poistumassa käytöstä vuodesta 2025 lähtien.

– On tullut esille, että pääministerin avaus ulkomaan matkallaan on tullut yllätykseksi niin tasavallan presidentille kuin puolustusministerillekin. Sen lisäksi hän on tuskin keskustellut asiasta etukäteen Puolustusvoimien komentajan kanssa.

– Ulko- ja turvallisuuspoliittisten elimien ohittaminen ja henkilökohtaisen mielipiteen ilmaisu, joka ulkomailla tulkitaan herkästi Suomen linjaksi, oli pääministeriltä harkitsematonta, Jari Ronkainen perustelee.

HX-hanke korvaa Hornetit F-35 hävittäjillä

Historiallisen suuri hävittäjälentokonekauppa, jota on toteutettu vuodesta 2019 lähtien tulee korvaamaan Hornet-hävittäjät yhdysvaltalaisilla F-35 hävittäjillä. Vuosina 1995-2000 käyttöönotettujen Hornetien elinkaari on arvoitu olevan 30 vuotta, joten viimeiset Hornetit poistuvat käytöstä vuoteen 2030 mennessä.

– Hornetit ovat merkittävä osa Suomen puolustuskokonaisuutta aina elinkaarensa päähän. Niitä ei voi luvata käyttöön muualle harkitsematta Suomen omaa puolustuskykyä tai edes Hornetien toimintakykyä elinkaaren päässä. Pääministerillä ei voi olla kykyä tähän kuulematta ensin asiantuntijoita, Ronkainen kertoo.

Pääministeri omimassa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa?

Perustuslain mukaan tasavallan presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Käytännössä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta päätetään hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa, joka kokoontuu yhdessä tasavallan presidentin kanssa.

– Pääministerin yksipuolinen kannanotto aselahjoituksiin on huolestuttava, etenkin ottaen huomioon kaavaillut aiemmin tänä vuonna erillisen turvallisuuspoliittisen neuvonantajan palkkaamiseksi pääministerille. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka tulee tehdä yhdessä, eikä varsinkaan tässä maailmanajassa ole sooloilulle sijaa, Ronkainen sanoo.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää