LEHTIKUVA
Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja arvostelee pääministerin Ukrainassa tekemää Hornet-avausta: ”Harkitsematon kommentti, joka tulkitaan herkästi Suomen linjaksi”
Perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen ihmettelee pääministeri Sanna Marinin eilen antamaa vastausta toimittajan kysymykseen Hornetien lahjoittamisesta Ukrainan matkan tiedotustilaisuudessa.
Suomella on 62 F/A-18 Hornet hävittäjää, jotka ovat poistumassa käytöstä vuodesta 2025 lähtien.
– On tullut esille, että pääministerin avaus ulkomaan matkallaan on tullut yllätykseksi niin tasavallan presidentille kuin puolustusministerillekin. Sen lisäksi hän on tuskin keskustellut asiasta etukäteen Puolustusvoimien komentajan kanssa.
– Ulko- ja turvallisuuspoliittisten elimien ohittaminen ja henkilökohtaisen mielipiteen ilmaisu, joka ulkomailla tulkitaan herkästi Suomen linjaksi, oli pääministeriltä harkitsematonta, Jari Ronkainen perustelee.
HX-hanke korvaa Hornetit F-35 hävittäjillä
Historiallisen suuri hävittäjälentokonekauppa, jota on toteutettu vuodesta 2019 lähtien tulee korvaamaan Hornet-hävittäjät yhdysvaltalaisilla F-35 hävittäjillä. Vuosina 1995-2000 käyttöönotettujen Hornetien elinkaari on arvoitu olevan 30 vuotta, joten viimeiset Hornetit poistuvat käytöstä vuoteen 2030 mennessä.
– Hornetit ovat merkittävä osa Suomen puolustuskokonaisuutta aina elinkaarensa päähän. Niitä ei voi luvata käyttöön muualle harkitsematta Suomen omaa puolustuskykyä tai edes Hornetien toimintakykyä elinkaaren päässä. Pääministerillä ei voi olla kykyä tähän kuulematta ensin asiantuntijoita, Ronkainen kertoo.
Pääministeri omimassa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa?
Perustuslain mukaan tasavallan presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Käytännössä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta päätetään hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa, joka kokoontuu yhdessä tasavallan presidentin kanssa.
– Pääministerin yksipuolinen kannanotto aselahjoituksiin on huolestuttava, etenkin ottaen huomioon kaavaillut aiemmin tänä vuonna erillisen turvallisuuspoliittisen neuvonantajan palkkaamiseksi pääministerille. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka tulee tehdä yhdessä, eikä varsinkaan tässä maailmanajassa ole sooloilulle sijaa, Ronkainen sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- aselahjoitukset puolustusministeri Hornet-kalusto ulko- ja turvallisuuspolitiikka Puolustusvoimat Puolustusvaliokunta Sanna Marin Jari Ronkainen Ukraina Presidentti
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Rantanen ja Ronkainen: Kaksoiskansalaisuuden ehtoja kiristettävä – “Tosipaikan tullen nämä henkilöt olisivat vakavan valinnan edessä”
Halla-aho, Makkonen ja Rostila keskustelevat ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – pohdintaa Horneteista, Venäjästä, Kiina-riippuvuudesta
Hallituskauden karu tilinpäätös: Valtionvelka räjähtänyt, ostovoima ennätysalhaalla, suomalaisten miljardeja EU:n pakettiin ja huoltosuhde heikkenee entisestään maahanmuuttopolitiikan vuoksi
Marinin hallituksen ministerit löivät läskiksi opposition kysymyksiin vastaamisen – eduskunnan kyselytunnista tuli väistelytunti
Reijonen: Millaisia riskejä pääministeri Marin aiheutti Suomelle harkitsemattomalla hävittäjälausunnollaan?
Reissupääministeri Sanna Marin ehtii Ukrainaan ja vaikka Uuteen-Seelantiin asti sekä viihdeohjelmien vieraaksi – talouskeskustelu kotimaassa ei kiinnosta
Mäenpää haluaa ehkäistä sotakuntoisten ajoneuvojen valumisen ulkomaille
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää